Verse, weelderige en lang houdbare aromatische planten: tips om te volgen

door Natasja

05 November 2023

Verse, weelderige en lang houdbare aromatische planten: tips om te volgen
Advertisement

Basilicum, munt, peterselie en alle andere kruiden: ze behoren tot de populairste planten om in huis, op het balkon of in de tuin te houden. Ze zijn mooi, geven smaak aan duizenden gerechten en drankjes en zijn geliefd bij bestuivende insecten. Ze maken ons dus niet alleen blij in de keuken, ze decoreren ook en verspreiden zelfs aangename geuren: het is moeilijk om de drang te weerstaan om er een paar potten van in huis te hebben.

Als we ze echter vroeg zien afsterven, problemen hebben om ze weelderig te laten groeien en ze uiteindelijk eenjarige of zelfs seizoensgebonden planten worden... Misschien maken we dan fouten. Met een beetje aandacht is het namelijk mogelijk om veel van de meest voorkomende aromatische planten lang te laten meegaan. Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden.

Advertisement

Gezonde aromatische planten het hele jaar door

Gezonde aromatische planten het hele jaar door

pickpik.com

De eerste voorzichtigheid is geboden bij het kopen: kies goed verzorgde, sterke planten zonder beschadigde of vergaande delen.

Eenmaal thuis moet je meteen de ideale plek vinden: je moet niet alleen denken aan waar je ze het liefst ziet, of waar ze het handigst zijn om te pakken voor het koken. Je moet de plek in huis vinden waar ze de juiste hoeveelheid licht krijgen en waar ze misschien niet te veel worden blootgesteld aan kou of tocht. Sommige planten zijn kwetsbaarder dan andere. Zoek dus uit wat hun groeibehoeften zijn en beslis op basis daarvan.

Advertisement

Aromatische planten verzorgen: potten, water geven, grond

Aromatische planten verzorgen: potten, water geven, grond

pickpik.com

De conventionele wijsheid leert dat, net zoals we onze voeten niet in strakke of te brede schoenen kunnen stoppen, de wortels van potplanten ook de juiste ruimte moeten vinden. Inspecteer de pot die je hebt gekocht dus meteen: als je ziet dat er een paar wortels uit de kleine gaatjes aan de onderkant steken, is het tijd om te verpotten. Je moet altijd een pot kiezen die twee of drie maten te groot is, maar ga over het algemeen niet voor groter.

In feite moet je de planten de ruimte geven zodat de wortels goed kunnen groeien, maar het is ook belangrijk om niet meteen gigantische potten te gebruiken, want dan wordt het moeilijker om het water geven te regelen.

En over water geven gesproken, onthoud dat veel gewone aromatische planten niet van te veel water houden: dit betekent niet dat ze dagenlang vergeten moeten worden, maar ook niet dat de grond lang nat moet zijn. Vermijd dus stagnatie in de schotels en geef alleen water als de grond droog is - controleer dit met je vinger.

Denk er ook aan dat de grond goed losgemaakt en gedraineerd moet worden om waterverzadiging en wortelproblemen te voorkomen.

Hoe kruiden plukken en ze niet beschadigen

Hoe kruiden plukken en ze niet beschadigen

pickpik.com

Aangezien de belangrijkste reden waarom we deze planten kweken is om er delen van te plukken die we gebruiken om gerechten op smaak te brengen, is het onvermijdelijk dat we er vaak delen van verwijderen. Maar hoe moet dit gebeuren?

De eerste regel is om niet je handen te gebruiken, maar altijd te knippen met een goed geslepen schaar. Idealiter moet elke knip worden gemaakt met schaarmessen die ook goed zijn gesteriliseerd (gebruik alcohol of een aansteker), om te voorkomen dat er ziektes worden overgedragen.

En wat betreft hoe en wanneer je moet knippen: knip alleen de uiteinden van de takjes, en als ze houtig zijn aan de basis (dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij rozemarijn), knip dan niet recht op het hout. Kies vervolgens altijd verschillende takken: het idee is dat je altijd een goed verdeeld en compact bladerdek hebt, dus knip niet maar aan één kant al is dat een stuk makkelijker. Dit heeft niet alleen een puur esthetisch voordeel, maar moedigt de plant ook aan om nieuwe takken van onderaf aan te maken en zo steviger en robuuster te worden.

In het geval van bloeiende planten, als je niet geïnteresseerd bent om van de bloei te genieten, snoei dan de toppen weg zodat de plant weer nieuwe vegetatie van onderaf produceert en niet te veel uitloopt.

Vergeet niet om droge bladeren of takken te verwijderen en je zult zien dat de planten altijd in goede conditie zullen zijn.

Als je deze tips opvolgt, zullen je aromatische planten het lang goed doen: om te bewonderen en van te genieten!

Advertisement