Trendy tuin of balkon? De meest trendy kleur voor planten in 2024 is een uitbarsting van energie

door Natasja

15 November 2023

Trendy tuin of balkon? De meest trendy kleur voor planten in 2024 is een uitbarsting van energie
Advertisement

We realiseren het ons niet altijd, maar zelfs de wereld van het tuinieren volgt de mode: er zijn planten die in bepaalde jaren een must-have worden in tuinen, maar in het volgende decennium zijn ze verdwenen. En hetzelfde geldt voor bepaalde openbare ruimtes. Er zijn veel factoren die deze veranderingen beïnvloeden, zoals snel veranderende klimaatvereisten, maar er is natuurlijk ook mode. Een beetje zoals in de wereld van design, zijn er ook referentie-instanties voor mensen met groene vingers.

Een daarvan is Garden Media, die voor 2024 een groene kleur die boordevol energie uitstraalt, heeft uitgeroepen tot de 'kleur van het jaar' op het gebied van tuinieren. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

Een kleur in de naam van eco-optimisme

Garden Media heeft een rapport gepubliceerd over trends in de tuinwereld die worden voorspeld voor 2024. In dit document is er een terugkerend thema: dat van het zogenaamde 'Eco-Optimisme'. Een filosofie die het potentieel van de groene industrie wil benadrukken om "eco-angst (of klimaatangst, red.) te verlichten bij de 1,2 miljard jonge mensen die worstelen om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat".

De weersverschijnselen die steeds vaker over de hele wereld worden waargenomen, de temperatuurrecords, de veranderingen in de fauna en flora in onze naaste leefgebieden, zijn allemaal aanwijzingen voor een alarmerende noodtoestand, die bij velen dat gevoel van zorg en angst oproept dat bekend staat als 'klimaatangst'.

"Door de voordelen te illustreren van het planten van inheemse soorten, het verminderen van de aanwezigheid van traditionele gazons en het direct verbouwen van groenten, is de groene industrie klaar om een baken van hoop te worden en tuin- en natuurliefhebbers aan te moedigen."

Advertisement

De kleur van het jaar 2024 in de wereld van tuinieren: Cyber Lime

De kleur van het jaar 2024 in de wereld van tuinieren: Cyber Lime

@bloomineasy/Instagram

Daarom wordt de kleur van het jaar voor 2024 Cyber Lime, limoengroen, een levendig zuurgroen. Een kleur die barst van energie en die Garden Media president Katie Dubow beschrijft als een "levendige, scherpe en krachtige" kleur, die doet denken aan horti-futurism, oftewel een concept van een toekomst die minder robotachtig en metaalachtig is en meer organisch en groen. Cyber Lime zal daarom de 'verbinding tussen natuur en technologie' markeren.

In dit artikel wijzen we daarom op een paar planten die dicht in de buurt komen van de kleur in kwestie, waaronder de hortensiasoort 'Dragon Baby', een cultivar uit 2023 van Bloomin Easy.

Hakonechloa macra (waltersgardens.com)

Hakonechloa macra (waltersgardens.com)

Het is duidelijk een kleur groen die je eerder tegenkomt in het gebladerte van vaste planten, maar die eigenlijk in elke grote plantenfamilie kan worden gewaardeerd, evenals in bepaalde bloeiwijzen. Want ja, zelfs bloemen kunnen groen zijn!

Euphorbia seguieriana ssp. niciciana (mountvenusnursery.com)

Euphorbia seguieriana ssp. niciciana (mountvenusnursery.com)

Cyber Lime geeft aanleiding tot een leidraad: het kan ons leiden bij het kiezen van planten voor potten in huisinrichtingen, balkon- of vensterbankbakken, planten om bloembedden mee te vullen, maar ook snijbloemen om het huis mee te versieren.

Chrysanthemum 'Green Mist' (gardenersworld.com)

Chrysanthemum 'Green Mist' (gardenersworld.com)

Gewoonlijk veranderen planten van kleur: dat gebeurt met elk deel van de plant, gedurende het jaar en in de loop van hun levenscyclus. Dit zure groen zal dus misschien een paar weken of maanden de kleur zijn die ze dragen, voordat het gebladerte of de bloemen een andere, zeker even fascinerende kleur aannemen.

Bovendien is het ongetwijfeld een kleur die heel goed samengaat met veel andere, heel gewone kleuren: paars, blauw, wit in verschillende tinten gaan heel goed samen met Cyber Lime.

Klaar om je groene hoek een modieus tintje te geven?

Advertisement