Heb je altijd een rommelige kast? Organiseer hem beter met deze nuttige tips

door Natasja

26 Mei 2021

Heb je altijd een rommelige kast? Organiseer hem beter met deze nuttige tips
Advertisement

Een goed georganiseerde kledingkast is een groot voordeel voor iedereen: het helpt je om alles wat je nodig hebt snel te vinden, en bespaart je tijd met het zoeken naar ruimte voor wat je moet opbergen.

En als het tijd is voor de voorjaarsschoonmaak, is een goed georganiseerde kledingkast een handige factor om de klus snel en efficiënt te klaren.

Hoe vaker je je kast opruimt, hoe gemakkelijker het zal zijn om hem in perfect staat te houden! Het loont dus de moeite om je kledingkast onder handen te nemen en eindelijk orde te scheppen door een aantal nuttige tips te volgen.

Advertisement
Emily May/Flickr

Emily May/Flickr

De kledingkast leegmaken en schoonmaken 

Haal eerst alle kleren uit de kast, verwijder ze ook uit eventuele houders of bakken, samen met de kleerhangers. Laat de kast net zo leeg als wanneer je hem hebt gekocht en leg alle kleren op het bed of op de vloer met eventuel een deken eronder.

Verdeel ze vervolgens in categorieën, en maak daarbij een sortering, om te beslissen of je alle kleren houdt of niet. Er zijn veel criteria om te beslissen wat je houdt en wat niet, de meest bruikbare is gebaseerd op de gebruiksfrequentie: als je ze het afgelopen jaar vaak hebt gedragen, kun je ze houden, anders kun je ze beter wegdoen, tenzij ze een bijzondere emotionele waarde hebben.

Verdeel de kledingstukken dus volgens de seizoenen waarin je ze draagt, zodat je de kledingstukken die je op dat moment nodig hebt, kunt bewaren. En ook binnen deze groepen, scheid de dingen die je elke dag draagt van de dingen die je minder vaak nodig hebt. Als er genoeg ruimte is, verhuis dan de spullen die je bewaart vanwege hun sentimentele waarde maar die je niet echt nodig hebt naar de meest afgelegen en moeilijk bereikbare plaatsen. Nog beter is het ze in goed gesloten dozen te doen, die boven op de kasten, onder het bed of in een kast (ook in de garage bijvoorbeeld) kunnen worden bewaard.

Je kunt ook overwegen deze kledingstukken, die niet meer gedragen worden maar nog wel geliefd zijn, te gebruiken om er inrichtingsaccessoires van te maken of om ze tentoon te stellen. Er zijn mensen die hun favoriete t-shirts recyclen in kussenslopen, terwijl anderen jurkjes of enkele gedenkwaardige uniformen inlijsten. Je kunt ook patchwork dekens en spreien maken met t-shirts, ook met sportshirts.

Deze selectie en sortering moeten aan het einde van elk seizoen worden uitgevoerd, zodat je je kledingkast kunt ontdoen van artikelen die de laatste drie of vier maanden nooit zijn gedragen, en je altijd de juiste kleding voor het huidige seizoen bij de hand hebt.

Scheid tussen de spullen die je wilt wegdoen, de spullen die kapot en onbruikbaar zijn en de spullen die geschonken of verkocht kunnen worden. De eerste groep kan echter leven geven aan vele creatieve recyclingprojecten, vooral in het geval van spijkerbroeken en t-shirts, maar ook overhemenden en truien kunnen veel verschillende toepassingen in huis vinden.

Het is moeilijk om afstand te doen van  in goede staat verkerende kledingstukken, maar als je ze het afgelopen jaar echt niet gedragen hebt en vergeten was dat je ze had, of misschien passen ze niet meer door een gewichtsverandering, dan is het beter om ze te schenken in plaats van te wachten tot ze weer passen.

Als je klaar bent met het sorteren van je kleren, is het tijd om de binnenkant van je kast schoon te maken en op te frissen. Begin met elk oppervlak grondig te stofzuigen of af te stoffen, en maak de oppervlakken vervolgens voorzichtig schoon. Een kast schoon en gedesinfecteerd houden is ook een goede maatregel tegen motten.

Je kunt gebruiken:

 •     Azijn. Azijn ontvet en verwijdert vieze geuren, en is ook een uitstekend middel in geval van vochtigheid. Vul een teil met heet water en verdun 1 kopje witte azijn (wijn-, appel- of alcoholazijn), doe een zachte doek erin, wring hem goed uit en maak de kast schoon. Hou ook een bak met heet water klaar om onmiddellijk af te spoelen met een andere schone doek en ook een derde doek om onmiddellijk af te drogen. Voeg eventueel een paar druppels essentiële olie naar keuze toe. Vermijd azijn in het geval van hout met een glanzende afwerking of laminaat.
 •     Baking soda: los twee eetlepels baking soda op in een liter heet water, en gebruik het vervolgens in een teil door er een doek in te dompelen of gebruik een sprayflacon. Ook in dit geval kun je wat etherische olie gebruiken om een aangenaam geur te geven.
 •     Marseillezeep: wanneer je bang bent dat de andere methoden de afwerking van de materialen kunnen beschadigen, gebruik dan Marseillezeep. Gewoon een handvol oplossen in een kom heet water en vervolgens schoonmaken zoals bij de andere middelen.


