Is de wasmachine vies? Als je wat scheerschuim klaar hebt staan, wordt hij weer zo goed als nieuw

door Natasja

14 November 2023

Is de wasmachine vies? Als je wat scheerschuim klaar hebt staan, wordt hij weer zo goed als nieuw
Advertisement

Hij wast de hele tijd de was, maar wie maakt hem schoon? Met huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine, moet je eraan denken om ze schoon te houden om te voorkomen dat ze niet goed functioneren: verschillende vormen van vuil kunnen problemen veroorzaken met het wasgoed, dat er niet uitkomt zoals je zou willen; en op de lange termijn zelfs leiden tot schade aan het apparaat zelf.

Daarom moet je, naast het verwijderen van vast vuil dat na het wassen in de trommel en afdichtingen van de wasmachine achterblijft, ook kijken of er vuil zit in het rubber van de afdichtingen, in de trommel en ook in het wasmiddelbakje. Dit kunnen wasmiddelresten of schimmelvlekken zijn en hoe eerder actie wordt ondernomen om ze te verwijderen, hoe beter. Een van de methoden die je kunt gebruiken is er een die misschien minder voor de hand ligt, namelijk het gebruik van scheerschuim.

Advertisement

De wasmachine schoonmaken met scheerschuim

De wasmachine schoonmaken met scheerschuim

Creativo

In de samenstelling van scheerschuim vinden we namelijk meestal actieve ingrediënten zoals oppervlakteactieve stoffen, emulgatoren en reinigingsmiddelen die erg lijken op die in andere huishoudzepen. Dus als je je favoriete schoonmaakmiddel niet kunt vinden, of een tekort hebt aan andere huishoudelijke middelen, kun je ook de wasmachine schoonmaken met scheerschuim. 

Dus rust jezelf uit met scheerschuim en een microvezeldoek. Met het schuim kun je zowel de binnenkant als de buitenkant van het apparaat schoonmaken. 

  • Aan de binnenkant: spuit een flinke hoeveelheid scheerschuim op de wanden van de trommel en verspreid het zodat alles bedekt is met een dunne laag. Spuit ook op de afdichting en zorg ervoor dat het precies in de plooi komt, vooral aan de onderkant. Laat het 45-60 minuten inwerken en start dan een leeg wasprogramma op middelhoge temperatuur.
  • Aan de buitenkant: doe gewoon een klein beetje schuim tegelijk op de microvezeldoek en veeg over het apparaat, uiteraard voorzichtig rond knoppen, schermen en knoppen, omdat je dan moet afspoelen met een natte doek.
  • Wat het wasmiddelbakje betreft: dat kun je het beste eerst apart wassen door het uit de behuizing te halen, en ook daarvoor moet je het ongeveer twintig minuten afgedekt houden met wat scheerschuim. Maak dan de behuizing van het bakje en de buitenkant van de wasmachine schoon. Laat het bakje na 20 minuten ongeveer tien minuten weken in heet (niet kokend) water en schrob en spoel het grondig af. Droog het bakje zorgvuldig af voordat je het terugplaatst in de behuizing en je kunt verder gaan met schoonmaken.

Advertisement

Scheerschuim kan handig zijn voor andere schoonmaaktaken in huis

Scheerschuim kan handig zijn voor andere schoonmaaktaken in huis

@carolina.mccauley/Instagram

Scheerschuim is ook een bondgenoot in noodgevallen voor andere, ietwat moeilijke schoonmaaktaken.

Zoals Instagrammer Carolina Mc Cauley https://www.instagram.com/carolina.mccauley/ bijvoorbeeld aangeeft, kun je scheerschuim proberen te gebruiken om hardnekkige vlekken uit matrassen te verwijderen: spuit wat, zonder te overdrijven, direct op de vlek, laat het 20 minuten inwerken en verwijder het dan met een doek en spoel af met een andere, al deppend en wrijvend tot alles verdwenen is.

Omdat het ook triethanolamine (een ammoniakderivaat) bevat, en ook lanoline, is het geschikt voor het reinigen van metalen of glazen oppervlakken, zoals keukenbladen, of een badkamerspiegel, kranen en meer. Gebruik het in kleine hoeveelheden, zoals een reinigingsschuim, laat het een paar minuten inwerken maar laat het nooit opdrogen, en spoel het daarna grondig af.

Het is echt de moeite waard om wat scheerschuim klaar te hebben liggen voor gebruik, vind je ook niet?

Advertisement
Dit vind je misschien ook interessant