De truc om kaarsen langer te laten meegaan: werkt het echt om ze in te vriezen?

door Natasja

09 April 2024

De truc om kaarsen langer te laten meegaan: werkt het echt om ze in te vriezen?
Advertisement

Stel dat je een speciale gelegenheid wilt verfraaien met veel kaarsen die zo lang mogelijk moeten meegaan, zonder dat je ze voor het einde van het evenement moet vervangen: is er een manier om dit te doen? De populairste truc die online wordt aanbevolen is om de kaarsen eerst in te vriezen, gedurende een aantal uren. Maar werkt dit echt?

Advertisement

Kaarsen invriezen vóór ze te branden

Kaarsen invriezen vóór ze te branden

Pxhere

De wetenschap zegt niets over kaarsen bevriezen voordat je ze aansteekt: er is geen formule voor hoe lang ze in de vriezer moeten, mogelijk ook afhankelijk van hun grootte.

Het advies is meestal minstens 6 of 8 uur, maar sommige mensen hebben geprobeerd ze 24 uur te bewaren voordat ze werden aangestoken. Eenmaal uit de vriezer kun je ze normaal aansteken.

Waarom zou dit werken? De reden die wordt gegeven is dat bevroren kaarsen langzamer en gelijkmatiger branden, zodat de was wordt verbruikt op een manier dat de hele kaars niet te snel kromtrekt, waardoor kaarsen vaak uitgaan terwijl er nog genoeg was over was om te smelten.

Advertisement

Werkt deze methode echt?

Werkt deze methode echt?

Creativo

De meeste mensen en sites die deze methode hebben getest, zeggen dat het werkt: er is sprake van minstens een uur extra verbranding, en in sommige gevallen is gezien dat tussen twee identieke vergeleken kaarsen, die kaars die een hele dag eerder was ingevroren, ruim vijf uur later uitging dan de andere die niet in de vriezer was gestopt.

Dit is echter geen unanieme mening: velen wijzen er juist op dat was door zijn consistentie het risico loopt te barsten als het wordt ingevroren. Bij lange, smalle kaarsen (de traditionele, om precies te zijn) is de kans groot dat ze barsten zodra je ze uit de vriezer haalt, of dat ze breken zodra je ze aanraakt of zodra ze beginnen te branden. En er zijn verschillende video's online van mensen die deze methode op de proef hebben gesteld en die laten zien dat bevroren kaarsen net zo snel branden als kaarsen die nooit in de vriezer zijn geweest.

Tips om kaarsen langer te laten meegaan

Zonder het middel om ze in de vriezer te doen helemaal uit te sluiten, zijn er andere trucjes die kaarsen helpen om beter en langer te branden.

  • Ze schoonhouden. Zonder stof, haar en vuil op het oppervlak - dus zonder materialen die zullen verbranden - zal de vlam die door de pit wordt geproduceerd de was gelijkmatig verbranden, en dus ook langzamer.
  • De kaars lang laten branden: als je de kaars na een paar minuten dooft, d.w.z. als slechts een klein deel van de was rond de pit is gesmolten en het beroemde kuiltje vormt, zal de was de volgende keer niet gelijkmatig branden. Het lijkt er op dat de was gemakkelijker brandt nadat het vloeibaar is geworden en opnieuw is gestold, wat betekent dat de volgende keer dat "plasje" eerder zal branden, en dan zal de was van de randen terugvallen naar het midden, en zal de hele kaars sneller branden.
  • De kaars volledig laten afkoelen voordat je hem opnieuw aansteekt. Als hij afgekoeld is, zonder bewogen te zijn, lost de gesmolten was gelijkmatig op aan het oppervlak.
  • De pit doorknippen. Wanneer de gedoofde kaars koud is, moe je het verbrande deel bovenaan de pit verwijderen met een schone, precies loodrechte snede. Hierdoor brandt de pit gelijkmatig en gaat de kaars langer mee! Dus als je ziet dat de lont van een nieuwe kaars een gerafeld uiteinde heeft, maak het dan gelijkmatig.

En als er nog te veel wasresten over zijn, vergeet dan niet dat je ze altijd kunt hergebruiken om er andere kaarsen van te maken!

Advertisement