Hoe het afdruiprek in het kastje boven de gootsteen in de keuken schoonmaken

door Natasja

19 April 2024

Het afdruiprek schoonmaken
Advertisement

Als er een vaatwasser aanwezig is of niet, er is altijd wel een bord, pan, bestek of glas dat je even snel in de gootsteen afwast en dat je vervolgens moet laten drogen op het afdruiprek. Elke dag vult dat handige rek zich dus met water dat van de vaat afloopt, maar soms ook met zeepresten als je niet goed hebt afgespoeld, en het komt ook vaak voor dat er nog meer vuil in terechtkomt. Sommige soorten afdruiprekken die naast de gootsteen worden geplaatst, laten het vuil meteen zien, maar de soorten die in de bovenkastjes boven de gootsteen worden gemonteerd, moeten van tijd tot tijd gecontroleerd worden: op alle soorten kan kalkaanslag en vervolgens wat vuil regelmatig verschijnen... En hoe krijg je alles weer blinkend als nieuw?

Advertisement

Het afdruiprek schoonmaken

Roestvrijstalen afdruiprek in een kastje

IKEA

Meestal zijn de afdruiprekken die in de bovenkastjes boven de gootsteen zijn gemonteerd, vast en van metaal. Ze hebben zelden onderdelen die uit elkaar gehaald kunnen worden, wat betekent dat het schoonmaken wat lastiger is. Maar omdat ze van metaal zijn, en in het bijzonder van roestvrij staal, kun je met een gerust hart verschillende gewone ingrediënten gebruiken, zonder bang te hoeven zijn dat je plastic materialen verpestt, zoals bij andere soorten afdruiprekken gebeurt.

Als er onderdelen zijn die je zonder al te veel moeite uit elkaar kunt halen, kun je dat het beste doen, in ieder geval om ze af en toe echt grondig schoon te maken. Die kun je ongeveer 20 minuten laten weken in een oplossing van lauw water met een paar druppels afwasmiddel en een half glas witte azijn.

Gedurende die tijd zal het vuil en de kalk zacht worden, en dan kun je eventuele kalkaanslag wegschrobben met een tandenborstel en alles afnemen met een zachte doek, en meteen afdrogen zodat het water geen sporen achterlaat op het metaal. Het zal weer glanzen als nieuw. Pas als alles droog is, zet je alles weer in elkaar.

Advertisement

Een DIY spray om het afdruiprek schoon te maken

Geëmailleerd metalen afdruiprek in een kastje

Jarno Elonen/Wikimedia Commons

Vaste onderdelen vereisen iets meer geduld. Allereerst moet je ervoor zorgen dat er geen voorwerpen onder liggen die vuil kunnen worden door wat er tijdens het schoonmaken uit het afdruiprek druppelt - en wacht ook met het schoonmaken van de gootsteen zodat je het niet twee keer hoeft te doen.

Sommige oudere of vintage modellen zijn vaak gemaakt van geëmailleerd metaal, en in dat geval is het beter om iets voorzichtiger te zijn om de afwerking niet te beschadigen. Vermijd daarom agressieve producten zoals bleekmiddel of onverdunde azijn.

Vul een fles met 3/4 water en 1/4 witte azijn, voeg er slechts twee of drie druppels vloeibare afwasmiddel aan toe en gebruiken het product op het afdruiprekje. Gezien de vorm is het handiger om het op de zachte doek te spuiten en daarmee de verschillende delen in te wrijven. Als je echter bij moeilijke spleten moet komen, spuit een kleine hoeveelheid product rechtstreeks op de schoon te maken plek en gebruik een oude tandenborstel om geen hoekjes over te slaan.

Daarna spoel je alles af met een schone, natte en uitgewrongen doek, zo vaak als nodig is. Ook hier is het beter om het grootste deel van het water af te vegen met een extra droge doek, om de vorming van de nieuwe kalkvlekken uit te stellen.

Het vergt een beetje inspanning, maar het is een manier van schoonmaken die helpt om altijd de juiste hygiëne te hebben, ook op een plek in de keuken die anders een broedplaats voor ziektekiemen wordt!

Advertisement