De 7 beste kerstplanten om te stekken

door Natasja

14 November 2023

De 7 beste kerstplanten om te stekken
Advertisement

Tijdens de feestdagen worden onze huizen gevuld met allerlei soorten decoraties, en tot de favorieten behoren ongetwijfeld planten. Planten zijn perfecte decoratieve elementen die ons het hele jaar door kunnen vergezellen met herinneringen aan de magie van de feestdagen. Het zijn altijd prachtige cadeau-ideeën die vrolijkheid en levendigheid toevoegen aan onze huiselijke omgeving en die de lucht beter maken. 

Onder de meest populaire kerstplanten zijn er enkele, zoals de klassieke kerstspar, die niet kunnen worden vermeerderd door stekken, omdat de takken niet in staat zijn om te wortelen, maar als ze met de juiste zorg worden gekweekt, kunnen ze je door de jaren heen vergezellen terwijl ze met je familie meegroeien. Andere planten daarentegen kunnen gemakkelijk worden vermeerderd door stekken, waardoor we je decoratie van je huis van jaar tot jaar kunt verbeteren en kant-en-klare cadeau-ideeën hebben voor vrienden en familie.

Laten we hieronder eens kijken wat de 7 beste kerstplanten zijn om te vermeerderen door stekken, zodat je altijd gratis decoraties hebt.

Advertisement

1. Hulst

1. Hulst

KomaForceFive/Reddit

Een van de grote klassiekers van de kerstperiode, hulst is een groenblijvende struik met opvallende rode bessen die de kleuren en sfeer van het feestseizoen in een handomdraai naar huizen, terrassen en tuinen brengt. Je kunt gemakkelijk extra hulsthagen maken voor je buitenruimte of kleine plantjes voor binnen kweken door de plant te stekken. Dit doe je halverwege het voorjaar of in het begin van de zomer door een stek van 10-15 cm aan de basis van de plantknoop te nemen en alle onderste bladeren te verwijderen, zodat je alleen een paar bladeren aan de top overhoudt. De resulterende stek moet direct in ijzerrijke grond worden geplaatst; cactusgrond gemengd met klei is perfect. Het enige wat nu nodig is, is heel veel geduld, want de stek zal binnen vrij lange tijd nieuwe scheuten produceren.

Advertisement

2. Schlumbergera (Lidcactus)

2. Schlumbergera (Lidcactus)

kengigi/Reddit

De Schlumbergera, ook wel bekend als de kerstcactus omdat hij bloeit tijdens de feestdagen, is een zeer winterharde en gemakkelijk te kweken plant die gemakkelijk kan worden vermeerderd met stekken en kan worden gebruikt als cadeau-idee om de huizen van vrienden en familieleden op te fleuren tijdens de kerstperiode. Om nieuwe planten te krijgen, moet je eerst glazen vazen klaarmaken met kiezels op de bodem en water, 1-2 cm is voldoende. 

Neem vervolgens de stek van een tak die heldergroen is en nog niet bloeit, en knip 2 of 3 segmenten af. Laat 48 uur drogen op een bord, zet het dan in water op een lichte plek en wacht minstens 8 weken voordat je het verplant.

Je kunt de stekken ook direct in aarde laten groeien door een mengsel van gelijke delen aarde en zand te kiezen en de stekken een kwart van hun lengte in te graven, waarbij je ze minstens 10 cm uit elkaar zet. 

3. Nertera granadensis

3. Nertera granadensis

calcol28/Reddit

Met zijn oranje bessen is deze kleine struik, die oorspronkelijk uit Centraal-Amerika en Australië komt, perfect om je huis op te fleuren tijdens de feestdagen en om cadeau te geven aan mensen met groene vingers. De vermeerdering is heel eenvoudig, ook al gebeurt dat niet precies door stekken. Het gebeurt in feite door de plant te delen, de moederplant in tweeën te delen en elke helft te verpotten zodat deze onafhankelijk verder groeit. 

4. Slagersbezem

4. Slagersbezem

Dominicus Johannes Bergsma/Wikimedia Commons

Een andere typische feestplant, slagersbezem, wordt vaak gebruikt om prachtige bloemstukken en kransen te maken. De plant wordt beschouwd als geluksbrenger en wordt vaak cadeau gedaan om voorspoed te wensen tijdens de kerstperiode. Stekken doe je in september of maart door stukjes van 8-10 cm van de zijscheuten van de plant te nemen en ze direct in een mengsel van zand en turf te plaatsen. 

5. Kerstster

5. Kerstster

heydoughnuts/Reddit

De Poinsettia, misschien wel de meest klassieke kerstplant en de plant die het vaakst cadeau wordt gegeven, overleeft het zelden lang na de feestdagen, hoewel hij met de juiste verzorging nog lang kan groeien en zelfs een aanzienlijke grootte kan bereiken. Als je de Poinsettia wilt bewaren voor huisdecoratie, kun je de juiste stappen nemen om hem weer te laten bloeien of ervoor kiezen om te stekken om hem te vermeerderen. In het laatste geval moet je een tak van 8-9 cm afknippen, waarbij je slechts 1 of 2 bladeren overhoudt, en de stek onmiddellijk onderdompelen in een kom met verpulverde houtskool, waarbij je ervoor zorgt dat je de stek goed bedekt om te voorkomen dat de latex ontsnapt. 

Na deze stap kun je de stek wortelen door hem direct in een mengsel van zand en turf te potten.

Advertisement

6. Skimmia japonica

6. Skimmia japonica

Agnieszka Kwiecień/Wikimedia Commons

Het perfecte cadeau voor liefhebbers van Japan, deze plant is een zeer winterharde groenblijvende struik en daarom geschikt voor feestelijke decoratie. Deze plant is gemakkelijk te vermeerderen door te stekken tijdens het zomerseizoen door stekken van ongeveer 10 cm te nemen met een schuine snede en de onderste bladeren te verwijderen. Begraaf ze in een mengsel van turf en zand en wacht op hun langzame groei; het duurt minstens anderhalf jaar voordat ze klaar zijn om verplant te worden.

7. Selaginella

7. Selaginella

Laxskinn/Reddit

Selaginella, een plant die op sneeuw lijkt met zijn kleine, wit gestippelde bladeren, is een gemakkelijk te kweken groenblijvende sierplant. Je kunt Selaginella in het voorjaar stekken door kleine blaadjes van de tak te nemen en deze te begraven in een mengsel van gelijke delen turf en grof zand. Om het wortelen te bevorderen, plaats je de stekken op een schaduwrijke plek bij een temperatuur tussen 18 en 24 graden. 

Met welke plant versier jij het liefst je huis tijdens de feestdagen?

Advertisement