Verwijder rooklucht uit kleding met een paar eenvoudige trucs

door Natasja

10 November 2023

Verwijder rooklucht uit kleding met een paar eenvoudige trucs
Advertisement

Rokers of niet, de geur van rook op kleding is voor iedereen onaangenaam. Het dragen van kleren die schoon zijn, er mooi uitzien, maar dan die scherpe, onaangename geur verspreiden, ondermijnt altijd alle inspanningen om ze zorgvuldig te wassen, te drogen en misschien zelfs te strijken. En de geur van rook is niet alleen aanwezig op stoffen die worden gedragen door mensen die actief roken, maar we weten heel goed dat de geur zelfs blijft hangen als we in een rokerige omgeving zijn of waar de rook van sigaretten, sigaren en dergelijke vaak hangt.

Het nestelt zich echt op veel oppervlakken en blijft daar lange tijd zitten. Hoe kun je het dan uit je kleding verbannen? Hieronder vind je enkele nuttige tips.

Advertisement

Rookgeur verwijderen tijdens het wassen

Rookgeur verwijderen tijdens het wassen

RDNE Stock project/Pexels

Als het tijd is om kleding te wassen die vuil is geworden en ook nog eens geïmpregneerd is met de geur van rook, kunnen je je toevlucht nemen tot wat extra hulp tijdens het wassen.

  • Baking soda: kan op twee manieren worden gebruikt, voor of tijdens het wassen. In het geval van erg stinkende kleren, laat ze weken in lauw water met een glas baking soda en laat je ze een nacht zitten. Ga dan verder met de gebruikelijke wasbeurt. In andere gevallen kan het voldoende zijn om een half glas baking soda toe te voegen aan de normale hoeveelheid wasmiddel in het bakje, of zelfs direct in de trommel, en het wasprogramma te starten dat het meest geschikt is voor het soort kleding in kwestie.
  • Natriumpercarbonaat: kan op dezelfde manier gebruikt worden als baking soda, en zonder problemen op witte kleding. Bij gekleurde kleding is het echter beter om de dosering te verminderen en in ieder geval een test te doen voordat je het op nieuwe stoffen gebruikt.
  • Witte azijn: voeg 100 ml toe aan het wasgoed om de onaangename geur te neutraliseren. Denk eraan dat je azijn beter kunt vermijden op zeer delicate stoffen.

Voor alle stoffen die bestand zijn tegen hoge temperaturen, is het het beste om de voorkeur te geven aan zeer hete was, die onaangename geuren neutraliseert, en soms werkt dit zelfs zonder de zojuist beschreven additieven.

Advertisement

Remedies voor of na het wassen om de geur van rook te verdrijven

Remedies voor of na het wassen om de geur van rook te verdrijven

Muhammad-taha Ibrahim/Pexels

Er zijn remedies die helpen tegen de geur van rook, zelfs als het nog geen tijd is om kleren te wassen.

  • Luchten: op zonnige dagen is het vaak al voldoende om kleren buiten te hangen, of in goed geventileerde ruimtes, om de geur uit nog schone kleren te verwijderen.
  • Bespuiten met azijn. Maak een mengsel van gelijke delen water en azijn, of zelfs eenderde azijn en tweederde water, en spray dit op de kleding.
  • Maak een parfum voor de kleding: vul een flesje met gedestilleerd water en voeg 15-20 druppels van een etherische olie naar keuze toe, en je kunt spuiten als dat nodig is.

Als het rookprobleem ook de bekleding van banken en fauteuils aantast, of gordijnen, of zelfs autostoelen, dan zijn de zojuist beschreven remedies ook geschikt voor die gevallen, waarbij je misschien liever doe-het-zelf parfum gebruikt dan azijn op tere stoffen.

Klaar om rooklucht uit je leven te bannen?

Advertisement