Als je het uiterlijk van de meubels wilt moderniseren, door ze misschien opnieuw te verven, is dit het moment.Advertisement
Pxhere

Pxhere

Organiseer je kleren

Op basis van de sortering die je net hebt gedaan, ga je je kast weer vullen. Begin met het ophangen van kleding, misschien ook met de truc om meerdere hangers aan elkaar te hangen of hangers te gebruiken voor sjaals, beha's en dergelijke.

Orden alles zo dat je de kleren gemakkelijker kunt vinden: volgens seizoen, gebruik, soort kledingstuk. Scheid ook werkkleding van vrijetijdskleding: elke ochtend en voor elke gelegenheid weet je waar je moet kijken en wat je moet kiezen.

Een paar nuttige tips om je kastruimte optimaal te benutten:

 •     Gebruik verticale verdelers om stapels truien en sweaters gescheiden te houden op de verschillende planken. Plastic melkkratten, of compacte houten manden of kisten zijn ook perfect om je kast in te delen, hoewel je altijd het beste bakken met deksel kunt gebruiken
 •     Voeg een lichte, gelijkmatige plastic ketting toe aan een kleerhanger om ook andere hangers aan op te hangen. Als de kleren die worden opgehangen licht zijn, kun je ook de lipjes van blikjes gebruiken
 •     Met plastic haken van badkamergordijnen kun je daarentegen een kleerhanger in een sjaalhouder veranderen
 •     Hangers voor dassen en sjaals kunnen ook nuttig zijn voor lichte mouwloze kleding en hemdjes
 •     Elastiekjes aan de uiteinden van kleerhangers voorkomen dat kleren naar beneden glijden en een rommelige stapel onder in de kast vormen
 •     Geef de voorkeur aan plastic of houten kleerhangers; metalen kledinghangers kunnen gemakkelijk roesten of anderszins de kleding vervormen
 •     Rol t-shirts op om ze netjes te houden, maak ruimte in lades en herken zo direct het t-shirt dat je zoekt
 •     Gebruik kartonnen dozen om lades handig te verdelen
 •     Om de vorm van je laarzen niet te verpesten heb je veel opties: opgerolde tijdschriften, lege plastic flessen of zelfs zwemnoodles
 •     Als je niet om de paar maanden de kleding seizoenswisseling wilt doen, of als de kast door meerdere mensen wordt gedeeld, kun je labels gebruiken die gemakkelijk aan de stang van de kast kunnen worden bevestigd om de kleding te verdelen
 •     Je kunt ook kleding verdelen door hangers met verschillende kleuren of modellen te gebruiken
 •     Als er ruimte is, kun je nog een stang toevoegen om meer kleren aan op te hangen
 •     Doe de kleren die je zelden gebruikt en de kleren die niet opgehangen hoeven te worden in plastic bakken
 •     Ook schoenen moeten worden verdeeld volgens de gebruiksfrequentie en de juiste gelegenheid, en als er ruimte in de kast is, verdeel ze dan met schoenenrekken om op te hangen (aan de kledingstang of aan de binnenkant van de deur), of gewoon met kleine schoenenrekken die in het kastcompartiment worden geplaatst


Als je de kledingkast en de kleren erin lekker wilt laten ruiken, kun je verschillende doe-het-zelf remedies toepassen.

 •     Geurzakjes: in luchtige katoenen, linnen of gaaszakjes kun je gedroogde bloemen, bloemblaadjes of blaadjes van aromatische kruiden doen. Denk aan lavendel, rozenblaadjes, munt- of citroenmelisseblaadjes en meer. Als je wilt, kun je er ook een paar druppels etherische olie bij doen die bij hun geur past, en ze op verschillende plaatsen in de kast of lade laten liggen die nu schoon is.
 •     Citrusschillen, gedroogd en tot kleine stukjes verkleind, waarmee je zakjes of schaaltjes kunt vullen, waarin je misschien ook kruiden (kaneel of steranijs bijvoorbeeld) of een paar druppels etherische olie kunt doen.
 •     Krijt: meng twee delen krijt met een deel water tot een pasta, en voeg 5 druppels (of meer, als je wilt) van een essentiële olie naar keuze toe. Vul met dit mengsel een bakje voor ijsblokjes (of een soortgelijke vorm, eventueel  zoals die voor bonbons). Laat het volledig drogen en gebruik dan de krijtjes in bakjes of zakjes om in de kasten te doen.
 •     Ook een bakje baking soda kan geuren absorberen, en je kunt er wat etherische olie aan toevoegen. Een ideale essence voor een frisse geur die ook uitstekende antibacteriële eigenschappen heeft, is tea-tree.


Soms staan er in de kledingkasten ook dozen met allerlei andere voorwerpen dan kleren of schoenen: foto's en diverse herinneringen, die ook moeten worden onderzocht om te beslissen of ze moeten worden bewaard, hoe ze eventueel kunnen worden gereorganiseerd of misschien kunnen worden gebruikt voor een of andere decoratie.

Doe tijdschriften of voorwerpen zonder sentimentele waarde weg, zodat de dozen minder ruimte innemen. Als de kast al vol is, kun je andere ruimtes vinden voor deze voorwerpen, bijvoorbeeld in (van goede kwaliteit) plastic dozen die je bovenop de meubels of in een kast kunt bewaren. Label elke doos om de inhoud aan te geven.

Als je ook huishoudlinnen in de kledingkast hebt, overweeg dan om ze naar een speciaal daarvoor bestemde kast te verplaatsen, zodat je geen lakens en handdoeken door het hele huis verspreid hebt.

Na deze handelingen te hebben gedaan, zal je kledingkast er zeker veel opgeruimder uitzien, lekkerder ruiken en een stuk aangenamer zijn.

Advertisement