4 merkwaardige tuintrucs om het verzorgen van de planten makkelijker en leuker te maken

door Natasja

26 Oktober 2023

4 merkwaardige tuintrucs om het verzorgen van de planten makkelijker en leuker te maken
Advertisement

Je koopt een plant, zet hem op de juiste plek in huis, geeft af en toe water en... is dat genoeg? Ja en nee. Planten zijn levende wezens die verzorging nodig hebben, beschermd moeten worden tegen bedreigingen, geholpen moeten worden als ze een gezondheidsprobleem hebben enzovoort. Maar dit alles hoeft niet per se een vervelende en zware last te zijn: je kunt ook af en toe alternatieve en slimme manieren gebruiken om dingen te doen.

Er zijn natuurlijke en vaak goedkopere middelen voor het verzorgen van verschillende aspecten van groen, die de moeite waard zijn om te leren kennen en uit te proberen: wie weet worden ze onze favoriete modus operandi.

Advertisement

Zaden ontkiemen met keukenpapier

Zaden ontkiemen met keukenpapier

jaimange/Reddit

Zaden laten ontkiemen is altijd een kwestie van statistiek: van alle zaden die je wilt kweken, zullen er maar een paar het halen. Het hangt ook af van hun kiemkracht. Maar als je ze rechtstreeks in de grond stopt, en ze misschien overgeleverd blijven aan de genade van vogels, insecten of knaagdieren... Slechts weinigen zullen het licht zien en plantjes worden.

Het is het beste om veilig te beginnen, door de zaden tussen twee lagen keukenpapier te houden die om de paar dagen met water worden besproeid, zodat het constant vochtig is, maar niet doorweekt. Je zult zien hoe ze ontkiemen!

Advertisement

De restjes geslepen potloden op de potgrond: waarom?

De restjes geslepen potloden op de potgrond: waarom?

Pxhere

Als je potloden slijpt, vooral niet-gekleurde potloden, kun je de restjes opzij leggen voor later gebruik in plantenpotten. Ze kunnen in eerste instantie dienen als mulch om de groei van onkruid tegen te gaan en ook om meer vocht in de grond vast te houden bij warm weer, of als bescherming tegen de kou bij koud weer.

Ze lijken ook een afschrikwekkende werking te hebben, waardoor ze een uitstekend afweermiddel zijn voor verschillende ongewenste insecten en dieren. Ook hier kan het grafiet in de grafietkorrels een waardevolle toevoeging aan de grond zijn, hetzij door ze direct in de grond te verwerken, hetzij door ze te laten ontbinden in de composthoop!

Neemolie voor alle doeleinden voor planten

Neemolie voor alle doeleinden voor planten

Loris S., Naissance/Amazon

Er bestaan geen wondermiddelen, maar er zijn wel producten die echt alles doen om als zodanig beschouwd te worden. Een daarvan is Neemolie: het heeft duizend voordelen en is een van de minst giftige stoffen voor mensen.

Het wordt gewonnen uit de plant Azadirachta indica Juss. afkomstig van het Indiase subcontinent en wordt nu wereldwijd gewaardeerd om zijn voordelen in zowel de planten- als dierenwereld, waaronder een flink aantal voor de menselijke gezondheid. Specifiek voor planten is het, dankzij de meer dan 100 verbindingen die het bevat (waaronder vooral triterpenen of limonoïden), een uitstekend natuurlijk pesticide. Het wordt op contact gebruikt, d.w.z. het moet op planten worden gesproeid om ongedierte direct te raken.

Het heeft ook waarde als faagremmer (herbivoren zullen geen planten eten), groeiregulator en afschrikmiddel tegen insecten die eitjes leggen op planten. 

Kaneel voor planten

Kaneel voor planten

formulatehealth.com

Kaneel is nog zo'n plant die van onschatbare waarde is voor de gezondheid van mens en milieu. Elk deel ervan kan op de een of andere manier gebruikt worden. Voor planten wordt onder andere de schimmeldodende werking gewaardeerd. Er is echter een verduidelijking nodig: hoewel poeder (het soort dat we bij het koken gebruiken) ook kan werken, is het veel effectiever om oplosbare of vloeibare remedies te maken op basis van extracten of essentiële olie van kaneel, waarvan de eigenschappen ook uitgebreid zijn bestudeerd. Dus verdun een beetje olie of extract in water (misschien gedemineraliseerd of gedestilleerd) en je hebt al sprays die je kunt gebruiken!

Heel veel onverwachte middelen om planten te behandelen!

Advertisement