Wat kun je veel doen met hersluitbare zakjes! 11 alternatieve toepassingen die je moet weten

door Natasja

25 Maart 2024

Wat kun je veel doen met hersluitbare zakjes! 11 alternatieve toepassingen die je moet weten
Advertisement

Hersluitbare zakjes: je gebruikt ze meestal om eten in de koelkast of vriezer te bewaren en om lunchpakketten in mee te nemen. En verder zijn er de zakjes die je nodig hebt tijdens vliegreizen.... Maar wat kun je er nog meer mee doen? Met een beetje creativiteit kun je ze op veel andere manieren gebruiken. Leer er een paar kennen, je weet maar nooit of ze van pas kunnen komen!

Advertisement

1. Grof hakken met zakjes

1. Grof hakken met zakjes

ziploc.com.au

Hoe vaak is het bij een recept nodig om een kruimelig ingrediënt grof te hakken, zoals vooral gedroogde noten of koekjes, crackers en dergelijke? Je kunt het doen door met een mes te hakken als je daar goed in bent, of door het ingrediënt om de beurt tussen twee vellen bakpapier te leggen en er dan met een hamer op te slaan of er een deegroller op te rollen, maar bij beide oplossingen zullen er hoogstwaarschijnlijk heel wat kruimels ontsnappen. Als je het daarentegen in een mooie, stevige, gesloten zak doet die niet te vol is gestopt, zal alles gemakkelijker en netter gaan.

Advertisement

2. Orde scheppen waar het nodig is

2. Orde scheppen waar het nodig is

thinkpadius/Reddit

Het is misschien niet de meest mooie oplossing, maar in vergelijking met veel houders en verschillende dozen neemt het minder ruimte in beslag: gebruik de zakjes in kwestie als etuis voor verschillende voorwerpen, zodat je de voorwerpen die in de knoop raken - zoals kabels - of de kleine voorwerpen die door elkaar raken - zoals kleine sieraden, schroeven, bouten en dergelijke - apart kunt houden.

Als je dan een paar geschikte verdelers neemt en alles in een lade legt, heb je een zeer goedkope oplossing - die ook handig is als je op vakantie bent, om geen rommeltje in de koffers te creëren!

3. Bescherm kwetsbare apparaten... En niet alleen

3. Bescherm kwetsbare apparaten... En niet alleen

claque/Reddit

Er zijn hersluitbare zakjes in alle maten, zodat je een praktische oplossing hebt voor smartphones, tablets, camera's en andere spullen die je veilig wilt bewaren als het risico bestaat dat ze nat of vies worden (denk bijvoorbeeld aan een telefoon in een strandtas).

En zoals je op deze foto kunt zien, helpt het soms om een mobiele telefoon (misschien ook een tablet?) in een tas te stoppen om hem tijdens de vlucht op de juiste hoogte te houden om naar het scherm te kijken, zonder de tafel in beslag te nemen, die overigens altijd lager blijft.

4. Geen droge verf meer op kwasten in gebruik

4. Geen droge verf meer op kwasten in gebruik

Reddit

Iedereen die wel eens te maken heeft gehad met het opknappen van een meubelstuk of het verven van een kamer weet dat het vaak langer duurt dan je had verwacht, wat je voor het probleem stelt om de verschillende hulpmiddelen klaar te houden voor gebruik, ook na de noodzakelijke pauze, die soms een hele nacht duurt.

In het geval van verfkwasten kun je ze volledig in een hersluitbaar plastic zakje stoppen, zodat de lucht de verf die erop zit niet uitdroogt (altijd nadat je zoveel mogelijk van de verf die tussen de haren zat hebt afgegoten), en na een paar uur of de volgende dag kun je ze zonder problemen weer gebruiken.

5. Ze werken ook voor de douchekop met kalkaanslag

5. Ze werken ook voor de douchekop met kalkaanslag

IT_Serpent/Reddit

Een van de populairste DIY middelen voor lastige schoonmaakklussen is een plastic tas om de douchekop wikkelen en vullen met water en witte azijn. Houd de tas een nacht daar en de azijn zal de kalkaanslag oplossen die de gaten in de douchekop verstopt. Als je een hersluitbaar zakje bij de hand hebt, werkt dat net zo goed! In feite kun je de opening rond de hals van de douchekop sluiten en ook met een touwtje vastzetten als dat nodig is: een dubbele bescherming tegen het risico dat vloeistoffen eerder verdampen dan verwacht!

