Liefhebber van paars? Ontdek de mooiste paarsbladige planten om je huis mee te versieren

door Natasja

04 November 2023

Liefhebber van paars? Ontdek de mooiste paarsbladige planten om je huis mee te versieren
Advertisement

Planten hebben groene bladeren, ze worden hooguit geel, oranje of rood in de herfst, toch? Nou... nee! Er zijn veel prachtige variëteiten met paarse bladeren, met tinten die naar bordeaux of purper verkleuren, en andere die echt diep paars zijn. Er zijn er veel meer dan je je kunt voorstellen, en ze hebben verschillende vormen en habitats, soms zelfs met bloemen die prachtige kleurcontrasten creëren.

Hier zijn vijf van de populairste, die het overwegen waard zijn om ook binnenshuis te kweken, om je huis op een bijzondere manier te versieren!

Advertisement

Fluweelplant

Paars fluweel. Dit is waar je aan denkt als je naar Gynura aurantiaca kijkt, een plant met bladeren met gekartelde randen, die eigenlijk groen zouden zijn maar bedekt zijn met een dik paars dons, wat de plant zijn fluweelachtige uiterlijk geeft. Heel mooi is dan ook het kleurcontrast dat tevoorschijn komt tijdens de bloei, want de bloemen zijn oranje. Het is een groenblijvende kruidachtige plant met een rankgewas groeiwijze, dus hij moet worden geholpen met steunen of een beetje laten hangen als hij zijn takken uitstrekt. Hij houdt niet van temperaturen onder de 10°.

Advertisement

Tradescantia pallida 'Purple Heart'

Hij behoort bij de familie Tradescantiae, waarvan we misschien wel de meest voorkomende kennen, met groene bladeren en (afhankelijk van de variëteit) witte of blauwe bloemen, die vaak Vaderplant of de Dwalende Jood wordt genoemd. Deze plant wordt beschouwd als onkruid, maar de snelle groei en vermogen om zich te vermenigvuldigen van stekken is zo groot dat het een uitstekende bodembedekker is op duizend kale plekken in de tuin.

Het zijn in feite zeer sterke planten, zelfs in koude en droge periodes, en daarom worden ze ook buiten in potten en verwaarloosde bedden gekweekt. In huis kunnen ze echter nog steeds een mooi tafereel creëeren, vooral in de paarse variëteit, of in de bonte variëteiten met prachtige strepen. De wereld van de tradescantia's moet echt ontdekt worden!

Oxalis Triangularis

Klavertjes, maar dan dieppaars en met schattige kleine bloemetjes in heel lichtroze, bijna wit: Oxalis Triangularis zijn echt onweerstaanbaar. Dit zijn kleine bollen die zowel binnen als buiten gekweekt kunnen worden en die graag in halfschaduw staan en nooit te veel uren per dag in de volle zon, vooral niet bij warm weer. Ze zijn ongelooflijk decoratief en prachtig als ze een dikke struik vormen in potten!

Paarse basilicum (Ocimum basilicum var. purpurascens)

Mooi en ook lekker (om te eten!). Net als zijn bekendere broertje is paarse basilicum eetbaar en de smaak is onmiskenbaar. Hij volgt dezelfde groeiregels als de groepen plant, hoewel hij overdag misschien wat meer schaduw nodig heeft. Er zijn ook gearomatiseerde variëteiten, zoals eentje met een vleugje kaneel! Prachtig op alleen, of om samen met andere basilicumsoorten te kweken. Zo kan hij niet alleen decoreren, maar ook smaak geven aan de gerechten!

Loropetalum

Hij komt oorspronkelijk uit China, Korea en Japan en is eigenlijk een groenblijvende struik met prachtig donkerpaars blad en heldere 'franje'-bloemen die op klein vuurwerk lijken. In potten is hij na een paar jaar een beetje krap binnenshuis en moet hij ruimte vinden, misschien in grotere bakken op het balkon of nog beter in de volle grond in de tuin. Hij kan goed tegen de kou en kan in halfschaduw worden gekweekt, hoewel hij het best bloeit met een beetje meer zon, maar niet te veel! 

Advertisement