Elektrische deken: hoe en hoe vaak moet je hem wassen?

door Natasja

16 Maart 2024

Elektrische deken: hoe en hoe vaak moet je hem wassen?
Advertisement

Elektrische dekens, d.w.z. dekens die op elektriciteit werken en kunnen verwarmen en een aangenaam gevoel van comfort geven, worden al vele jaren gebruikt. Wie wil er immers niet in een zachte, warme deken gewikkeld zijn terwijl het buiten slecht weer is en het onophoudelijk regent? Een idyllisch tafereel waarin het enige dat ontbreekt een goed boek is, een open haard misschien en een warme drank om het plaatje compleet te maken.

Maar afgezien van dit tafereel moet ook dit type deken, net als alle andere dekens, worden gewassen, anders bestaat de kans op vlekken en onaangename geuren. De vraag is: hoe doe je dat zonder schade te veroorzaken?

Advertisement

Hoe werkt een elektrische deken?

Hoe werkt een elektrische deken?

www.walmart.com

Elektrische dekens zijn erg handig om klassieke bedovertrekken te vervangen, of ook om gewoon warm te blijven terwijl je lekker op de bank zit. Deze voorwerpen kunnen worden gebruikt via een elektrische aansluiting en hebben een systeem van snoeren in zich dat energie doorlaat en warmte creëert. Ze zijn erg kwetsbaar en moeten voorzichtig gebruikt worden om geen problemen te veroorzaken, maar ze zijn ook erg handig om te vermijden dat kachels of radiatoren de hele tijd branden.

Elektrische dekens hebben geen hoog verbruik of hoge aankoopkosten. Ze zijn het meest efficiënt, vooral voor het verwarmen van het bed, als ze ongeveer 15 of 20 minuten voor het slapengaan worden aangezet, zodat ze hun werk kunnen doen en de ontspanningshoek kunnen voorbereiden.

Net als al het linnengoed moeten ook deze dekens echter na gebruik worden gewassen. Maar kan dit ondanks de aanwezigheid van elektrische draden binnenin? Het antwoord is ja, maar voorzichtig.

Advertisement

Hoe kan je de elektrische deken het beste wassen en hoe vaak?

Hoe kan je de elektrische deken het beste wassen en hoe vaak?

RDNE Stock project/Pexels

Allereerst moet gezegd worden dat elektrische dekens naar gelang de behoeften moeten worden gewassen. Hoe meer ze worden gebruikt, hoe meer ze moeten worden gewassen, en er moet op worden gelet dat er geen vlekken op komen, anders moeten ze worden voorbehandeld voordat ze worden gewassen. Er is dus geen exacte frequentie, maar het hangt sterk af van hoe je ze gebruikt. Nu dit duidelijk is, kun je verder gaan met wassen.

Of het nu met de hand of in de wasmachine is, het belangrijkste is om altijd goed de instructies van de fabrikant te lezen. Alle soorten dekens zijn voorzien van instructies, juist om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren of dat de deken kapot gaat.

Wat voor soort was je ook doet, het eerste wat je altijd moet doen is de stekker uit het stopcontact halen en de snoeren verwijderen als dat mogelijk is. Veel van deze producten hebben een afneembaar snoer, juist om het wassen te vergemakkelijken en om de deken eerst in de wasmachine en daarna in de droger te kunnen stoppen, als je niet de mogelijkheid hebt om het in de open lucht te laten hangen.

Werkwijze

Hoe was je de elektrische deken?

  • Als je kiest voor wassen in de wasmachine, verwijder dan het snoer, leg de deken in de trommel, misschien zonder er iets anders in te stoppen, en kies een programma dat niet te lang is. Ook al zijn ze ontworpen voor contact met water, het is een goed idee om ze niet te veel bloot te stellen aan vocht, maar te kiezen voor kortere cycli. Op dekens zit meestal niet al te veel vuil en daarom hoef je ze niet urenlang te wassen om ze op te frissen. Hetzelfde geldt voor het centrifugeren, centrifugeer nooit te veel, en voor de droogprogramma's. Voor de wasmiddelkeuze kies voor iets milds, dat de stof niet te veel aantast en niet te agressief is. Een normaal wasmiddel voor fijne was is prima.
  • Wat de handwas betreft, hoef je alleen maar het snoer los te maken, de deken in een sopje te dompelen en een paar minuten te laten weken. Daarna ga je over tot het wassen door de vuilste delen tegen elkaar te wrijven en vervolgens uit te spoelen. Wring de deken niet met de hand uit, maar laten hem uitlekken en leggen hem indien mogelijk in de zon.

Dit zijn de beste manieren om elektrische dekens in alle rust en ondanks de aanwezigheid van elektriciteit te wassen. Het belangrijkste is om dit nooit te vergeten zonder eerst de instructies te lezen en te weten wat de beste werkwijze is voor het type dat je hebt gekocht. Als dit eenmaal is gedaan en het drogen is voltooid, kan je lekker gaan genieten van de langverwachte warmte, of de deken opbergen uit de buurt van vochtbronnen.

Advertisement