Ziet jouw huis er altijd rommelig uit? Misschien is een van deze fouten de oorzaak

door Natasja

05 Maart 2024

Ziet jouw huis er altijd rommelig uit? Misschien is een van deze fouten de oorzaak
Advertisement

Thuiskomen na een vermoeiende dag is echt heel fijn, maar als je bij thuiskomst wordt begroet door rommel, kan dit moment alleen maar worden verpest en een bron van ongemak worden. Maar hoe komt het dat ondanks al je inspanningen het huis altijd rommelig is?

Je hebt waarschijnlijk al alle methoden geprobeerd die door de grote opruimgoeroes worden voorgesteld, en toch is het resultaat nooit veranderd: na een paar maanden of weken, soms slechts een paar dagen nadat je met weer een andere definitieve methode hebt opgeruimd, is je huis weer net zo rommelig als eerst, zo mogelijk nog rommeliger.

Er zijn verschillende fouten die ertoe kunnen leiden dat je het huis niet zo kunt organiseren dat het altijd opgeruimd blijft en je hoeft deze fouten alleen maar te corrigeren om het probleem bij de wortel op te lossen. Laten we hieronder eens kijken welke dat zijn.

Advertisement

Te veel spullen

Te veel spullen

rawpixel

Misschien is je aanpak niet verkeerd, maar staat je huis gewoon te vol met voorwerpen. Zelfs de grootste ruimte kan rommelig en overbelast raken als je probeert er te veel spullen in te stoppen. Begin met het verwijderen van alles wat overbodig is, sorteer de spullen, één categorie per keer en we weten zeker dat je zult ontdekken dat je veel spullen hebt waarvan je het bestaan niet eens meer wist.

Dit zorgt niet alleen voor meer orde, maar geeft je ook meteen een lichter en vrijer gevoel.

Advertisement

Sentimentele voorwerpen

Sentimentele voorwerpen

Pxhere

Het vorige punt brengt ons bij een ander veelvoorkomend probleem in huizen: sentimentele voorwerpen. Elke persoon heeft een eigen persoonlijke benadering van herinneringen en veel mensen hebben de gewoonte om een buitensporige hoeveelheid van deze voorwerpen te bewaren. Overlaad niet alle verticale oppervlakken in het huis met elke onbelangrijke tekening van de kinderen, maak een keuze uit alleen de belangrijkste. Doe hetzelfde met foto's en aandenkens uit de kindertijd, kies een kleine plek om ze op te bergen en beperk je daartoe.

Uitstelgedrag

Uitstelgedrag

Vic/Flickr

Een andere slechte gewoonte bij het handhaven van orde is uitstelgedrag: waarom zou je het opruimen dat je meteen zou kunnen doen, uitstellen tot morgen? Berg elk voorwerp meteen op nadat je het hebt gebruikt, handel de post snel af en laat het niet opstapelen op meubels en tafels, laat de was niet wekenlang wegkwijnen aan de waslijn of in de vuile wasmand.

Als je iets kunt doen, doe het dan nu.

Te veel bakken en manden

Te veel bakken en manden

Pixabay

De verleiding is altijd groot: tijdens een wandeling, een uitstapje of tijdens het winkelen vind je prachtige manden of andere houders en koop je ze instinctief in de overtuiging dat je ze voor een of ander voorwerp zult gebruiken. Het kopen van manden enz. moet echter geen gewoonte zijn, maar een noodzaak: begin met orde op zaken te stellen, besef welke en hoeveel manden en houders je nodig hebt en koop ze op basis daarvan. Anders loop je het risico dat je eindigt met een huis vol manden enz. waar je niets aan hebt.

Te veel waarde hechten aan esthetiek

Te veel waarde hechten aan esthetiek

Pixabay

Bij het zien van een goed georganiseerd huis denken we al snel dat het prettiger is om ons eigen huis op dezelfde manier te organiseren. Maar vaak past een manier van organiseren niet bij iedereen en kan het moeilijk zijn om lang alles netjes te houden. De boeken hoeven niet op kleur gesorteerd op de plank te staan, het belangrijkste is dat ze niet op de grond liggen.

Advertisement

Een plek voor alles

Een plek voor alles

Magnus D/Flickr

Zelfs de meest onbeduidende voorwerpen moeten een plek hebben in huis als je op de lange termijn orde wilt houden. Een van de belangrijkste oorzaken van rommel is dat je geen plek hebt om spullen op te bergen nadat je ze hebt gebruikt. Organiseer je huis zo dat je voor alles een plek hebt.

Een systeem creëren en behouden

Een systeem creëren en behouden

@gracefulspacesorganizing/Instagram

Een andere veelgemaakte fout die onmiddellijk moet worden opgelost, is geen duurzaam systeem voor de lange termijn creëren. Zorg ervoor dat je het huis regelmatig reorganiseert en opruimt en stel een schema op dat je zonder problemen kunt volhouden.

Welke van deze fouten maak jij in jouw huis?

Advertisement