Luchtvervuiling in huis? Hier zijn de beste manieren om het te onderdrukken en te verminderen

door Natasja

13 Februari 2024

Luchtvervuiling in huis? Hier zijn de beste manieren om het te onderdrukken en te verminderen
Advertisement

Heb je wel eens gehoord van luchtvervuiling binnenshuis? Het klinkt absurd, maar het is een fenomeen dat dagelijks voorkomt en veel oorzaken heeft. Het is geen toestand die zeer schadelijk is voor de gezondheid, maar je moet op verschillende factoren letten om het te verminderen en schonere, gezondere lucht in te ademen, zodat allergieën, astma of andere soortgelijke problemen zich niet voordoen.

Hoe verwijder je het? Door deze eenvoudige tips te volgen en ervoor te zorgen dat je bepaalde handelingen in huis niet uitvoert.

Wat zijn de oorzaken van luchtvervuiling in huis?

Wat zijn de oorzaken van luchtvervuiling in huis?

Rawpixel

Het moet gezegd worden dat 'huis'-vervuiling voornamelijk afkomstig is van de buitenlucht die, vooral in steden, het huis binnendringt. Maar de buitenlucht is niet de enige reden, er zijn veel andere factoren die dit in de hand werken.

Huisdieren, rook, vuil, stof, textiel, gas: heel veel elementen en veel situaties die je nauwelijks opmerkt, maar die de oorzaak zijn van vervuilde lucht die 'geregenereerd' moet worden.

Laten we eens kijken wat je moet vermijden om het niet steeds meer in de hand te werken.

Advertisement

Hoe voorkom je luchtvervuiling in huis?

Hoe voorkom je luchtvervuiling in huis?

Ceyhun Özdemir/Pexels

Er zijn verschillende manieren om schone lucht in huis te krijgen.

  • Ventilatie. Het is zo dat vervuiling van buitenaf door de ramen naar binnen komt, maar het is ook zo dat als de ramen de hele tijd gesloten houdt, dit niet bevorderlijk is voor een goede luchtcirculatie en de stagnatie van stof, ziektekiemen en bacteriën kan vergroten. Het is essentieel dat de lucht wordt ververst en gezuiverd, vooral bij mooi weer.
  • Onderhoud van apparaten en leidingen. Het is niet iets waar je misschien veel aandacht aan besteedt, maar het onderhoud van alles in huis dat je dagelijks gebruikt is belangrijk. Dus controleer huishoudelijke apparaten, vervang gasleidingen vooral als ze verouderd zijn, reinig of vervang de filters van afzuigkappen en airconditioners. Op deze manier ontsnapt er geen koolmonoxide, geen ophoping van stof in de filters op en is de luchtcirculatie beter.
  • Roken. Vermijd roken in huis. Misschien besef je niet hoeveel sigarettenrook, direct of passief, de omgeving vervuilt en de muren, meubels en stoffen in huis doordrenkt. Je reukzin raakt er na verloop van tijd aan gewend, maar de geur en resten van rook blijven aanwezig. Net zoals die van open haarden blijven hangen en circuleren. Dus als je een open haard in huis hebt, moet je voorzichtig zijn met hoevaak en hoe je hem gebruikt.
  • Huisdieren. Ze zijn geweldig gezelschap, maar hun vacht en de geuren die ze verspreiden kunnen vervelend zijn. Hou hun hygiëne hoog en constant om luchtvervuiling in huis te voorkomen. Het is zo gedaan en het is beter voor iedereen.
  • Vochtigheid. Vocht bevordert de groei van schimmels en bacteriën. Daarom is het essentieel om kamers droog te houden, stagnatie niet te bevorderen en te voorkomen dat ze meubels en muren aantasten.

Andere voorzorgsmaatregelen

Andere voorzorgsmaatregelen

Rawpixel

Om ervoor te zorgen dat de lucht die je in huis inademt schoon is en geen problemen veroorzaakt voor de gezondheid, besteed ook aandacht aan andere factoren.

  • Schoonmaken. Om de ophoping van vuil en stof te voorkomen, stofzuig altijd en maak de vloer, meubels, planken en badkamersanitair regelmatig schoon. Zo komt het vuil dat zich ophoopt op oppervlakken niet in de lucht terecht en adem je het niet in, maar ruik je altijd een schoon huis.
  • Tapijten. Ze zijn vaak de oorzaak van allergieën en astma; door hun samenstelling hopen ze veel stof op en geven ze pluisjes af aan de lucht. Er zijn twee oplossingen: haal ze helemaal weg, of besteed aandacht aan het onderhoud ervan, misschien door regelmatig een professional in te schakelen.
  • Luchtverfrissers en kaarsen. Onaangename geuren moet je niet verdoezelen, maar elimineren. Daarom moet je alle soorten kaarsen, sprays en luchtverfrissers uitbannen. De stoffen die ze in de lucht brengen dragen aanzienlijk bij aan de vervuiling ervan.
  • Schoonmaakmiddelen. Bewaar de chemische middelen waarmee je schoonmaakt altijd goed opgeborgen en afgesloten. De dampen die eruit ontsnappen zijn een andere 'onzichtbare' oorzaak van vervuiling in huis. Wees voorzichtig en, indien mogelijk, gebruik natuurlijke en DIY producten om de verschillende kamers in huis schoon te maken.

Luchtvervuiling bestrijden

Luchtvervuiling in huis is een constant verschijnsel, maar je kunt het verslaan door aandacht te besteden aan de dingen waar we het net over hebben gehad, misschien door een zuiveringsapparaat in huis te installeren of een ontvochtiger, en een paar planten die, naast het verfraaien, je helpen de lucht te ontdoen van negatieve deeltjes. Als je huis schoon, opgeruimd, vrij van dampen en vochtigheid is, zal het ook beter voor je gezondheid zijn.

Ga dus aan de slag en verbeter de luchtkwaliteit in huis. Succes ermee!

Advertisement