Seizoenskleding wisselen? Geen onaangename geuren meer met eenvoudige DIY oplossingen

door Natasja

11 November 2023

 Seizoenskleding wisselen? Geen onaangename geuren meer met eenvoudige DIY oplossingen
Advertisement

Een kledingkast openen en getroffen worden door een onaangename geur: niemand wil deze verrassing in huis. Alle kleren, of het huishoudlinnen, die je opbergt in kasten en lades worden met zorg gewassen en gedroogd, dus hoe vervelend is het als al die moeite wordt gedwarsboomd door de vaak muffe geur die zich in deze ruimtes kan ontwikkelen.

Het eerste wat je moet doen is ventileren en zoveel mogelijk zonlicht in de verschillende vakken laten komen, vooral als er kasten zijn die lang gesloten blijven. Lades en kledingkasten openen die zich in donkere kamers bevinden is nog belangrijker: als je die onaangename geuren ruikt, is de kans groot dat er al schimmel aanwezig is of zich aan het vormen is, dus gebrek aan licht, geen luchtcirculatie en ophoping van vocht zijn de vijanden die bestreden moeten worden.

Als de kleren er nu mee geïmpregneerd is, dan zal het, afhankelijk van de ernst van het verschijnsel, nodig zijn om ze opnieuw te wassen en goed te laten drogen voordat je ze opbergt; of het kan zelfs voldoende zijn om ze gewoon in de open lucht te houden en misschien zelfs een tijdje bloot te stellen aan de zon. Maar wat te doen met kasten en lades?

Advertisement

Onaangename geuren in kledingkasten: hoe verwijder je ze?

Onaangename geuren in kledingkasten: hoe verwijder je ze?

IKEA

Als de kast vol onaangename geuren zit, is het beter om hem helemaal leeg te maken en grondig schoon te maken: het is aan te raden om grondig af te stoffen en dan schoon te maken met heel weinig water, samen met wat geschikte essentiële oliën (geef de voorkeur aan citrus, balsamico, houtachtige of een frisse bloemenolie zoals lavendel of teatree), en goed te drogen voordat je de deuren en lades weer sluit.

Gebruik vervolgens een paar middeltjes om onaangename geuren te voorkomen:

  • Je kunt geurkrijt maken: meng twee delen gips met één deel water, voeg ongeveer tien druppels etherische olie naar smaak toe en vorm een pasta. Vul daarmee een ijsblokjes- of chocolaatjesvorm en laat die volledig aan de lucht drogen. De krijtjes zijn dan klaar om op planken of in lades te leggen, misschien in lichte, ademende stoffen zakjes.
  • In zakjes is het traditionele middel van gedroogde lavendel altijd goed: gedroogde bloemen of bladeren ruiken lang fris.
  • Als je theezakjes hebt, eventueel ook oud, of ook theezakjes die je hebt gebruikt en helemaal hebt gedroogd, zullen ze werken om de geur te neutraliseren en ook wat vocht absorberen. Het belangrijkste is dat ze zelf perfect droog zijn.
  • Je kunt kleine schaaltjes of zakjes maken met zout en specerijen, of zout en kruidenblaadjes, zelfs losse thee.
  • Zeepvlokken, in zakjes gedaan, kunnen ook helpen.

Advertisement

Onaangename geuren in lades vermijden

Onaangename geuren in lades vermijden

Scentorini/Amazon

Al deze oplossingen die we net hebben gezien, werken zowel in de grote vakken van kasten als in afzonderlijke lades. Maar voor dat laatste is ook een ander soort truc van toepassing: papieren vellen.

  • Er zijn speciale vellen, gemaakt van geparfumeerd papier, die je ook online kunt kopen en die ook heel decoratief zijn.
  • Anders kun je kiezen voor gedecoreerd papier dat een beetje ruw en poreus is, dat je af en toe kunt begeuren met twee of drie druppels etherische olie en dat niet alleen lekker ruikt, maar ook vocht vasthoudt.
  • Op een vergelijkbare manier kunnen krantenvellen ook werken.

Uiteraard hebben al deze middeltjes een verschillende houdbaarheid: weken of maanden, maar er komt een tijd dat ze niet meer lekker ruiken, dat ze beschadigd raken, dat ze misschien te vochtig worden en dat ze dus vernieuwd moeten worden. Maar het mooie is dat je veel verschillende technieken kunt gebruiken, en ze zijn allemaal gemakkelijk toe te passen!

Advertisement