Maak je nachtkastje vrij van deze 6 bronnen van rommel om beter te slapen

door Natasja

13 November 2023

Maak je nachtkastje vrij van deze 6 bronnen van rommel om beter te slapen
Advertisement

Slaap is een van de basisbehoeften van de mens en is noodzakelijk om de dagen elke keer met de juiste hoeveelheid enthousiasme en energie te beginnen. Voor een goede nachtrust is het noodzakelijk om gezonde gewoonten aan te nemen, vooral in de avonduren vlak voor het slapengaan, maar het is ook noodzakelijk om in de slaapkamer een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor ontspanning.

Het nachtkastje is ongetwijfeld een van de basiselementen van de slaapkamer en maar al te vaak negeren we het belang ervan voor een goede ontspanning en een echte rustgevende slaap; het is gemakkelijk om van het nachtkastje een steunvlak te maken voor alles wat je bij de hand wilt hebben, maar er zijn voorwerpen die er nooit op bewaard mogen worden als je ervoor wilt zorgen dat de nacht echt een moment van rust is.

Hoewel het zo is dat het nachtkastje, net als elke andere ruimte in huis, moet worden aangepast aan je levensstijl, is het belangrijk om als hoofddoel een functionele ruimte te creëren en daarvoor zijn er 6 bronnen van rommel die nooit op je nachtkastjes mogen liggen. Laten we eens kijken welke dat zijn.

Advertisement

1. Elektronica

1. Elektronica

Pexels

Wie slaapt zonder smartphone op het nachtkastje? In het digitale tijdperk heeft iedereen zijn of haar smartphone of tablet altijd bij de hand en helaas hebben we allemaal de slechte gewoonte om deze ook mee naar bed te nemen. Deze gewoonte kan echter schadelijk zijn voor je slaap, omdat het blauwe licht van schermen de productie van melatonine remt, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de slaap-waakcyclus. Daarom moet je de televisie, tablet en mobiele telefoon minstens 30 minuten voor het slapengaan uitzetten en de voorkeur geven aan echt ontspannende activiteiten zoals lezen of mediteren, en ze niet op je nachtkastje leggen, ook om de verstoring door meldingen en de verleiding om ze te controleren te minimaliseren.

Advertisement

2. Bekers en glazen

2. Bekers en glazen

Pexels

Water of een andere drank naast het bed zetten is een gewoonte die veel mensen aannemen om te vermijden dat we 's nachts moeten opstaan. Glazen en bekers met vloeistoffen op het nachtkastje zijn echter een grote bron van verstoring van de slaap, want ze per ongeluk laten vallen is een reëel risico als je ze in het donker wilt pakken.

Per ongeluk omstoten kan leiden tot schade aan het nachtkastje zelf of aan de voorwerpen die je erop bewaart, of het kan het beddengoed nat maken of bevlekken, waardoor je midden in de nacht moet opstaan om het te verschonen.

Zorg ervoor zorgen dat je 's avonds de juiste hoeveelheid vloeistoffen drinkt, zodat je voldoende gehydrateerd gaat slapen; als je 's nachts niet zonder iets te drinken naast je kunt, geef dan de voorkeur aan afgesloten flessen of glazen om het risico op morsen te verkleinen en zorg ervoor dat je ze regelmatig genoeg schoonmaakt om de ophoping van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen.

3. Boeken, tijdschriften en documenten

3. Boeken, tijdschriften en documenten

Ikea

Lezen in bed voordat je gaat slapen is een gezonde gewoonte die helpt bij het bevorderen van een goede nachtrust, maar of je nu boeken, kranten of tijdschriften leest, het verdient de voorkeur om ze niet op het nachtkastje te stapelen. Lees één boek of tijdschrift per keer en leg het op een plank of doe het weg voordat je een nieuw op het nachtkastje legt; deze gewoonte voorkomt niet alleen rommel en overmatige stofophoping, maar helpt je ook om meer ontspannen en rustig te blijven.

De gewoonte om in bed te werken en rekeningen te bekijken voordat je gaat slapen, moet echt onmiddellijk worden veranderd, omdat deze zaken zeker niet bevorderlijk zijn voor ontspanning. Creëer een omgeving in je kamer waar je je zorgen achter je kunt laten door dit ergens anders te doen.

4. Geneesmiddelen en cosmetica

4. Geneesmiddelen en cosmetica

StupidPottah/Reddit

Het lijkt misschien een goed idee om de benodigdheden voor je schoonheidsroutine 's avonds op het nachtkastje te leggen zodat je jezelf kunt verwennen voordat je naar bed gaat, maar pas op dat het nachtkastje niet verandert in een rommeltje van allerlei cosmeticaproducten. Beperk het tot het hoognodige of stel een schoonheidsroutine samen die je in de badkamer kunt volgen voor het slapengaan, dan kun je jezelf verwennen zonder de slaapkamer te vol te maken.

Voor medicijnen daarentegen is het risico tweeledig: je zou 's nachts de verkeerde doses kunnen nemen door je slaperige toestand en de atmosfeer van de kamer is misschien niet ideaal om ze te bewaren. Ook hier, als je regelmatig medicijnen neemt 's avonds voor het slapengaan of 's ochtends zodra je wakker wordt, creëer dan een routine om je te helpen herinneren dat je ze op de juiste manier moet innemen door ze in een speciale lade te bewaren.

5. Kaarsen

5. Kaarsen

Technical_Angle_4464/Reddit

Kaarsen zijn een geweldig middel om sfeer te creëren en kamers aangenaam te laten geuren, maar ze op het nachtkastje laten staan is misschien niet zo'n goed idee als je denkt. Ten eerste is het brandgevaar erg groot en daarom is het beter om kaarsen niet in de slaapkamer te laten branden, vooral niet tijdens het slapen. Ten tweede geven kaarsen tijdens de verbranding meestal stoffen af aan de lucht die hun kwaliteit bederven.

Geef de voorkeur aan gezondere alternatieven, zoals vlamloze kaarsen, zachte gloeilampen en elektrische geurbranders voor etherische oliën. Zo creëer je een aangename, geurige sfeer zonder enig risico.

Advertisement

6. Rommel

6. Rommel

yarrbucks/Reddit

Zoals alles in de slaapkamer moet ook het nachtkastje altijd opgeruimd zijn, niet alleen om esthetische redenen, maar ook en vooral om je ontspanning en een echt rustige slaap te bevorderen. Een rommelig nachtkastje kan namelijk negatieve gevoelens bij je opwekken, die je nachten verstoren met moeite om in slaap te vallen en onrustige slaap.

Leg slechts een paar essentiële dingen op het nachtkastje: een lamp, een boek of tijdschrift als je graag leest, een wekker. Je kunt een fles water toevoegen als je 's nachts iets wilt drinken, of een bakje voor sieraden en accessoires (als je het gewoon niet kunt laten om ze af en weer aan te doen als je in bed ligt). Kortom, het is prima om je nachtkastje aan te passen aan je gewoontes en levensstijl, maar onthoud altijd dat het opgeruimd houden de eerste stap is naar een meer sereen en ontspannen gevoel.

Slaap lekker!

Advertisement