Bananen als DIY meststof: hoe je de planten op natuurlijke wijze kunt voeden

door Natasja

05 November 2023

Bananen als DIY meststof: hoe je de planten op natuurlijke wijze kunt voeden
Advertisement

Bij het kweken van de planten is een van de essentiële elementen bemesting, die zorgt voor de juiste voeding zodat ze snel, mooi en weelderig kunnen groeien. Je toevlucht nemen tot synthetische chemische meststoffen is echter niet altijd een goede keuze, omdat het vervuilende stoffen kunnen zijn die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid en de planeet.

Om deze reden en om goedkopere oplossingen te vinden, gaan we vaak op zoek naar natuurlijke alternatieven, misschien zelf thuis bereid, om de planten van de juiste voeding te voorzien. Koffiedik, water uit gekookte granen en aardappelen, bananenschillen... er zijn inderdaad veel oplossingen voorgesteld door mede-tuinliefhebbers en op het web.

Vooral bananenschillen zijn al een tijdje een populair en aanbevolen middel, maar weet je zeker dat ze echt effectief zijn? En vooral, hoe kun je ze gebruiken voor maximale resultaten zonder vervelende bijwerkingen?

Advertisement

Waar worden bananenschillen voor gebruikt in planten?

Waar worden bananenschillen voor gebruikt in planten?

Pexels

Het gebruik van bananenschillen voor het bemesten van planten wordt steeds populairder, omdat het je niet alleen geld bespaart door plantaardig afval te recyclen, maar ook uitstekende voeding lijkt te leveren voor de planten, waardoor ze goed gedijen en groeien. De reden voor dit nut voor de planten ligt in het hoge kaliumgehalte van dit plantaardige afval, dat wordt overgedragen aan de grond en vervolgens wordt opgenomen door de wortels, en verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben de juistheid van deze praktijk bevestigd. Eén studie in het bijzonder evalueerde het effect van het gebruik van bananenschillen in landbouwgrond, waarbij bemoedigende resultaten werden verkregen voor de groei en gezondheid van planten en werd geconcludeerd dat bananenschillen een levensvatbaar alternatief kunnen zijn voor het gebruik van chemische meststoffen.

Waarvoor wordt kalium in planten gebruikt? Het mineraal is essentieel voor verschillende activiteiten die verband houden met het overleven van planten, het verzekeren van de stabiliteit van planten en het reguleren van talrijke processen, waaronder de koolhydraatbalans. Het is dus een essentieel mineraal dat noodzakelijkerwijs moet worden aangevuld als de bodem er een tekort aan heeft.

Advertisement

Hoe meststof uit bananenschillen bereiden

Hoe meststof uit bananenschillen bereiden

FarSuit8/Reddit

Maar hoe worden bananenschillen gebruikt om planten te bemesten? Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken:

  • je kunt bananenschillen eenvoudigweg gebruiken als mulch voor de potten; hiervoor moeten de schillen worden voorbereid door ze in een oven op lage temperatuur te leggen met de gladde kant rustend op de bakplaat (je kunt ze ook in de oven leggen terwijl hij afkoelt nadat je hem hebt gebruikt) en, wanneer ze volledig zwartgeblakerd zijn, in een luchtdichte pot bewaren.
  • Je kunt ook een koude of warme vloeibare meststof bereiden. In het eerste geval laat je wat bananenschillen 48 uur in water weken voordat je ze gebruikt om de planten te bemesten terwijl je ze water geeft. In het tweede geval moet je de bananenschillen snijden en minstens 15 minuten koken in kokend water, de oplossing laten afkoelen in de pot, dan de schillen mengen en de oplossing zeven. Gebruik het om planten te bemesten door een deel te verdunnen in 2 delen water.

Je bent nu klaar om de planten te bemesten.

Advertisement