Zaai deze planten nooit in de herfst als je ze het volgende jaar gezond en weelderig wilt zien groeien

door Natasja

07 November 2023

Zaai deze planten nooit in de herfst als je ze het volgende jaar gezond en weelderig wilt zien groeien
Advertisement

De herfst is het ideale seizoen om te zaaien, vooral als het gaat om heesters en grote meerjarige bomen, die een groter en sterker wortelstelsel kunnen ontwikkelen dankzij koelere temperaturen en frequentere regenval. Niet alle soorten zijn echter geschikt om in de herfst te zaaien, omdat sommige soorten slecht bestand zijn tegen vorst en de strenge wintertemperaturen de groei van jonge scheuten kunnen belemmeren.

Hoewel veel herfstbloeiers prachtig zijn om naar te kijken tijdens dit seizoen, is de beste tijd om deze en veel andere soorten te zaaien vaak in de lente, wanneer het risico op vorst voorbij is en er meer sporadische regen valt, waardoor het risico op rot wordt beperkt.

Dus welke planten kun je beter niet in de herfst zaaien? Laten we daar samen achter komen.

Advertisement

1. Gardenia

1. Gardenia

kattappanakaran/Reddit

Zoals alle breedbladige groenblijvende planten geeft Gardenia de voorkeur aan zaaien in de lente om het risico te vermijden dat de jonge zaailingen door de wintervorst zwaar op de proef worden gesteld. Hoewel Gardenia een plant is die geen al te hoge temperaturen verdraagt, is hij ook erg gevoelig voor vorst en als het wortelsysteem nog niet goed ontwikkeld is, is hij misschien niet bestand tegen het koude seizoen.

Als je in de lente zaait, kunnen deze planten zich goed ontwikkelen en kun je lang genieten van hun prachtige bloemen, van het begin van de zomer tot in de herfst.

Advertisement

2. Zomerbloeiende bloembollen

2. Zomerbloeiende bloembollen

SketchNoteSky/Reddit

De meeste voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals tulpen en narcissen, worden meestal in de herfst geplant, maar er moet rekening worden gehouden met hun bloeiperiode: sommige soorten dahlia's, calla lelies en fresia's bloeien in de zomer en moeten daarom bij voorkeur in de lente worden geplant om een goede plantontwikkeling te garanderen.

In geval van vorst is het ook raadzaam om de bollen op te graven wanneer de winter aanbreekt en ze het volgende seizoen opnieuw te planten.

3. Herfstanemonen

3. Herfstanemonen

Minivader_7/Reddit

Herfstbloeiende bloembollen zoals Anemone japonica of Anemone hupehensis moeten in het voorjaar worden geplant om het risico van wortelrot door overmatig vocht in de winter te voorkomen. Het is veel beter om ze in het voorjaar te planten en te wachten tot het volgende seizoen om van hun bloei te genieten.

4. Lavendel

4. Lavendel

zephyr_guru/Reddit

Lavendel is meestal een vrij winterharde plant, maar jonge scheuten lopen in de winter om twee redenen gevaar: vorst kan de bovengrondse scheuten beschadigen, terwijl overmatig vocht in de winter rotting kan veroorzaken en de jonge wortels kan beschadigen. Wacht tot half april om nieuwe lavendelplanten te planten; ze zullen je een prachtige, langdurige bloei geven in de zomer en de volgende winters zonder schade overleven.

5. Hybiscus syriacus

5. Hybiscus syriacus

Carolina Home/Reddit

Hybiscus syriacus, bekend als Althea of als Roos van Sharon, is een prachtige bossige struik die in de zomer een ongeëvenaarde bloei kan geven. Deze plant is goed bestand tegen droogte, wind, ziekte en kou, maar moet de eerste jaren wel beschermd worden, tenminste tot de schors zich op de houtachtige stengel ontwikkelt. Daarom verdient zaaien in de lente de voorkeur.

Je zult ongetwijfeld genieten van deze bloemen in je tuin, maar wacht tot de lente om ze te planten!

Advertisement