Om meelmotten uit de voorraadkast te verdrijven, kun je laurier gebruiken

door Natasja

09 Maart 2024

Om meelmotten uit de voorraadkast te verdrijven, kun je laurier gebruiken
Advertisement

Een pak meel, pasta of rijst, en verder alle mogelijke granen en zaden die bij het koken worden gebruikt: in de voorraadkast van elke keuken vind je altijd wel minstens één van deze voedingsmiddelen, nog in de verpakking of overgebracht in glazen potten. En elk jaar wordt die voorraadkast de droom van die meelmotten die onmiddellijk kolonies vormen en je dwingen om hele, soms nog ongeopende verpakkingen met voedsel weg te gooien.

Er zijn verschillende manieren om de aanwezigheid van deze insecten tegen te gaan, en één daarvan is volledig natuurlijk: het gebruik van laurierblaadjes.

Advertisement

Laurier tegen meelmotten in de voorraadkast

Laurier tegen meelmotten in de voorraadkast

Creativo

De laurier is een heel gemakkelijke plant om te kweken als je een tuin hebt - ook goed voor hagen, en soms zelfs moeilijk te bedwingen; maar je vindt de bladeren ook gemakkelijk in hun geheel of fijngehakt als specerij in supermarkten. De geur van deze plant is bijzonder ongewenst voor motten (en andere insecten) en werkt daarom als een natuurlijk afweermiddel.

  • Als je verse bladeren kunt plukken, kun je ze hier en daar in de kast leggen, of in kleine schaaltjes doen, of ook in bosjes binden om op de binnenwanden te hangen.
  • Gedroogde bladeren werken ook, die je in hun geheel of versnipperd in gaaszakjes kunt doen, of ook gewoon in kleine schaaltjes.
  • Als je wat essentiële olie bij de hand hebt, kun je een paar druppels op stukjes stof, watjes, of ook in kleine schaaltjes met baking soda, of kleine schaaltjes met houtkrullen erin, doen - kortom, alles wat de olie kan absorberen en vasthouden, zodat de geur zich door de meubels verspreidt.

In al deze gevallen, zodra je de lauriergeur niet meer ruikt als je de voorraadkast opent, betekent het dat het tijd is om de bladeren/middelen te vervangen.

Advertisement

Voorraadmotten

Voorraadmotten

@micha.animalnaturephotograph/Instagram

Ze worden soms ook voorraadmotten genoemd en hun wetenschappelijke naam is Plodia interpunctella: het zijn dieren die zich met de snelheid van het licht voortplanten, weet dat één enkel vrouwtje wel 300 eitjes kan leggen. Daarom is het een goed idee om, zodra je er een ziet, de meubels grondig schoon te maken en vallen te zetten voor eventuele andere motten.

De vallen zijn zelfklevende vallen die je in de supermarkt kunt kopen en op de binnenkant van de kast kunt plakken. Het schoonmaken dat eerst moet gebeuren, moet gebeuren met middelen zoals azijn of zelfs bleekwater (goed verdund natuurlijk), om alles te ontsmetten alsof die dieren er nooit zijn geweest. En helaas moet alles wat in de voorraadkast stond worden weggegooid: soms lijkt het alsof een pak meel of andere voedingsmiddelen niet zijn aangetast, maar in werkelijkheid zitten er al eitjes in, die dan meteen uitkomen.

De trucs waardoor je niet alles hoeft weg te gooien

Naast preventieve methodes, zoals laurier, om meelmotten te weren, is het ook goed om altijd aan een paar gewoontes te denken:

  • Houd de voorraadkast schoon: laat meel, zaden en granen die uit de houders zijn gevallen niet te lang liggen. Ze trekken insecten aan!
  • Gebruik altijd voedseldozen met afsluitbare deksels. Je kunt ook pakken meel in plastic of blikken doen die goed afgesloten zijn, zonder dat je ze allemaal in een pot moet doen. Als de deksels van de verschillende potten echter ook maar een klein kiertje vertonen, zullen de meelmotten er vroeg of laat in slagen om binnen te komen.
  • En dit brengt ons bij de belangrijkste aanbeveling: consumeer droog voedsel tegen het einde van elk seizoen, vooral bij de overgang tussen winter en herfst, wanneer de motten weer terug keren.
  • Het helpt ook om meel gescheiden te houden van al het andere droge voedsel, zoals pasta, rijst en verschillende zaden. Het zijn namelijk vooral meelverpakkingen die deze dieren aantrekken.

Advertisement