Vuile oordopjes? Maak ze met deze eenvoudige trucs schoon

door Natasja

23 Februari 2024

Vuile oordopjes? Maak ze met deze eenvoudige trucs schoon
Advertisement

Inmiddels gebruikt iedereen wel oordopjes om naar muziek te luisteren of te telefoneren. Of ze nu bedraad zijn - een beetje 'ouderwets' - of draadloos, wat ze onderscheidt is het gebruiksgemak en de manier waarop ze een revolutie teweeg hebben gebracht in het luisteren naar audio vanaf mobiele telefoons, maar ook vanaf computers.

Na het gebruik worden de oordopjes echter vies. Er blijven resten en oorsmeer zitten en kunnen vervelende vlekken veroorzaken. Hoe maak je ze schoon zonder schade aan te richten? We laten je enkele methoden zien.

Wat te gebruiken om oordopjes schoon te maken?

Wat te gebruiken om oordopjes schoon te maken?

Pixahive

Het eerste waar je op moet letten bij het schoonmaken van de oordopjes is dat ze niet te nat worden. Technologie en water gaan niet zo goed samen, hoewel verschillende modellen waterbestendig zijn en geen risico lopen, maar vermijd contact ermee zoveel mogelijk. Dus hoe ga je te werk?

Zorg voor een zachte microvezeldoek - ook die voor het schoonmaken van brillen zijn prima, omdat ze delicaat zijn en je zo niet het risico loopt het voorwerp te beschadigen. Om de kleinste plekken te bereiken heb je echter een wattenstaafje nodig en kun je een beetje alcohol of een neutraal schoonmaakmiddel gebruiken voor een optimale reiniging.

Advertisement

Werkwijze

Werkwijze

Creativo

De stappen om dit voorwerp schoon te maken zijn kort en eenvoudig:

  • Zorg er eerst voor da de oordopjes niet zijn aangesloten op een apparaat en dat ze niet in werking zijn. Als het bedrade oordopjes zijn, moet je ze loskoppelen van de telefoon of pc zodat er geen problemen ontstaan.
  • Als ze siliconen covers hebben, haal deze er dan af en was ze onder stromend water met een beetje zeep, droog ze vervolgens goed af voordat je ze weer gebruikt.
  • Maak eerst het hele oppervlak schoon met het delicate doekje en maak het indien nodig een beetje vochtig om de hardnekkigste resten gemakkelijker te kunnen verwijderen. Een beetje alcohol kan hier van pas komen om te ontsmetten, als je dat wilt, maar je moet niet overdrijven.
  • Als je niet bij de kleinste plekjes kunt, vervang het doekje door een wattenstaafje, of een tandenstoker, om geen aangekoekt vuil te laten zitten. Ga voorzichtig te werk om de oordopjes niet te beschadigen.
  • Als de oordopjes een hoesje hebben, maak die dan ook schoon. De connectoren binnenin, vooral bij oplaadbare, werken mogelijk niet goed als ze bedekt zijn met een laagje vuil.
  • Als alle stappen zijn uitgevoerd en als je een beetje water hebt gebruikt, droog alles dan eerst goed voordat je de oordopjes opnieuw gebruikt.

Schoonmaakfrequentie

De vraag die op dit moment kan worden gesteld is: hoe vaak moeten ze worden schoongemaakt? Er is geen exact, wiskundig antwoord, maar het hangt af van verschillende factoren. Allereerst hoe vaak je ze gebruikt. Als je ze niet vaak gebruikt, kan één keer per maand of om de twee maanden genoeg zijn. Als je daarentegen sportief bent en ze de hele tijd gebruikt tijdens het hardlopen en trainen, dan moet het elke keer gebeuren als je ze gebruikt. Zweet is de grootste vijand van de oordopjes en het is beter om zweet te verwijderen om onaangename vlekken te voorkomen.

Het belangrijkste is om voorzichtig te zijn, ze van tijd tot tijd te controleren en een beetje constant te zijn. Als je ze regelmatig schoonmaakt, zal vuil zich niet ophopen en zijn ze gemakkelijker schoon te maken.

Heb jij dit wel eens gedaan of was het schoonmaken van je oordopjes niet iets waar je eerder aan gedacht had?

Advertisement