Gangen zonder ramen verlichten: nuttige en creatieve tips van ontwerpers

door Natasja

05 Februari 2024

Gangen zonder ramen verlichten: nuttige en creatieve tips van ontwerpers
Advertisement

Iedereen wil wel een mooi, ruim en licht huis, zodat het zowel voor de bewoners als voor de gasten gezellig en aangenaam is. Soms zijn er echter ruimtes in huis die niet erg licht of zelfs donker zijn, vooral gangen, die vaak raamloze ruimtes zijn.

Een donkere gang kan een sombere en beklemmende plek lijken en kan ook je humeur of de perceptie die je hebt van het huis waarin je woont, verpesten, waardoor het een onaangename en onwelkome plek wordt, maar het goede nieuws is dat er veel manieren zijn waarop een donkere gang kan worden omgetoverd tot een levendige en lichte doorgang en je hoeft geen groot designexpert te zijn om ze in de praktijk te brengen.

Als jij ook een onaangename donkere gang in huis hebt, probeer dan eens deze ontwerptips te bekijken om hem in een handomdraai en moeiteloos lichter te maken.

Advertisement

Verlichting

Verlichting

@our_midfordhome87/Instagram

De eerste manier om de helderheid van een donkere gang te verbeteren is door de juiste verlichting te kiezen en te proberen gebruik te maken van het licht dat uit aangrenzende kamers komt: laat deuren open wanneer dat mogelijk is of vervang houten deuren door glazen deuren die natuurlijk licht binnenlaten; kies voor verschillende lichtpunten als aanvulling op de klassieke kroonluchter aan het plafond, zoals tafellampen, wandlampen en staande lampen.

Advertisement

Spiegels

Spiegels

@homebyfar/Instagram

We weten inmiddels allemaal dat spiegels ruimte en licht kunnen vermenigvuldigen door ze te reflecteren, en zelfs in een donkere gang kunnen ze nuttig zijn als ze op de juiste manier worden gebruikt. Gebruik grote wand- of vloerspiegels en maak gebruik van de glinsterende metalen voorwerpen om het licht in de donkere gang te vermenigvuldigen.

Kleurenpalet

Kleurenpalet

@zoes_colorful_interiors/Instagram

De keuze van het kleurenpalet voor de hal is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze zo helder mogelijk is. Wit is altijd de beste kleur als je een lichtere ruimte wilt, maar alle lichte en pasteltinten zijn ook goed. Probeer ook verf met een metallic afwerking om meer licht te weerkaatsen.

Nepramen

Nepramen

@minervakrohn/Instagram

Een andere manier om de donkere gang op te fleuren is het plaatsen van een nepraam. Kies een muur die groot genoeg is voor een raamkozijn, je kunt een nieuwe kopen of een oude redden, hang het op als een schilderij en breng je favoriete landschap aan op de achterkant of versier het met gordijnen zoals een echt raam. Maak het effect compleet met een snoer ledlampjes langs het hele kozijn, zodat het raam er van buitenaf echt verlicht uitziet.

Kunstwerken en decoratieve elementen

Kunstwerken en decoratieve elementen

@mimameise/Instagram

Maak de gang interessanter door er kunstwerken en andere decoratieve elementen aan toe te voegen: schilderijen of foto's aan de muren, designmeubels, echte of kunstplanten en kunstwerken kunnen je helpen om van de gang een prachtige galerij van mooie dingen te maken, waardoor je het gebrek aan licht vergeet.

Advertisement

Vloeren

Vloeren

@rockettstgeorge/Instagram

Vergeet tot slot niet dat de vloer ook een doorslaggevende rol speelt bij het bepalen van de helderheid van de kamer. Als je de keuze hebt, geef dan de voorkeur aan grote tegels en houten planken, deze hebben een lichter patroon dat de indruk geeft van meer ruimtelijkheid en helderheid. Probeer eens decoratieve tegels, die de aandacht trekken en beweging toevoegen.

Als bovenstaande niet mogelijk is, overweeg dan om een vloerkleed toe te voegen dat het weinige beschikbare licht kan versterken.

Hoe heb jij de donkere gang verlicht?

Advertisement