Bevrijd de douchecabine permanent van kalkaanslag met deze werkelijk ecologische methode

door Natasja

13 November 2023

Bevrijd de douchecabine permanent van kalkaanslag met deze werkelijk ecologische methode
Advertisement

Als het om natuurlijke schoonmaken gaat, is azijn ongetwijfeld een van de grote hoofdrolspelers, vooral als je kalkaanslag moet verwijderen. Om deze reden wordt het vaak gebruikt als voorkeursmethode bij het reinigen van de badkamer en met name de douchecabine, waar kalkresten veel voorkomen.

Maar misschien weet niet iedereen dat azijn niet altijd het meest geschikte schoonmaakmiddel is als het op metalen oppervlakken inwerkt of als de resten rechtstreeks in de afvoer terechtkomen, zoals in het geval van de badkamer en douchecabine. Dit product bevat in feite azijnzuur, een stof die niet geschikt is voor gebruik op metalen oppervlakken omdat deze deze aantast, waarbij nikkel vrijkomt en schadelijk is voor het mariene ecosysteem omdat het een te zuur milieu creëert.

Het goede nieuws is dat er onder de vele middelen die beschikbaar zijn onder de ingrediënten voor ecologisch schoonmaken er één is die even effectief is in het verwijderen van kalkaanslag, maar beslist minder schadelijk: laten we samen ontdekken wat het is en hoe je het kunt gebruiken om de douchecabine schoon te maken.

Advertisement

Citroenzuur: wat is het en waarvoor wordt het gebruikt bij het schoonmaken

Citroenzuur: wat is het en waarvoor wordt het gebruikt bij het schoonmaken

roboticfedora/Reddit

Citroenzuur is een zwak zuur dat van nature voorkomt in alle citrusvruchten, maar ook een additief is dat veel wordt gebruikt in de voedings-, cosmetische en farmaceutische industrie met de afkorting E330. Dit product is een geurloos poeder oplosbaar in water en vind je in biologische winkels, maar ook in wijnwinkels, landbouwwinkels en online. Door de zuurgraad is het geschikt ter vervanging van producten die een glansspoelmiddel, antikalk, wasverzachterfunctie hebben en is daarom geschikt voor de was, vaatwasser, voor het reinigen van elk oppervlak dat een antikalkmiddel nodig heeft, maar ook als deodorant en haarconditioner.

Citroenzuur is vooral een zeer effectieve ontkalker, het meest milieuvriendelijke van alle mogelijke middelen, en kan veilig worden gebruikt op alle oppervlakken in huis, vooral op metalen oppervlakken en op alle voorwerpen en gebruiksvoorwerpen die in contact komen met voedsel, het respecteert oppervlakken, heeft geen geur en laat geen residu achter. Dus hoe kun je het gebruiken om kalkaanslag uit de douchecabine te verwijderen? We laten het hieronder zien.

Advertisement

De effectieve en ecologische ontkalker voor de douchecabine

De effectieve en ecologische ontkalker voor de douchecabine

Creativo

Om een ​​echt effectieve en ecologische ontkalker voor de douchecabine te verkrijgen, hoef je alleen maar het citroenzuur op te lossen in gedemineraliseerd water in een dosering van 150 gram bij zachter water of 200 gram bij harder water in 1 liter oplossing . We raden het gebruik van gedemineraliseerd water aan, bijvoorbeeld door het water uit de droger of airconditioners te recyclen, zodat het citroenzuur een grotere effectiviteit heeft, aangezien normaal kraanwater zelf kalk bevat.

De aldus verkregen oplossing kan als dusdanig voor verschillende doeleinden worden gebruikt, maar om effectief kalkaanslag uit de douchecabine te verwijderen raden we aan om 10 gram ecologisch afwasmiddel toe te voegen, dat dankzij de oppervlakteactieve stoffen de oplossing ook een grote reinigende werking zal geven. Spuit het over het gehele oppervlak en laat het een paar minuten inwerken voordat je het afspoelt met een vochtige spons en droogt.

En kalkaanslag uit de douchekop verwijderen? Doe de oplossing van water en citroenzuur in een plastic zak waarin je de douchekop kunt plaatsen, zodat de oplossing de hele nacht kan inwerken.

Vergeet niet om nooit citroenzuur te gebruiken op marmer en andere natuurlijke kalksteenstenen, omdat deze hierdoor beschadigd worden!

De douchecabine zal glanzen als nooit tevoren, zonder schade aan het ecosysteem!

Advertisement
Dit vind je misschien ook interessant