Neem deze eenvoudige dagelijkse gewoonten aan voor een schoner huis zonder veel moeite

door Natasja

08 Februari 2024

Neem deze eenvoudige dagelijkse gewoonten aan voor een schoner huis zonder veel moeite
Advertisement

Een schoon huis is de beste manier om te worden verwelkomd na een vermoeiende dag. Maar te midden van duizend dagelijkse taken is het soms moeilijk om tijd vrij te maken om het huis schoon te maken, waardoor vuil en stof zich onvermijdelijk ophopen, vooral in de meest verborgen hoekjes van het huis.

Net als veel mensen hou je je misschien bezig met intensieve en uitputtende wekelijkse schoonmaaksessies tijdens je vrije dagen, waardoor je de werkweek afsluit met een al even uitputtend weekend en maandagochtend nog steeds moe bent. Deze gewoonte is op de lange termijn niet vol te houden, omdat we allemaal van tijd tot tijd een beetje rust nodig hebben en het onvermijdelijk is dat het schoonmaken van het huis op de tweede plaats eindigt.

Is het daarom mogelijk om je huis voor lange tijd schoon te houden zonder jezelf uit te putten met deze wekelijkse schoonmaaksessies? Natuurlijk, neem gewoon de volgende eenvoudige dagelijkse gewoonten aan.

Advertisement

1. Dagelijkse en wekelijkse verzorging van het bed

1. Dagelijkse en wekelijkse verzorging van het bed

Pexels

Lucht je slaapkamer elke ochtend minstens 5 minuten als je wakker wordt en maak voordat je het huis verlaat wat tijd vrij om je bed op te maken. Het duurt maar 2 minuten, maar het is genoeg om je huis in weinig tijd netter uit te laten zien en het beddengoed schoner te houden.

Beddengoed moet wekelijks verschoond worden om ervoor te zorgen dat het altijd schoon en hygiënisch is, ook onder de dekens.

Advertisement

2. De vloeren schoonmaken

2. De vloeren schoonmaken

tracy todd/Flickr

Vloeren zijn de oppervlakken die waar voeten elke dag op lopen en als je kinderen hebt, weet je dat het vaak ook perfecte oppervlakken zijn om op te slapen of te spelen. Daarom is het zo belangrijk om vloeren dagelijks schoon te maken door te vegen of te stofzuigen. Deze uiterst eenvoudige taak kan door iedereen in het gezin worden gedaan en als je geen tijd hebt, kun je het gemakkelijk aan anderen delegeren. Je kunt ook een robotstofzuiger aanschaffen die al het werk voor je doet. Je kunt hem zo instellen dat hij de vloeren schoonmaakt terwijl jij aan het werk bent of slaapt.

Het schoonmaken van de vloeren moet daarentegen wekelijks gebeuren om ervoor te zorgen dat je je tijdig ontdoet van alle ziektekiemen en bacteriën die zich op de vloer hebben opgehoopt. Je kunt de vloeren echter langer schoon houden door je schoenen uit te doen als je je huis binnenkomt.

3. Rommel verwijderen

3. Rommel verwijderen

Needpix.com

Een opgeruimd huis zorgt er niet alleen voor dat je je beter voelt doordat het je beschermt tegen stress, maar stelt je ook in staat om alle schoonmaaktaken te versnellen door ze waar mogelijk te automatiseren. Hoe kun je verwachten dat de nieuwe robotstofzuiger goed kan stofzuigen als de vloer bezaaid is met obstakels?

Besteed elke avond voor het slapengaan 5 of 10 minuten aan een algemene reset van je huis: het wegwerken van de dagelijkse rommel is veel gemakkelijker en sneller dan het slechts één of twee keer per jaar te doen. Ontdoe je van alles wat overbodig is, gooi alle kapotte spullen meteen weg en schenk de spullen die je niet meer gebruikt. Je zult zien dat je je meteen lichter voelt.

4. De keuken schoonmaken

4. De keuken schoonmaken

Fantastic Services/Flickr

De keuken schoonhouden kan kinderspel zijn als je weet hoe je deze taak in je dagelijkse routine kunt opnemen. Maak optimaal gebruik van de vrije momenten tijdens het koken of tijdens het wachten op de koffie na de maaltijd door de vaatwasser te legen en te vullen met vaat die afgewassen moet worden, door alles wat met de hand afgewassen moet worden meteen na gebruik af te wassen en door voedselvlekken en spetters meteen van de keukenplanken en -deuren te verwijderen.

De wekelijkse grondige reiniging gaat ook veel sneller als je de oppervlakken elke dag schoonmaakt, zodat vlekken zich niet kunnen vastzetten. En het zal een aangename verrassing zijn om 's ochtends begroet te worden door een lege gootsteen.

5. Documenten organiseren en beheren

5. Documenten organiseren en beheren

trenttsd/Flickr

De post en documenten die je bij thuiskomst meeneemt, kunnen een probleem worden als ze niet op tijd en correct worden verwerkt. Zorg ook voor een routine voor deze taak door een mand of ruimte in te richten die speciaal bestemd is voor post en documenten en een tijd per dag of week in te stellen - afhankelijk van de hoeveelheid documenten die je dagelijks ontvangt - die je besteedt aan het afhandelen ervan.

Gebruik een snelle en gemakkelijke archiveringsmethode zodat je de rommel van post en documenten in een paar minuten kunt wegwerken.

Advertisement

6. De badkamer schoonmaken

6. De badkamer schoonmaken

Marco Verch/Flickr

Tot slot verdient de badkamer ook de nodige aandacht en is dit misschien wel de ruimte waar je de hygiëne het liefst op het hoogst mogelijke niveau wilt houden. Je kunt de hygiëne optimaliseren door eenvoudige regels te hanteren die door alle gezinsleden moeten worden nageleefd:

  • houd oppervlakken zoveel mogelijk vrij van rommel om het schoonmaken te versnellen;
  • maak 's ochtends of 's avonds, onmiddellijk nadat je je hebt klaargemaakt voor de nieuwe dag of voor het slapen gaan, de oppervlakken en het sanitair snel schoon om kalkafzetting en korstvorming en zeep- of tandpastavlekken te voorkomen;
  • houd een trekker in de douche, zodat je de wanden en deuren van de douchecabine na elk gebruik kunt afspoelen en drogen;
  • verschoon de handdoeken minstens twee keer per week om te voorkomen dat vocht schimmels en bacteriën laat groeien;
  • maak wekelijks de hele ruimte grondig schoon en ontsmet het, dat gaat makkelijker en sneller als je alle bovenstaande regels hebt gevolgd.

Welke van deze gewoonten heb jij al opgenomen in je dagelijkse routine?

Advertisement