Maak je wasmachine schoon met eenvoudige, natuurlijke en goedkope doe-het-zelf schoonmaakmiddelen

door Natasja

10 November 2023

Maak je wasmachine schoon met eenvoudige, natuurlijke en goedkope doe-het-zelf schoonmaakmiddelen
Advertisement

De wasmachine helpt ons elke dag om onze kleren schoon en netjes te houden, maar we moeten er ook aan denken dat dit kostbare huishoudelijke apparaat regelmatig moet worden schoongemaakt om het efficiënt en schoon te houden. Vuil, wasmiddelresten en stofresten kunnen zich ophopen in de trommel en bakjes of zelfs vast komen te zitten in het filter. Om nog maar te zwijgen over kalkaanslag, die zich ophoopt en zich vastzet in elk onderdeel van de wasmachines, vooral in gebieden waar het water erg hard is.

De wasmachine moet minstens om de 3 maanden worden gereinigd, en vaker als je veel ladingen per week doet. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat de wasmachine altijd perfect schoon en efficiënt blijft? Je kunt zeker specifieke in de winkel verkrijgbare schoonmaakmiddelen kopen, maar je kunt ook natuurlijke alternatieven in de voorraadkast vinden die ongelooflijk effectief blijken te zijn in deze taak.

Hieronder stellen we een aantal mogelijke DIY middelen voor om de wasmachine op een natuurlijke manier schoon te maken.

Advertisement

De wasmachine schoonmaken met azijn en baking soda

De wasmachine schoonmaken met azijn en baking soda

Creativo

Je hoeft geen agressieve chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken om de wasmachine schoon te maken; azijn en baking soda zijn in feite twee perfecte middelen om de wasmachine schoon en ontsmet te houden. Je kunt ze samen gebruiken, maar voor een effectiever resultaat ga je als volgt te werk:

  • doe 1 liter witte azijn in het wasmiddelbakje en start het langste wasprogramma op de hoogste temperatuur;
  • maak ondertussen alle externe onderdelen van de wasmachine schoon met een doekje bevochtigd met witte azijn;
  • doe na afloop van de eerste wascyclus 250 gram baking soda direct in de trommel van de wasmachine en start een tweede lange wascyclus op hoge temperatuur;
  • als deze wasbeurten klaar zijn, laat je de wasmachine aan de lucht drogen of met een schone doek om restvocht snel te verwijderen en de verspreiding van schimmel en bacteriën te voorkomen.

Advertisement

Andere natuurlijke middelen om de wasmachine schoon te maken

Andere natuurlijke middelen om de wasmachine schoon te maken

Trandafire/Reddit

Verschillende andere middelen kunnen ook nuttig zijn voor het schoonmaken van de wasmachine:

  • citroensap kan ook zeer effectief zijn om de wasmachine schoon te maken, onaangename geurtjes te elimineren en een aangename geur te geven; verdun 150 gram gefilterd citroensap in 1 liter water, stop de oplossing in de trommel en start een wascyclus op maximale temperatuur;
  • waterstofperoxide in 40 volumes kan in het wasmiddelbakje worden gedaan om een lege wascyclus op maximumtemperatuur uit te voeren, waardoor de wasmachine schoon en ontsmet blijft;
  • grof zout is ook een uitstekend middel om de wasmachine schoon te maken; doe 1 kg direct in de trommel en start een wascyclus op hoge temperatuur.

Welk middel je ook kiest, je kunt een paar druppels van een etherische olie naar keuze aan de wasmachine toevoegen om deze een aangename geur te geven. Sommige essentiële oliën zijn ook bijzonder geschikt als ontsmettingsmiddel, zoals tea tree, citrus, rozemarijn, salie en tijm.

Succes met het schoonmaken!

Advertisement