De stap-voor-stap gids voor het wassen en verzorgen van fleecekleding

door Natasja

07 November 2023

De stap-voor-stap gids voor het wassen en verzorgen van fleecekleding
Advertisement

Fleece, gemaakt van natuurlijke wol of vaker van synthetische polyestervezels, is een warme, zachte, comfortabele en waterbestendige stof en de beste bondgenoot tegen de winterse kou. Fleece, dat veel wordt gebruikt voor truien, joggingbroeken en -truien, jassen en dekens, wordt erg gewaardeerd door sporters en wandelaars en is een perfecte stof voor sportieve activiteiten, maar ook voor de dagelijkse activiteiten. Daarom is het belangrijk om goed voor fleece kleding te zorgen, zodat het altijd schoon en netjes blijft.

Deze kledingstukken zijn over het algemeen erg duurzaam, maar ze kunnen gemakkelijk vlekken of pluizen krijgen en hun zachtheid verliezen. Daarom is het noodzakelijk om fleecekleding de juiste verzorging te geven door het op de juiste manier te wassen, zodat het altijd zacht en schoon blijft.

Hoe kun je fleecekleding op de juiste manier wassen en verzorgen? Laten we daar samen achter komen in het onderstaande artikel.

Advertisement

Fleece op de juiste manier wassen

Fleece op de juiste manier wassen

6BakerBaker6/Reddit

Over het algemeen kan fleece zowel op de hand als in de machine worden gewassen, maar het kan niet altijd in water worden gewassen. Daarom is het eerste advies altijd om de wasinstructies op het label te lezen.

Als je besluit het kledingstuk met de hand te wassen, is koud water en een mild wasmiddel voldoende; laat het 15-20 minuten weken voordat je het grondig spoelt met koud water en droogt.

Als je de voorkeur geeft aan machinewas, was fleece dan apart van andere stoffen en binnenstebuiten om pluizen te voorkomen en stel een koud of laag temperatuurprogramma in, want hitte verstijft de vezels en maakt de stof minder zacht. Gebruik bij voorkeur een mild wasmiddel en geen traditioneel bleekmiddel of chemische wasverzachters om de vezels niet te beschadigen. Om onaangename geurtjes te verwijderen, kun je een eetlepel baking soda in de trommel doen voordat je de was erin doet.

Advertisement

Niet alleen wassen: tips voor het verzorgen van fleece

Niet alleen wassen: tips voor het verzorgen van fleece

Creativo

De zorg voor de fleecestoffen houdt niet op bij het wassen:

  • droog de kledingstukken bij voorkeur aan de lucht en als je ze op een zonnige dag buiten legt, leg ze dan in de schaduw om te voorkomen dat ze uitdrogen door licht en warmte. Om dezelfde reden moet de wasdroger worden vermeden;
  • om vlekken uit fleecekleding te verwijderen, kun je de voorkeur geven aan enzymatische vlekkenverwijderaars of eenvoudige Marseillezeep. Wrijf het te behandelen oppervlak in en laat het minstens 10 minuten inwerken voordat je het uitspoelt;
  • de wasfrequentie hangt af van het soort gebruik: stoffen die in contact komen met de huid moeten minstens twee keer per week worden gewassen, voor jassen die over andere kleding worden gedragen is een keer per week wassen voldoende. Dekens ten slotte moeten één keer per week gewassen worden als je ze dagelijks gebruikt, minder vaak als je ze minder vaak gebruikt;
  • bewaar fleecekleding niet hangend op hangers om kreukels of kromtrekken van de stof te voorkomen.

Nu hoef je alleen maar te genieten van de fleecekleding en -dekens!

Advertisement