Vermijd het kopen van kleding die je niet nodig hebt met 2 gemakkelijke en effectieve methodes

door Natasja

19 Maart 2024

Vermijd het kopen van kleding die je niet nodig hebt met 2 gemakkelijke en effectieve methodes
Advertisement

Hoe vaak ben je niet een winkel binnengegaan om één ding te kopen en vervolgens met tassen vol naar buiten gekomen? Kleding die je misschien goedkoop heb gekocht, maar die je elke keer weer in de kast ziet liggen wachten om gedragen te worden. Truitjes, broeken, topjes, ondergoed en nog veel meer dat maanden en jaren ligt te liggen onderin een la en dat een van de weinige dingen is die je echt gebruikt.

Het is niet zo vreemd en het overkomt veel mensen, het is bijna fysiologisch, want winkelen doe je niet alleen uit noodzaak, maar ook uit verveling, om jezelf te "verwennen" aan het einde van een slechte dag, om te proberen je stijl te veranderen door dat kledingstuk te pakken waarvan je nooit gedacht had dat je het zou dragen - en misschien zat er wel een reden achter deze gedachte.

Kortom, de redenen zijn talrijk, maar dat geldt ook voor het geld uitgeven, dus misschien zou je een beetje moeten minderen. Hoe?

Advertisement

Waarom stoppen met het kopen van dingen die je toch niet gebruikt?

Waarom stoppen met het kopen van dingen die je toch niet gebruikt?

MART PRODUCTION/Pexels

Sommige experts op dit gebied hebben echte technieken ontwikkeld om nutteloos winkelen te vermijden. Natuurlijk verbiedt niemand je om iets te kopen als je het echt nodig hebt, maar je moet aankopen die je nooit zult gebruiken vermijden.

Dit is niet alleen om geld te besparen, maar ook om te voorkomen dat je eindeloos veel ruimte in beslag neemt in kasten en lades, wat alleen maar rommel zou creëren en niets anders. En dan hebben we het nog niet eens over het milieu, de vervuiling zou ook minder zijn. Er zijn dus genoeg redenen om die constante drang om te winkelen af te remmen. Laten we eens kijken hoe je dat in de praktijk kunt doen.

Advertisement

"Capsule wardrobe"-methode

"Capsule wardrobe"-methode

Pxhere

Een van de eerste pogingen om dit te doen dateert uit de jaren 1940 toen het idee ontstond om de "capsule wardrobe" te creëren. De term capsule duidt op beperktheid, compactheid en de mogelijkheid om iets te gebruiken ook als je niet veel ruimte hebt. Veel ontwerpers en mode-experts hebben de term in de loop der jaren gebruikt en aangepast aan de behoeften.

Wat was het doel van zo'n idee? Om de hoeveelheid kleding in de kledingkasten te verminderen en in plaats daarvan te kiezen voor kleding die bij elkaar past en tijdloos is. We weten heel goed dat de mode elk jaar verandert en dat er altijd nieuwe items zijn, maar we weten ook dat het in de eerste plaats niet nodig is om de mode te volgen en dat er bepaalde kledingstukken zijn - rokken, broeken, truien - die nooit uit de mode raken en die opnieuw kunnen worden aangepast en perfect kunnen worden gecombineerd met trendy aanvullingen.

Kiezen voor deze methode betekent dus dat je de kledingkast zo organiseert dat je een bepaald aantal kledingstukken hebt die bij elkaar passen. Deze kledingstukken zijn onderling uitwisselbaar en worden vooral zoveel mogelijk gebruikt. Op deze manier zul je geen ongebruikte spullen hebben.

Koop op basis van de combinaties...

Koop op basis van de combinaties...

MART PRODUCTION/Pexels

De tweede techniek die we je willen voorstellen is niet zozeer gericht op een totale heroverweging van de kledingkast, maar gaat uit van wat je al hebt. Dus als je ergens bent en iets wilt kopen, vergeet dan nooit wat je al in huis hebt. Wil je een nieuw truitje? Dan moet je over het volgende nadenken: hoe past het qua kleur bij de broeken en rokken die je hebt; bij hoeveel kledingstukken gebruik je het meestal; is het een kleur en stijl die je echt mooi vindt, of koop je het zomaar om nog een kledingstuk in huis te hebben?

Evalueer wat je doet, denk na over de gevolgen en, als je er echt zeker van bent dat dat specifieke kledingstuk kan worden gecombineerd met wat je gewoonlijk hebt en draagt, aarzel dan niet. Anders laat je het gewoon in de winkel liggen, je krijgt toch geen beloning voor al het geld dat je hebt uitgegeven, integendeel, je zou het voor een ander doel kunnen gebruiken.

Welke van de twee kies je?

Nu heb je twee methoden tot je beschikking om het winkelen te verminderen. Neem geen ruimte in als het niet nodig is, laat je niet laten leiden door een slechte dag, gebruik het niet als beloning en als je dan toch iets moet doen,doe het dan verstandig en redelijk. Niemand verbiedt je immers om nog een jurk, broek of jas te kopen, maar je moet er alleen zeker van zijn dat die niet in de kast blijft hangen, dat zou toch zonde zijn?

Als je daarentegen een mooie jurk koopt die je heel goed staat en perfect past bij de dingen die je al hebt - hou ook rekening met de schoenen die je gebruikt - dan zal het veel leuker zijn en zul je er plezier aan beleven.

Dat gezegd hebbende, kijk eens even in je kledingkast, verwijder het overbodige en, als je daar zin in hebt, ga gauw iets kopen, maar denk altijd eerst goed na.

Advertisement