Orchideeën in hydrocultuur: de overgang van grond- naar waterteelt

door Natasja

06 November 2023

Orchideeën in hydrocultuur: de overgang van grond- naar waterteelt
Advertisement

Hydroponie of hydrocultuur is een kweektechniek waarbij geen grond wordt gebruikt, maar planten uitsluitend met water worden gekweekt. Deze kweektechniek is heel eenvoudig en kan op veel planten worden toegepast, met name op alle epifytische planten, d.w.z. planten die in het wild zonder aarde groeien, zich vastklampen aan hoge planten en hun voedingsstoffen uit water en lucht halen. 

Orchideeën van het Phalenopsis geslacht, als epifytische planten, passen zich daarom perfect aan hydrocultuur, bloeien weelderig en geven veel voldoening. Er zijn slechts een paar eenvoudige dingen die je moet doen om de overgang van de orchideeën naar hydrocultuur te maken, met behulp van een inert materiaal, meestal geëxpandeerde klei of perliet, dat door capillariteit water naar de wortels transporteert en ze voedt. 

Dus hoe maak je de overgang van grondteelt naar hydrocultuur voor de Phalenopsis orchideeën? We leggen het hieronder uit.

Advertisement

Orchideeën in hydrocultuur: voorbereiding en verplanten

Orchideeën in hydrocultuur: voorbereiding en verplanten

Mr_Mojo_Risin_83/Reddit

Voor de overgang naar hydrocultuur van de Phalenopsis orchidee heb je het volgende nodig:

  • transparante pot voor hydrocultuur - gebruik als alternatief een geperforeerde plastic pot of een ricottamandje dat je in een grotere gesloten plastic pot plaatst;
  • geëxpandeerde klei of perliet
  • schaar;
  • meststof voor hydrocultuur.

Het eerste wat je moet doen is de overgang voorbereiden door het gereedschap te steriliseren. Gebruik een schone doek of watten gedrenkt in alcohol en veeg het hele oppervlak van de potten en scharen schoon. 

Zodra deze voorbereidende handeling is voltooid, is het tijd om de orchidee voor te bereiden: haal hem uit de potgrond en maak hem grondig schoon door hem onder een straal water te houden om alle resten te verwijderen. Maak vervolgens de wortels schoon en verwijder rotte of droge wortels met een vers gesteriliseerde schaar. Voer deze stap zeer zorgvuldig uit om er zeker van te zijn dat je alle mogelijke resten verwijdert en onaangenaamheden zoals ongedierte, schimmel of rot voorkomt.

Ga nu verder met het verplanten door de geperforeerde pot tot ongeveer de helft te vullen met perliet; steek vervolgens de orchidee erin door de geëxpandeerde klei voorzichtig tussen de wortels te klemmen en toe te voegen totdat de pot volledig gevuld is tot een hoogte van ongeveer 2 cm vanaf de rand. 

Advertisement

Orchidee in hydrocultuur: laatste handelingen

Orchidee in hydrocultuur: laatste handelingen

redhot_banana/Reddit

Om de planten in staat te stellen zichzelf te voeden is het noodzakelijk dat de wortels worden bereikt door water en om dit te laten gebeuren vul je de pot zonder gaten met ongeveer 2 centimeter water, zodat de klei het door capillariteit kan overbrengen op de orchidee.

Een aspect waar rekening mee moet worden gehouden bij het hydroponisch kweken van orchideeën is zeker de bemesting; perliet is in feite een inert, voedingsvrij substraat en alleen water zal in staat zijn om voedingsstoffen aan de plant door te geven. Daarom is het belangrijk om bij elke besproeiing vloeibare orchideeënmest toe te voegen. 

Je kunt gewoon een vloeibare meststof kopen; er zijn er verschillende verkrijgbaar waarvan sommige biologisch en milieuvriendelijk zijn. Je kunt ook zelf vloeibare meststof maken door bananenschillen of aardappelen te koken. Je kunt ook rijstkookwater gebruiken, zolang het niet gezouten is, of 4 groene theezakjes in 500 ml water laten trekken om als meststof te gebruiken.

Advertisement