Privacy en groen: 5 prachtige hagen, ook in de winter, voor privacy in huis

door Natasja

09 November 2023

Privacy en groen: 5 prachtige hagen, ook in de winter, voor privacy in huis
Advertisement

Om tuinen te beschermen tegen nieuwsgierige blikken en te genieten van privacy, zijn we gewend om het terrein te omheinen met muren, hekken of hagen. Deze laatste vergen het meeste onderhoud, maar zorgen ook voor een onvergelijkbare esthetiek. In veel delen van de wereld zijn er bekende planten die op deze manier kunnen worden gebruikt, zoals bepaalde coniferen of de geliefde laurierkers. De keuzes kunnen echter nog veel meer variëren.

Men geeft de voorkeur aan groenblijvers, zodat je het hele jaar door altijd een min of meer dichte muur van gebladerte ziet, maar welke planten bereiken hun hoogtepunt in de winter? Bekijk de selectie hieronder.

Advertisement

Jeneverbes (Juniperus)

Jeneverbes (Juniperus)

bowerandbranch.com

Een soort dat veel planten omvat, die zich aan vrijwel elk klimaat en bodemtype kunnen aanpassen. Het is daarom gemakkelijk om de juiste voor jouw omgeving te vinden. Ook qua habitus zijn er planten die de grootte van een kleine boom bereiken, perfect om hogere hagen mee te maken en de ruimte af te schermen tegen nieuwsgierige blikken, terwijl andere zo groot blijven als een struik en gebruikt kunnen worden om bloembedden en opritten mee te versieren. Er zijn cultivars met meer zilverachtig blad, andere meer blauwachtig, en zelfs de bessen met hun onmiskenbare geur kunnen een beetje veranderen.

Advertisement

Hulst (Ilex)

Hulst (Ilex)

pxhere.com

Een van de populairste winterplanten is hulst, een zeer decoratieve groenblijvende plant. Er zijn verschillende cultivars, met bladeren met minder puntige randen of bessen in kleuren die iets afwijken van het klassieke rood, maar de bekendste zijn die met gekartelde (en zeer stekelige!) groene bladeren met een witte rand en felrode bessen. Het zijn prachtige kleuren in de winter en ook heel handig voor seizoenscompities en -decoraties.

Thuja (Thuja occidentalis)

Thuja (Thuja occidentalis)

hedgesonline.co.uk

Een conifeer die een echte groene muur creëert, die gemakkelijk gevormd kan worden. Bovenal een zeer langlevende plant die ook bestand is tegen strenge winters. Hij heeft donkergroen blad in de lente en zomer, dat in de winter wat lichter wordt tot geelgroen. Met een neiging tot langzame groei is het echter een geweldige investering voor de komende decennia.

Camelia (Japanse roos)

Camelia (Japanse roos)

@cormoreche/Pinterest

Niet veel bloemen bloeien in de winter, en nog minder bloemen bloeien op planten die hoog en dik genoeg zijn om als haag te worden gebruikt. Dit is een van de redenen voor de grote schoonheid van camelia's, die het dikke gebladerte van struiken of kleine bomen al eind januari of in de loop van februari beginnen te kleuren. En zelfs voordat de bloemen, die aan rozen doen denken, bloeien, is het gebladerte zelf al heel mooi, met glanzend groene bladeren. Kortom, het hele jaar door een prachtige boom en een van de eerste die bloeit als het nog koud is!

Koperbeuk (Fagus sylvatica var. atropurpurea)

Koperbeuk (Fagus sylvatica var. atropurpurea)

hedgeplants-heijnen.co.uk

Het gebladerte van deze bomen is echt buitengewoon, en de variëteit atropurpurea is de beuk die een echt ongelooflijke verandering van tinten geeft. Ze beginnen paars/bordeauxrood en worden dan lichter tot een koperkleur in de herfst en de bladeren blijven meestal zelfs de hele winter eraan zitten en zorgen nog steeds voor privacy. De herfst is ook de tijd waarin deze planten beukennootjes produceren, dat wil zeggen hun vruchten die qua uiterlijk een beetje aan kastanjes doen denken.

Welke van deze planten zou jij willen gebruiken als haag in de tuin?

Advertisement