Planten vermeerderen door verdeling in pollen: 8 soorten om te verdelen in de herfst

door Natasja

15 November 2023

Planten vermeerderen door verdeling in pollen: 8 soorten om te verdelen in de herfst
Advertisement

Liefhebbers van tuinieren weten dat slechts één exemplaar van een plant genoeg is om een hele tuin aan te leggen, en dit is mogelijk dankzij de vele vermeerderingsmethoden die beschikbaar zijn. Polverdeling is een zeer nuttige methode voor het vermeerderen van vaste planten en kleine struiken en bestaat uit het verdelen van de planten in verschillende porties, die vervolgens opnieuw kunnen worden ingegraven om gaten in de tuin te bedekken.

Deze vermeerderingstechniek stelt ons dus in staat om de schoonheid van de tuin te vergroten zonder enige kosten en wordt uitgevoerd op planten die zich spontaan hebben vermenigvuldigd door nieuwe takken en sterkere wortels te vormen. Op deze manier kan de moederplant ook worden gerevitaliseerd, omdat de delen die naar elders worden verplaatst meer ruimte voor groei en meer voedingsstoffen in de grond achterlaten.

Polverdeling is een handeling die plaatsvindt in de herfst, wanneer de plant zijn vegetatieve rustperiode is ingegaan en zich voorbereidt om de winter te overleven.

Maar welke planten zijn het meest geschikt voor polverdeling in de herfst? Hieronder geven we 8 soorten aan.

Advertisement

1. Hemerocallis

1. Hemerocallis

MiaMiaPP/Reddit

Hemerocallis is een populair sierkruid vanwege de grote trompetvormige bloemen en gedijt goed in de volle zon en gedeeltelijke schaduw zonder al te veel verzorging nodig te hebben. Aan het einde van de bloei kun je overgaan tot het verdelen van de pol, waarbij je een gat maakt dat groot genoeg is voor het grote wortelstelsel. Geef na het zaaien overvloedig water en breng mulch aan om het vocht op peil te houden en te beschermen tegen de kou.

Advertisement

2. Alyssum

2. Alyssum

Hellsjuggernaut/Reddit

Eenjarige of vaste plant met meer dan 100 soorten, waarvan er veel in het wild voorkomen, die mooie kussens vormen die bedekt zijn met bloemen in bloembedden of een struikachtige groeiwijze aannemen. De overblijvende soorten kunnen van mei tot juli worden vermeerderd door zaad, maar de plant kan ook spontaan worden vermeerderd, met de mogelijkheid om de pollen aan het einde van de bloei te verdelen.

3. Pioen

3. Pioen

danielasavage72/Reddit

Een andere kleine sierstruik die erg gewaardeerd wordt voor de grote decoratieve kracht van zijn grote bloemen, wordt onderverdeeld in struik- en kruidachtige soorten; alleen de laatste kunnen worden vermeerderd door het verdelen van de pollen, wat moet gebeuren aan het einde van de bloei door de planten op te graven en de wortels te verdelen met ten minste één scheut. Plant de nieuwe zaailingen met de scheuten net onder een lichte laag aarde.

4. Kleine tijm

4. Kleine tijm

Katamaranga/Reddit

Ook bekend als wilde tijm, de meest verspreide tijmvariëteit in de natuur en kan gemakkelijk gekweekt worden om kleurrijke bloembedden te creëren met zijn lila bloemen. Deze plant vermeerderen is heel eenvoudig en gebeurt tijdens de vegetatieve rustperiode in de herfst of lente door de pollen te verdelen en ze 25 tot 30 centimeter uit elkaar te planten.

5. Vinca major

5. Vinca major

peelshe/Reddit

De maagdenpalm is een groenblijvende vaste plant van het geslacht Vinca, waarvan 7 kruidachtige of suffruticose vaste planten bekend zijn. De maagdenpalm is wijdverspreid in het kreupelhout, maar is ook populair als sierplant omdat hij gemakkelijk te kweken is en niet alleen door stekken kan worden vermeerderd, maar ook door het verdelen van de pollen in de herfst.

Advertisement

6. Bieslook

6. Bieslook

im4peace/Reddit

Bieslook is een aromatische vaste plant die ook veel gekweekt wordt voor de schoonheid van zijn paarse bloemen. Hij is heel gemakkelijk te kweken en kan vermeerderd worden door het verdelen van de pollen, waardoor de tuin snel uitgebreid kan worden. De herfst is de ideale tijd om bieslook te delen, omdat de bieslook dan in vegetatieve rust gaat en zijn wortels versterkt.

7. Munt

7. Munt

donn_12345678/Reddit

Munt is een van de meest gebruikte aromatische planten ter wereld en wordt gebruikt in talrijke culinaire recepten en als basisingrediënt in vele cosmetische en farmacologische preparaten. Deze plant bestaat in verschillende variëteiten die allemaal rechtopstaande stengels en een sterk ontwikkeld wortelstelsel delen. In de vroege herfst, wanneer de plant zijn vegetatieve rustperiode ingaat, kan hij vermeerderd worden door de pollen ter hoogte van de kleine scheuten te verdelen.

Advertisement

8. Iris

8. Iris

HoldTheZen/Reddit

We sluiten af met een rhizomatische kruidachtige plant die vooral gewaardeerd wordt om de schoonheid van zijn grote bloemen en gebruikt wordt in de parfumindustrie. De plant wordt vermeerderd door nieuwe scheuten te laten ontspruiten uit de hoofdwortel en om altijd een uitbundige bloei te behouden, moet de plant om de twee tot drie jaar worden verdeeld, zodat elke scheut de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgt.

Welke planten kies jij voor jouw tuin?

Advertisement