Advertisement

6. Koelelementen en ice packs

6. Koelelementen en ice packs

Reddit

Moet je koelelementen maken voor koeltassen? Je kunt er een paar maken door water in hersluitbare zakjes in te vriezen, zodat je verschillende formaten hebt en ze gemakkelijker in tassen passen.

Vervolgens kan je een mix van afwasmiddel (waarmee je 3/4 van de zak vult) en een paar eetlepels alcohol invriezen, en heb je een ice pack om te gebruiken op wonden, of weer als koelelement.

7. Hersluitbare zakjes: reisgenoten

7. Hersluitbare zakjes: reisgenoten

tanwhiteguy/Reddit

Al jaren ben je verplicht om alle vloeistoffen die je in de handbagage wilt meenemen in een hersluitbaar zakje te bewaren. Maar het is altijd een goed idee om een paar extra zakjes in de koffer te hebben, ook de koffers die in het ruim gaan, om te voorkomen dat geopende verpakkingen van crèmes, lotions en verschillende vloeistoffen tijdens je verblijf schade kunnen veroorzaken aan de rest van de bagage!

Advertisement

8. Hersluitbare zakjes slim gebruiken

8. Hersluitbare zakjes slim gebruiken

Vega_128/Reddit

Wil je een voorwerp beschermen dat groter is dan de beschikbare zakjes? Dan hoef je er maar twee samen te voegen, zodat de luchtdichte afsluiting van de ene over de andere past, en heb je een grotere hoes voor het voorwerlp.

9. DIY geurzakjes

9. DIY geurzakjes

CLENEA/Amazon

Heb je wel kruiden, specerijen of gedroogde bloemblaadjes waarmee je een geurzakje kunt maken, maar geen zakje? Geen nood, doe alles in een klein zakje, sluit het en maak dan gaatjes aan beide kanten, et voilà!

Advertisement

10. Experimenten voor kinderen: kiemen in zakjes

10. Experimenten voor kinderen: kiemen in zakjes

Laura Carducci Halsey/Pinterest

Met kinderen is het leuk om te experimenteren met de wonderen der natuur, zoals het laten ontkiemen van een zaadje. Kies een plant die gemakkelijk groeit (met een hoge kiemkracht), misschien een citroen, en dan heb je twee manieren:

  • Vul de bodem van het plastic zakje met wat aarde waarin je het zaadje kunt plaatsen.
  • Wikkel het zaadje in keukenpapier en plaats het in het zakje.

Maak in beide gevallen de aarde of het papier nat (zonder te overdrijven), sluit het zakje en bewaar hem op een plek waar de zon erbij kan. Open het zakje om de twee of drie dagen om te controleren of je het water moet verversen en om alles te luchten: als de aarde of het papier droog is, maak je het opnieuw nat en sluit je het weer. Binnen een paar dagen beginnen ze te ontkiemen en produceren dan scheuten en wortels!

11. Automatische water geven met zakjes

11. Automatische water geven met zakjes

ziploc.ca

Creëer een automatisch bewateringssysteem met een hersluitbaar plastic zakje: het enige wat je hoeft te doen is het zakje tot ongeveer de helft vullen met water, er touwtjes of stoffen linten (ook repen van oude handdoeken bijvoorbeeld) erin doen om ze nat te maken en er dan voor zorgen dat er altijd één uiteinde in het water blijft en het andere uiteinde in de potgrond terechtkomt. Om te voorkomen dat de zak omvalt, maak je hem vast aan de rand van de pot met behulp van wasknijpers of documentenclips. De sluiting van de zak mag alleen de twee draden laten ontsnappen om verdamping te beperken.

Het water zal langzaam en continu van het zakje naar de pot stromen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over elke dag water geven. Een truc om uit te proberen als je een paar dagen weggaat! Het belangrijkste is om water bij te vullen als het niveau te laag wordt, en eventueel meer touw toe te voegen als je de watertoevoer moet vergroten.

Ken jij nog andere originele toepassingen voor hersluitbare plastic zakjes?

Advertisement