Geen lichtspleten meer tussen de gordijnen in de ochtend: blokkeer ze allemaal met de zwemnoodletruc

door Natasja

09 Februari 2024

Geen lichtspleten meer tussen de gordijnen in de ochtend: blokkeer ze allemaal met de zwemnoodletruc
Advertisement

Verduisteringsgordijnen zijn populair in dichtbevolkte gebieden of gebieden met veel lichtvervuiling, maar ook bij mensen die nachtdiensten draaien. Ze zijn een handig hulpmiddel om volledige duisternis te creëren in de slaapkamer en zorgen zo voor een betere slaapkwaliteit. Het zijn dubbel gevoerde gordijnen die zonlicht of kunstlicht door de ramen tegenhouden en zo een extra beschermingslaag bieden in vergelijking met klassieke gordijnen, die het licht, ook minimaal, doorlaten.

Vaak slaagt het licht er echter in om ook door deze gordijnen te filteren en kruipt het in de openingen van de stof, vooral aan de bovenkant en zijkanten van je gordijnen; in dit geval kun je geen volledige duisternis creëren en kan je slaap worden verstoord of kan je voortijdig gewekt worden door het licht van de opkomende zon.

De oplossing voor dit probleem is misschien eenvoudiger dan het lijkt: met een creatieve truc met een zwemnoodle kun je de gaten in de verduisteringsgordijnen opvullen en zorgen voor een goede nachtrust.

Advertisement

Hoe de zwemnoodle voorkomt dat er licht doorheen filtert

Hoe de zwemnoodle voorkomt dat er licht doorheen filtert

Pau Casals/Unsplash

Als het verduisteringsgordijn nog steeds licht doorlaat door de spleten in het bovenste gedeelte, kan een zwemnoodle dit probleem oplossen; volg deze eenvoudige stappen:

  • knip de zwemnoodle in de lengte door, zodat er een gleuf ontstaat waarin de roede past;
  • plaats de zwemnoodle aan de bovenkant van de gordijnroede en zet hem eventueel vast met plakband om te voorkomen dat hij verschuift;
  • probeer de gordijnen te sluiten; nu is de duisternis eindelijk compleet.

In feite overbrugt deze eenvoudige truc de ruimte tussen het gordijn en het raam, waardoor er geen licht door kan filteren en het volledig donker is wanneer de gordijnen dicht zijn.

Deze truc is een DIY en goedkoop alternatief voor het installeren van gordijnvalletjes, de stroken stof die oorspronkelijk werden gebruikt als afwerking, om de zone waar de gordijnen aan de muur zijn bevestigd te bedekken en zo perfecte isolatie tegen licht te bieden.

Advertisement

Meer trucs met zwemnoodles

Meer trucs met zwemnoodles

@hammsmom_shayla/Instagram

Er zijn veel manieren waarop zwemnoodles van pas kunnen komen in huis:

  • de gordijnen zullen altijd netjes voor de ramen hangen dankzij zwemnoodles: knip ze op de gewenste lengte en maak een insnijding in de lengte, zodat je ze in de gordijnroede kunt steken, tussen de ene lus en de andere, om regelmatige, nette gordijnen te vormen;
  • door een zwemnoodle in de lengte door te snijden kun je ook een handige tochtstopper maken voor onder de deur, of een stootrand door hem aan de zijkant van deuren, meubels, tafels en bedden te bevestigen;
  • knip zwemnoodles en stop ze in de laarzen, ze behouden hun vorm als je ze niet draagt;
  • maak mooie tochtstoppers voor de ramen door een zwemnoodle te bedekken met stof of gerecyclede sokken;
  • maak zachte poefs door verschillende zwemnoodles samen te voegen en ze te bedekken met dikke stof.

Hoeveel andere trucjes ken jij met deze veelzijdige voorwerpen?

Advertisement