12 fantasierijke manieren waarop je overal in huis verspreide knopen kunt hergebruiken

door Natasja

04 November 2023

12 fantasierijke manieren waarop je overal in huis verspreide knopen kunt hergebruiken
Advertisement

Van elk overhemd en elke broek die ooit in huis is gekomen, is er waarschijnlijk wel eens een knoop afgevallen. En je vindt de knoop meestal niet meteen, of je koopt een kleine voorraad om klaar te hebben voor elke reparatie. Als je graag naait, heb je onvermijdelijk ergens een lade of een doos vol knopen in alle vormen en kleuren. Maar wat te doen als er maar een paar ongepaarde exemplaren overblijven?

Er zijn heel veel ideeën om leuke en kleurrijke voorwerpen te maken door knopen te recyclen: kijk maar eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

Kommen en schalen van knopen

Kommen en schalen van knopen

Tutorial via craft.ideas2live4.com

Heb je bijvoorbeeld een zakleeghouder nodig voor in de hal of op een kast waar je vaak langskomt? Met knopen kun je een schaal maken. Je hebt ook een ballon en wat vinyllijm nodig: lijm de knopen op de ballon - gebruik veel lijm. Als alles droog is, maak je de ballon kapot en heb je een schaal!

Advertisement

Met hetzelfde idee kun je ook platte en lange schalen maken, zoals die voor het verzamelen van voorwerpen voor bureaus en salontafels!

Kleurrijke armbanden met knopen

Er zijn veel ideeën om kleurrijke armbanden te maken met knopen: je kunt ze aan touwtjes en koordjes rijgen, maar ook aan een ketting vastmaken voor een origineler accessoire!

Door kleinere knopen aan een touwtje te bevestigen, maak je in plaats daarvan iets meer eenvoudige maar erg mooie armbanden!

Sleutelhanger met knoppen

Je hebt nooit genoeg sleutelhangers en als je graag sleutelhangers hebt die je gemakkelijk uit een tas kunt vissen, dan is een 'tros' van gekleurde knopen misschien wel iets voor jou.

Advertisement

Anders kan kleiner en discreter, maar nog steeds kleurrijk en met de vormen mooi gecombineerd, een leuk idee zijn, zelfs als cadeau.

Voorwerpen bedekken met knopen

Wat vind je ervan als je knopen zou beschouwen als edelstenen waarmee je andere voorwerpen kunt verfraaien? Met parelmoeren knopen kun je een saaie houten doos omtoveren tot een prachtige doos.

Advertisement

Maar het is ook altijd leuk om reliëf decoraties op stoffen te maken: het kunnen canvas tassen, t-shirts, sweatshirts en nog veel meer zijn!

Knopen in plaats van bloemen in vazen

Neem wat koperen of ijzeren draden, geef ze de vorm die je wilt en versier ze aan het uiteinde met knopen die gestileerde bloemen worden. Je kunt er overal vazen mee vullen om het huis te decoreren zonder het risico te lopen dat planten vergaan.

Advertisement

Met dezelfde techniek kun je in huis decoraties voor potplanten maken!

Schilderijtjes met knopen

Knopen als stukjes mozaïek, dit is het idee waarmee je een oneindig aantal schilderijtjes kunt maken: bedenk gewoon de afbeelding die je wilt creëren!

Advertisement

Een onverwacht idee om knopen te recyclen

Wist je dat gekleurde knopen een deur zouden kunnen versieren, een beetje zoals glas in lood...? Maar ook als er geen glas is!

Heb je wel eens dit soort knutselwerkjes gemaakt door oude knopen te recyclen?

Advertisement