Hebben je planten een ijzertekort? Probeer ze te voeden met eenvoudige huismiddeltjes

door Natasja

02 December 2023

Hebben je planten een ijzertekort? Probeer ze te voeden met eenvoudige huismiddeltjes
Advertisement

Van de vele sporenelementen die nodig zijn voor het welzijn van de planten, is ijzer een van de belangrijkste en een tekort kan leiden tot ernstige problemen voor planten, omdat dit mineraal betrokken is bij de productie van chlorofyl. Het gevolg van een ijzertekort is dan ook een vergeling van de bladeren die bekend staat als ijzerchlorose.

Gelukkig is het aanvullen van de hoeveelheid van dit mineraal voldoende om het probleem op te lossen en de productie van chlorofyl weer op gang te brengen, waardoor de bladeren weer groen worden. Er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om ijzer in de planten aan te vullen, waarvan sommige te maken hebben met het verrijken van de grond.

De meest effectieve methoden zijn echter die waarbij ijzeroplossingen direct op de bladeren worden gesproeid. Als je echter geen dure supplementen wilt kopen, zijn er verschillende zelfgemaakte methoden waarmee je je eigen ijzersupplementen kunt maken met eenvoudige ingrediënten die altijd in huis aanwezig zijn.

Advertisement

Roestige spijkers kunnen ijzer in de planten aanvullen

Roestige spijkers kunnen ijzer in de planten aanvullen

Creativo

Iedereen heeft roestige spijkers in huis, maar misschien weten we niet allemaal dat ze ook kunnen helpen bij het bevorderen van het welzijn van de planten. Roest is in feite niets meer dan ijzeroxide dat je kunt gebruiken om effectieve supplementen te maken. Hoe? Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Appel met spijkers: in de middeleeuwen was het gebruikelijk om appels te eten in het vruchtvlees waarvan spijkers waren gestoken om ijzertekorten aan te vullen. Vandaag kun je dit oude kruidenrecept tevoorschijn halen om een handig supplement voor de planten te maken. Steek een paar ongegalvaniseerde ijzeren spijkers in het vruchtvlees van een appel en laat dit een paar dagen zitten; de zuren in het vruchtvlees zullen het ijzer oplossen en overbrengen naar de appel. Haal dan de spijkers uit de appel en pureer de pulp, verdun het in 2 liter water, filter het mengsel en spuit het op de bladeren.
  • Citroennagel: de citroen kan ook op dezelfde manier gebruikt worden als de appel; steek niet-verzinkte ijzeren nagels in het vruchtvlees en laat het 2 dagen staan voordat je de vrucht uitperst. Verdun het aldus verkregen sap in een dosis van 2 ml in 2 liter water en besproei de bladeren.
  • Spijkerwater: als de eerste twee methoden te omslachtig lijken, kun je tot slot een handvol roestige spijkers in een liter water doen en 4-5 dagen laten staan. Wanneer het water bruin is geworden, kun je het gebruiken om de bladeren te besproeien.

Advertisement

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van deze huismiddeltjes

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van deze huismiddeltjes

Pexels

Hoewel roest gunstig kan zijn voor de planten, moet je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je geen fouten maakt of het tegenovergestelde van de gewenste resultaten bereikt:

  • kies spijkers zonder coatings: gecoate, gegalvaniseerde of gelakte spijkers kunnen ook andere mogelijk schadelijke chemicaliën overbrengen op de planten, daarom moet je er bij het kiezen van spijkers op letten dat ze van puur ijzer zijn;
  • kies alleen spijkers waar je van weet waar ze vandaan komen: zorg voor spijkers die je in huis of in de tuin had, op plaatsen waar je zeker weet dat je geen risico loopt op andere milieuverontreinigingen;
  • controleer de plant tijdens de behandeling: controleer altijd de gezondheid van de planten tijdens de ijzerbehandeling; als je afwijkingen of tekenen van lijden opmerkt, stop dan onmiddellijk met de behandeling en beoordeel de conditie van de plant in de komende dagen.

Zou je deze middelen willen proberen?

Advertisement