Hoe kies je de juiste orchidee bij aankoop om goed van start te gaan?

door Natasja

06 November 2023

Hoe kies je de juiste orchidee bij aankoop om goed van start te gaan?
Advertisement

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk en goedkoop om kamerplanten te kopen en orchideeën in het bijzonder. Orchideeën, altijd verkrijgbaar in warenhuizen, supermarkten en online winkels, zijn perfecte cadeau-ideeën of prachtige decoraties voor huizen, altijd verkrijgbaar tegen een lage prijs, maar helaas vervaagt hun decoratieve waarde vaak in korte tijd als de planten verwelken.

Het is altijd zonde om planten te verliezen en het is jammer dat orchideeën bederven en verwelken voordat het hun tijd is. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van hun licht-, water- en voedingsbehoeften en van alle bijkomende verzorging die ze nodig hebben bij het kweken.

Maar zelfs de grootste kennis van de juiste kweektechnieken lijkt in sommige gevallen onvoldoende, en dat komt omdat de orchideeën die je in de winkel koopt vaak al verzwakt zijn tegen de tijd dat ze thuis aankomen. Daarom is het essentieel om te weten hoe je de juiste plant moet kiezen op het moment van aankoop, om te voorkomen dat je de orchideeën voortijdig verliest.

Dus hoe kies je de juiste orchidee voor thuis? Hier volgen enkele nuttige tips.

Advertisement

Hoe kies je een orchidee bij aankoop?

Hoe kies je een orchidee bij aankoop?

Pexels

Als het tijd is om je orchidee uit te kiezen, zijn er een aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de plant inderdaad gezond is en lang kan leven, zelfs nadat hij voor de eerste keer is uitgebloeid.

  • Wortels: het allereerste aspect om rekening mee te houden zijn zeker de wortels, het belangrijkste deel van de plant omdat ze verantwoordelijk zijn voor het opnemen van water en voedingsstoffen, maar ook voor het uitvoeren van fotosynthese. Kijk goed naar de wortels van de orchidee die je gaat kopen: ze moeten lang en heldergroen zijn, lichter als de wortels droog zijn, donkerder als ze nat zijn. Als de wortels donker en bruin of wit of zilver zijn, betekent dit dat ze dood of rot zijn, en een plant waarvan de wortels al dood zijn zal zeker geen lang leven hebben. Om de gezondheid van de wortels zorgvuldig te beoordelen, kun je een voorafgaande test doen: houd de plant voorzichtig dicht bij het substraat en schud een beetje. Als de wortels niet verankerd zijn in de pot, til je ze op om ze beter te kunnen bekijken.
  • Bladeren: het tweede deel dat je moet beoordelen zijn de bladeren, die stevig, dik en rubberachtig moeten zijn, lichtgroen van kleur, vergelijkbaar met de Granny Smith appel. Controleer ook of ze vrij zijn van insecten, vlekken en zachte plekken, vaak veroorzaakt door bacteriegroei.
  • Bloemen: let ook op de bloemen; als je lang wilt genieten van de bloei van de orchideeën, kies dan planten met knoppen die nog niet helemaal open zijn op het moment dat je ze koopt; als het een langbloeiende soort is, kunnen de bloemen meer dan een maand bloeien en als ze nog in een vroeg stadium van opening zijn, zullen ze je langer opvrolijken.

Advertisement

De eerste verzorging voor de juiste orchidee zodra deze thuis is

De eerste verzorging voor de juiste orchidee zodra deze thuis is

Christine Matthews/Wikimedia Commons

Zorg er bij het kopen voor dat je de naam weet van de orchideeënsoort die je gaat kopen: er zijn veel soorten orchideeën in de wereld, die heel verschillende teeltvereisten kunnen hebben. Als je de exacte naam kent van de orchideeënsoort die je gaat kopen, kun je gemakkelijk informatie vinden over hun habitat van herkomst en dus ook over de juiste omgevingsomstandigheden waarin ze goed gedijen.

Eenmaal thuis kun je de orchideeën in het midden van de kamer uitstallen, misschien op de eetkamertafel of salontafel, maar vergeet niet dat hun uiteindelijke bestemming zorgvuldig moet worden gekozen om te zorgen voor voldoende licht en luchtvochtigheid. Pas op voor koude tocht en ventilatieopeningen, maar zorg er ook voor dat je niet te veel water geeft. Hoewel tropische planten een vochtige omgeving nodig hebben, verdragen orchideeën droogte beter dan overmatig water geven.

Nu ben je echt klaar om van je orchidee te genieten!

Advertisement