De beste kleuren voor het verven van de muren van kamers met slecht daglicht

door Natasja

06 November 2023

De beste kleuren voor het verven van de muren van kamers met slecht daglicht
Advertisement

Wanneer je ervoor kiest om de muren van de kamers te verven, komt het soms voor dat je favoriete kleur verandert zodra deze op de muur is aangebracht en zijn aantrekkingskracht verliest. Dit hangt af van de verlichting, die door tal van factoren kan variëren. De locatie, de belichting, het aantal deuren en ramen bepalen hoeveel natuurlijk licht elke kamer krijgt, terwijl kunstlicht de sfeer kan veranderen afhankelijk van de gekozen tint.

Dus hoe kies je de juiste muurkleur? Houd rekening met de verlichting in de kamer en het beoogde gebruik ervan en laat deze kenmerken je keuze bepalen. Kleuren die meer licht weerkaatsen zijn het meest geschikt om ruimtes te vergroten en verdienen daarom de voorkeur bij het decoreren van de muren van slecht verlichte kamers. 

Hieronder geven we aan waarom de kleur verandert als hij eenmaal op de muren is aangebracht en geven we enkele tips voor het kiezen van de meest geschikte kleuren voor slecht verlichte kamers. 

Advertisement

Waarom verandert de kleur bij het aanbrengen

Waarom verandert de kleur bij het aanbrengen

Pexels

Er zijn verschillende redenen waarom een kleur anders wordt weergegeven dan we op onze muren zouden verwachten:

 • positie: houd rekening met de positie van de muur die je gaat verven. Een kleur kan een kamer groter en ruimer doen lijken of kleiner en gezelliger; welk effect wil je bereiken met de verf?
 • kleur onderlaag: als de oorspronkelijke kleur van de muren niet wit is, moet je eerst het hele oppervlak met een laag witte grondverf bedekken. De kleur eronder kan namelijk doorschijnen in de volgende verflaag, waardoor de tint verandert.
 • glans: de afwerking van de verf zal ook de uiteindelijke kleur van de muur veranderen; matte afwerkingen geven meer vergelijkbare resultaten op alle oppervlakken en lichtomstandigheden, terwijl glanzende afwerkingen meer variabele resultaten zullen geven.
 • poreusheid: een hogere poreusheid geeft een hoger rendement aan donkere kleuren, terwijl lichte kleuren er streperiger door worden. Gebruik een goede primer om dit probleem op te lossen.
 • aangrenzende kleuren: kies bij het kiezen van verschillende kleuren voor tinten die naast elkaar liggen op de kleurencirkel, ze zullen een beter effect hebben dan tinten die tegenover elkaar liggen.
 • ondertoon: een laatste element waarmee rekening moet worden gehouden is de ondertoon, een karakteristiek element van elke verf dat kan worden benadrukt door de meubels en decoraties naast de muur. 

Rekening houdend met al deze factoren kun je nu de kleur kiezen die het beste bij je past. 

Advertisement

Lichte en neutrale kleuren voor kamers met weinig licht

Over het algemeen zijn alle neutrale kleuren bijzonder geschikt om kamers op te fleuren en warmte toe te voegen, waarbij ze ook andere, fellere tinten aanvullen.

 • Wit is de oplichtende kleur bij uitstek en laat de kamers er groot, helder en elegant uitzien.
 • Crème is een warmere en gezelligere kleur wit die een zachtere tint aan de kamers geeft.
 • Grijs in al zijn schakeringen creëert zachte, open ruimtes en kan gemakkelijk worden gecombineerd met andere kleuren, waardoor de kamers een minimalistische uitstraling krijgen.
 • Beige is een zeer veelzijdige kleur, geschikt voor alle kamers en kan ook worden gecombineerd met andere tinten. 

Lichte kleuren zijn ook een perfecte keuze voor kamers met weinig licht, omdat ze de kamer meteen luchtiger en ruimtelijker doen aanvoelen. 

 • Geel: de warme en gezellige kleur geeft de kamer energie en vrolijkheid, bijvoorbeeld geschikt voor keukens en eetkamers.
 • Poederroze: nog zo'n warme kleur met een kalmerend effect, geeft hoop en biedt uitstekende resultaten in slaapkamers en kantoren.
 • Lichtblauw: de verschillende tinten lichtblauw zijn perfect om ruimtes te openen en sereniteit te geven. Perfect voor badkamers en slaapkamers, het kan de woonkamer warmer en gezelliger maken en is uitstekend te combineren met beige.
 • Saliegroen: perfect op plaatsen waar je rust en harmonie nodig hebt, groen is perfect voor de slaapkamer en woonkamer, maar ook in een gang om ruimtes groter te maken.
 • Lavendel: geassocieerd met creativiteit en optimisme, zal lavendel je in staat stellen om de ruimte groter te laten lijken terwijl het je sereniteit geeft.

Donkere kleuren voor kamers met weinig licht

Als je liever donkere kleuren in je keuze opneemt, kun je ze naast lichtere tinten plaatsen om een visueel vergrotend effect op de ruimte te krijgen. Donkere kleuren worden vaak gebruikt om één muur als accentmuur te schilderen terwijl de andere wit blijven. Ze creëren een contrast dat de kamer zal opfleuren. 

 • Zwart: gemaakt met blauw en bruin gemengd om koeler of warmer te zijn, is zwart perfect om elegantie en verfijning toe te voegen.
 • Donkerrood: kan een gesprek op gang brengen en is perfect voor woonkamers en eetkamers, vooral in combinatie met aarde- of crèmekleuren.
 • Donkerblauw: heeft een kalmerend effect en kan aanzetten tot nadenken en reflectie. Perfect voor in de slaapkamer, badkamer en kantoor.
 • Pruim: gemaakt van een mengsel van rood en paars, voegt deze kleur diepte toe en geeft de kamer een verfijnde uitstraling en is daarom geschikt voor eetkamers en slaapkamers, die een meer elegante en traditionele uitstraling krijgen. 

Geef je de voorkeur aan lichte of donkere kleuren voor de muren?

Advertisement