Afwasmiddel: je kunt het voor veel meer gebruiken dan alleen afwassen

door Natasja

08 November 2023

Afwasmiddel: je kunt het voor veel meer gebruiken dan alleen afwassen
Advertisement

Een van de producten die nooit ontbreken in een keuken is zeker een fles vloeibaar afwasmiddel. Iedereen heeft zijn of haar favoriete merk, met zijn/haar favoriete geur, maar meestal gebruiken we het alleen om de verschillende borden, bestek, en pannen af te wassen waarvoor geen tijd of geen mogelijkheid is om ze in de vaatwasser te zetten. Misschien maken we even snel ook de gootsteen schoon, maar verder?

Eigenlijk kan dat afwasmiddel ook op andere nuttige manieren in en rond het huis worden gebruikt. Hieronder staan er een paar om in gedachten te houden.

Advertisement

Alternatieve toepassingen van afwasmiddel om te proberen

Alternatieve toepassingen van afwasmiddel om te proberen

Creativo

Onder de alternatieve toepassingen waarvoor afwasmiddel zijn waarde bewijst, is het volgende gebruik in huis:

  • Om vinyltegels schoon te maken: spatschermen, andere wandbekleding en zelfs vinylvloeren. Op al deze tegels is een oplossing van water met een druppel afwasmiddel de veiligste manier om vuil te verwijderen zonder de vinylafwerking te beschadigen.
  • Brillen: let op de aanwijzingen van de fabrikant en de filters die op de glazen zijn gebruikt voordat je afwasmiddel gebruikt en zorg ervoor dat het een milde formule is. Als dit eenmaal is vastgesteld, kun je een druppel zeep gebruiken om op de glazen te emulgeren met water om ze grondig schoon te maken als ze echt vuil zijn. Droog ze af met een microvezeldoekje om krassen te voorkomen.
  • Sieraden schoonmaken: dit middel werkt bij sieraden die niet snel zullen oxideren. Gebruik het dus op roestvrij staal, zilver of goud. Verdun gewoon een beetje zeep in een bakje lauw water, dompel de sieraden erin en wrijf na ongeveer tien minuten zachtjes met een doek, spoel af en droog grondig met een andere zachte doek.

Advertisement

Hergebruik van afwasmiddel in het dagelijks leven

Hergebruik van afwasmiddel in het dagelijks leven

hellooy/Reddit

Er zijn ook andere situaties die zich in het dagelijks leven kunnen voordoen waarbij het afwasmiddel dat je in de keuken hebt, van pas kan komen.

  • IJspakkingen: als je jezelf pijn doet, gebruik je ijspakkingen, die ijskoude maar kneedbare zakjes met een bevroren gel erin. Ze zijn ook geweldig als alternatief voor de koelelementen die we in koelboxen gebruiken om voedsel langer vers te houden. Wist je dat je ze ook bijna gratis zelf kunt maken? Alles wat je nodig hebt is een luchtdichte zak, zoals die voor voedsel, en wat afwasmiddel. Vul de zak voor 3/4 met afwasmiddel, sluit hem goed af en laat hem in de vriezer liggen!
  • Kunststof of glasvezel meubels in de tuin schoonmaken: je hebt niet per se speciale producten of multifunctionele sprays nodig. Een beetje afwasmiddel en water werkt ook prima op dat soort meubilair!
  • Als onkruidverdelger voor geplaveide oppervlakken in de tuin: wil je van onkruid af van de buitenbestrating? Giet een liter azijn in een emmer water en voeg 2 eetlepels zeep en een kopje zout toe. Roer en giet op de vloer. Pas op dat je dit mengsel niet in de buurt krijgt van wortels van planten die je wilt behouden!

Heb jij wel eens afwasmiddel op een andere manier gebruikt dan normaal?

Advertisement