6 van de mooiste planten om in de herfst in de tuin te bewonderen

door Natasja

24 Oktober 2023

6 van de mooiste planten om in de herfst in de tuin te bewonderen
Advertisement

Meestal denken mensen dat in de herfst de tuinen in winterslaap gaan, maar in feite zijn er veel planten die het beste van zichzelf geven vlak voor de kou. Het is dus niet alleen het seizoen waarin bomen verkleuren en hun bladeren verliezen, maar ook het seizoen waarin, terwijl hun bekendere collega's niet meer zo mooi zijn, bepaalde soorten alle resterende ruimte innemen en met hun prachtige eigenschappen op het toneel verschijnen.

Er zijn er die bloeien, die prachtig gebladerte hebben en die allemaal samen onweerstaanbare combinaties vormen. Hieronder laten we je er een aantal zien.

Advertisement

Pennisetum setaceum

Laten we beginnen met een grassoort: dit zijn planten die meestal bloemperken vullen, waarbij de beroemdste planten in de schijnwerpers staan. Maar bij nadere beschouwing zijn het toevoegingen vol karakter en schoonheid. In het geval van de Pennisetum, met zijn perfecte herfstkleuren, is het echt onmogelijk om niet op te vallen! De aren verschijnen in de zomer en gaan door tot de herfst, waarbij de kleur verandert van donkerroze naar heel lichte tinten die geleidelijk prachtige kleurencombinaties vormen met de rest van de plant. De variëteiten 'rubrum' en 'firework' zijn bijzonder populair.

Advertisement

Chrysant

Ze behoren tot de bloemen bij uitstek om in dit seizoen te bewonderen, zozeer zelfs dat ze vaak hoofdrolspelers worden in de decoraties van alle festiviteiten die in deze periode plaatsvinden - heb je wel eens de foto's gezien van boeddhistische tempels in het Verre Oosten die er echte festivals van maken? Struiken in heldere, warme kleuren, ze zijn ook perfect voor thematische composities in plantenbakken en grote potten, maar zijn ook mooi in de volle grond.

Zilverkruiskruid (Jacobaea maritima)

Stel je kant voor, maar dan fluweelachtig en zilverkleurig: dat is de indruk die het zilverkruiskruid geeft, dat perfect is voor borders, maar eigenlijk ook alleen in een paar mooie potten. Vanwege zijn kleur is hij perfect te combineren met herfstbloeiers (chrysanten en andere) die felgekleurd zijn!

Carex

Terug naar een grassoort, deze keer is het de grote Carex-familie: struiken met slanke bladeren die eruit zien als een fontein van groen, geel, oranje... Afhankelijk van de soort. Eén die in de herfst prachtige kleurgradaties maakt met andere planten is de Carex testacea 'Prairie Fire' (oranjezegge).

Schizostylis coccinea

Een pluk lange, rechte bladeren en dan de rode bloemen die als vuurwerk uit elkaar spatten. Alleen gebeurt dit alles zo'n 30 cm boven de grond, waardoor je niet altijd aandacht besteedt aan zo'n mooie plant die de wereld kleurt als de anderen klaar zijn met hun show. Verdient hij geen plaatsje in de tuin, aangezien hij de tuin soms zelfs tot Kerstmis versiert?

Advertisement

Liriope muscari

Een pluk lange, lancetvormige bladeren vormen de wolk waaruit de pluimachtige bloemen komen, die kunnen variëren van wit tot diep paars. Er zijn ook variëteiten met gestreepte en bonte bladeren, die ook erg mooi zijn. Perfect voor tuinen met veel schaduw in plaats van zon, is het een populaire plant aan de voet van bomen of voor borders, en past goed met veel andere planten.

Welke planten zou jij graag in de herfst in je tuin zien?

Advertisement