5 innovatieve schoonmaakmethoden om borax toe te voegen aan alledaagse producten

door Natasja

13 Mei 2024

Advertisement

Borax, ook bekend als natriumtetraboraat, is een natuurlijke witte verbinding die wordt gevormd door de samenstelling van natrium, zuurstof en boor. Deze stof, die veel gebruikt wordt in zowel de farmaceutische als de industriële sector, is een van de belangrijkste bronnen van boor die momenteel in de winkels verkrijgbaar zijn.

Het is echter goed om te weten dat dit product ook gemakkelijk kan worden gebruikt in de huishoudelijke omgeving om talloze dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden te vergemakkelijken.

Advertisement

1 - Tapijt reinigen

@Haggisboy / Reddit

Het gebruik van borax blijkt in combinatie met baking soda een waardevolle bondgenoot te zijn voor het reinigen van tapijten. Deze combinatie is namelijk ideaal voor het verwijderen van mijten en andere schadelijke organismen die vaak in stoffen worden aangetroffen.

Voor de beste resultaten bij deze toepassing kun je een mengsel maken van twee delen borax en één deel baking soda. Nadat je hebt gewacht tot het mengsel droog is, verdeel je het gelijkmatig over het tapijt, wacht je ongeveer dertig minuten en stofzuig je het vervolgens.

Advertisement

2 - Insecticide

Freepik

Gemengd met citroenzuur wordt borax een effectief huismiddel tegen insecten, dat werkt als een natuurlijk insecticide.

Boorzuurpoeder is in feite bijzonder geschikt voor het elimineren van kakkerlakken, mieren en termieten.

3 - Wasmiddel

@jeannelysy16 / Reddit

Borax wordt ook vaak gebruikt als additief om de effectiviteit van wasmiddelen voor wasmachines te verbeteren en vlekken en onaangename geuren te helpen verwijderen.

Voor dit doel raden we aan om een half kopje borax direct in de trommel van de wasmachine te doen, samen met de kleding.

Borax maakt de was ook witter en brengt de pH van het water in balans, waardoor de effectiviteit van het reinigingsproces wordt geoptimaliseerd.

4 - Keukenschoonmaakmiddel

@ChronicEntropic / Reddit

Borax is ook ideaal voor het onderhoud van porseleinen en aluminium pannen. Om het voor dit doel te gebruiken, breng je het rechtstreeks aan op de te behandelen oppervlakken, veeg je het voorzichtig af met een vochtige doek en spoel je het vervolgens grondig af.

Het kan ook worden gebruikt om onaangename geuren in koelkasten en vuilnisbakken te neutraliseren.

5 - Roest verwijderen

@jojohappygurl / Reddit

Een ander uitstekend gebruik van borax in het huishouden is het verwijderen van roest van verschillende oppervlakken. Om dit te bereiken raden we aan om een paar druppels citroensap te combineren met twee eetlepels borax en het mengsel vervolgens over de aangetaste zone te verspreiden.

Na een uur kun je het mengsel verwijderen met een vochtige doek.

Borax is dus een veelzijdige en effectieve bondgenoot voor een groot aantal huishoudelijke schoonmaaktoepassingen. Het maakt niet alleen de dagelijkse schoonmaak eenvoudiger, maar helpt ook om de woonomgeving gezonder en gezelliger te houden dankzij het vermogen om onaangename geuren en andere schadelijke organismen te elimineren.

Advertisement