Glanzende fornuizen met slechts één ingrediënt: een oude truc om opnieuw te ontdekken

door Natasja

29 Februari 2024

Glanzende fornuizen met slechts één ingrediënt: een oude truc om opnieuw te ontdekken
Advertisement

Er zijn van die schoonmaakklusjes waarbij lijkt of je ze wel heel vaak doet, en het schoonmaken van het keukenfornuis valt zeker in die categorie. Elke keer als je iets kookt of bakt, hoe voorzichtig je ook bent om spatten en het morsen van vloeistoffen te voorkomen, worden zowel de roosters, de branders als het onderste oppervlak altijd een beetje vies. Je hebt heel veel producten tot je beschikking, evenals DIY middelen om alles weer te laten glanzen, en één daarvan is traditioneler dan de andere, het middel dat grootmoeders misschien al in de praktijk brachten: het gebruik van maïszetmeel.

Dit poeder dat deel uitmaakt van veel recepten, meestal om crèmes en sauzen in te dikken, is licht en daarom slechts licht schurend, en deze eigenschappen maken het ook handig voor het schoonmaken van verschillende delen van de keuken. Laten we eens kijken naar enkele toepassingen.

Maïszetmeel gebruiken om het fornuis schoon te maken

Maïszetmeel gebruiken om het fornuis schoon te maken

Creativo

Er zijn verschillende manieren om maïszetmeel te gebruiken bij het schoonmaken van het fornuis. Of beter gezegd, verschillende mogelijke combinaties, want zetmeel is in feite het ingrediënt dat de DIY producten hun kracht geeft, door ze die minimale schurende werking te geven die ze effectief maakt.

Een eerste manier om maïszetmeel te gebruiken is dus om een pasta te maken die makkelijk smeerbaar is, maar niet te vloeibaar, door een lepel in een kommetje te gieten en druppelsgewijs een glas water toe te voegen en te roeren tot je de consistentie van een ontvettingscrème krijgt. Pas indien nodig de hoeveelheid water of zetmeel aan. Voeg dan een druppel afwasmiddel toe, roer nog een keer, en gebruik dan met een spons of zachte doek dit huismiddel en wrijf waar nodig.

Je moet natuurlijk wel afspoelen om de restanten van het middel en het vuil te verwijderen, en daarna droogwrijven, net als met normale schoonmaakmiddelen.

Advertisement

Andere manieren om schoon te maken met maïszetmeel

Andere manieren om schoon te maken met maïszetmeel

MAIZENA/Amazon

Alternatieve versies van dit middel ook geschikt voor het schoonmaken van bijvoorbeeld de oven, kunnen worden gemaakt met:

  • Maïszetmeel en witte azijn. Giet 230 ml azijn in een klein steelpannetje, voeg 1 eetlepel zetmeel toe en verwarm al roerend op laag vuur tot er een dikkere crème ontstaat. Laat afkoelen, breng het aan op de te reinigen plekken en laat het 20 minuten intrekken. Daarna goed wrijven, afspoelen en drogen.
  • Citroensap en afwasmiddel, samen met zetmeel. Maak dezelfde crème als hierboven met azijn, door dezelfde hoeveelheid citroensap te gebruiken. Voordat het te veel afkoelt (en dus moeilijker te mengen wordt), voeg een theelepel vloeibaar afwasmiddel toe, roer en laat het afkoelen. Het wordt op dezelfde manier gebruikt als hierboven.

Dit zijn natuurlijke middelen die van pas kunnen komen als een methode om altijd toe te passen, maar ook als noodoplossing wanneer je misschien het specifieke schoonmaakmiddel dat je gewoonlijk voor dit soort schoonmaakklusjes gebruikt, niet in huis hebt. En natuurlijk zijn het ook alternatieven met een veel kleinere impact op het milieu, dus geweldig voor een ecologische keuze. Heb jij deze middelen al eens geprobeerd?

Advertisement