Wil je een persoonlijke hoek creëren om te ontspannen? Deze 6 ideeën kunnen je helpen

door Natasja

31 December 2023

Wil je een persoonlijke hoek creëren om te ontspannen? Deze 6 ideeën kunnen je helpen
Advertisement

Iedereen heeft in het leven recht op momenten van rust en ontspanning die je alleen wilt doorbrengen. In gezelschap zijn is leuk, maar er zijn momenten waarop je niets liever wilt dan tijd voor jezelf om na te denken over je leven en eventueel je hobby uit te oefenen. Dan is het noodzakelijk om een hoekje in huis te hebben waar je je kunt 'verschuilen' en ontspannen, maar de problemen op dit punt zijn er twee: waar creëer je de ruimte en hoe richt je het in. 

Veel hangt af van de grootte van het huis en je karakter, dus afhankelijk van wat je interesses en passies zijn, zul je beslissen hoe je de keuze gaat oriënteren. Laten we eens kijken naar 6 mogelijke alternatieven om je te inspireren bij het creëren van een persoonlijke en privéruimte.

1. Leeszaal

1. Leeszaal

bookshire.com

Boekenliefhebbers zullen niets liever willen dan zo'n hoekje in hun huis. Als je er een creëert, kun je een moment van rust inlassen waarin je jezelf kunt verliezen in een goede roman en je in de huid kunt kruipen van de hoofdpersoon - of, waarom niet, de antagonist. 

Om een leeskamer te creëren is ook een kleine ruimte prima, een hoekje waar je een fauteuil kunt zetten, misschien groot en comfortabel, een boekenplank om de boeken die je nog moet lezen op te zetten, een deken en een voetenbankje en misschien een hoekje voor kruidenthee om van te nippen tijdens het lezen. Als de ruimte groter is of als je zelfs een hele kamer beschikbaar hebt om als leeskamer te gebruiken, kun je ook besluiten om een open haard te plaatsen, zodat de sfeer helemaal compleet wordt.

Advertisement

2. Muziekzaal

2. Muziekzaal

Melodys And Harmonies/Pinterest

Rock, pop, jazz, klassiek, indie: er zijn veel muziekgenres en voor elk wat wils. Maar waar kun je thuis naar muziek luisteren zonder het risico te lopen gestoord te worden? Je hebt een kamer nodig die helemaal aan deze kunst is gewijd. Liefhebbers zullen niets liever willen dan hun toevlucht zoeken in die kamer, zich laten meevoeren door de noten die ze horen en genieten van de muzikale schoonheid. Het zou fantastisch zijn om zo'n plek te hebben, net als nadenken over de inrichting en de verschillende voorwerpen die erin moeten worden geplaatst. 

Als je ook een muzikant bent en een bewonderaar van deze kunst, zou je kunnen denken aan het plaatsen, als de ruimte het toelaat, van het instrument dat je bespeelt, misschien wat foto's van je favoriete artiest of groep, gitaren of andere instrumenten die aan de muren bevestigd kunnen worden, en waarom niet, een boekenkast waarin je je hele platencollectie kunt uitstallen.

3. Bar- en proeverijhoek

3. Bar- en proeverijhoek

design-milk.com

Wat ontspant je het meest? Koken in de keuken en misschien heerlijke cocktails maken voor een avond in gezelschap met vrienden? Wat je in dit geval nodig hebt, is een mooie barruimte waar je plezier kunt beleven aan het maken van 'brouwsels' om te drinken en lekkernijen om erbij te serveren. Ook hier heb je niet een hele ruimte nodig - beter is natuurlijk als er een extra ruimte is - maar alleen een hoek of een muur waar je al het benodigde kunt plaatsen is prima. 

Kies dan, afhankelijk van de ruimte, of je een aanrecht met stoelen wilt invoegen, of dat je de muur uitrust met glazen en likeuren door gebruik te maken van de hoogte, of ook inrichtingselementen die de inrichting verrijken zoals schilderijen, bloemen en nog veel meer. Vergeet de verlichting niet: die is van fundamenteel belang om de barhoek karakter te geven.

4. Bioscoopzaal

4. Bioscoopzaal

Naomie Harris/Pinterest

Vind je het heerlijk om in alle comfort te genieten van prachtige nieuwe en oude films. Wat heb je dan nodig? Een bioscoopzaal. Natuurlijk is er nogal wat ruimte voor nodig, vooral als je geen genoegen wilt nemen met een klein scherm, maar iets meer wilt. Het belangrijkste is dan dat er comfortabele zitplekken zijn, uitschuifbare banken of chaise-longues zouden ideaal zijn en vergeet nooit om een geweldige geluidsinstallatie te installeren, zonder kan echt niet.

Bedenk hoe leuk het zou zijn om het in te richten met wat accessoires geïnspireerd op je favoriete film, eventueel een aantal citaten, en zachte verlichting om de juiste sfeer te creëren. Wie zou zo'n kamer niet willen hebben voor een paar uur totale ontspanning?

5. Ingerichte garage

5. Ingerichte garage

haus-arch.com

Wat dacht je ervan om een fantastische werkplaats in vintage-stijl in te richten om je passie voor auto's uit te leven? Laten we eerlijk zijn: het zou een droom zijn om een perfecte ingerichte garage te hebben met een paar prachtige oldtimers die je in je vrije tijd kunt onderhouden en restaureren. Bedenk eens hoe leuk het zou zijn om het in te richten met uitgeruste muren, warme verlichting, alles wat nodig is voor onderhoud en eventueel een paar vintage voorwerpen die herinneren aan auto-emblemen of modellen van vroeger. 

Een droom voor wie deze grenzeloze passie koestert. Om zo'n 'hobbykamer' te creëren, moet er natuurlijk genoeg ruimte zijn. Een auto past niet in een hoekje van het huis, maar als je een garage hebt, kun je daar je eigen paradijshoekje van maken in plaats van die alleen maar te gebruiken als parkeerplaats. Wat vind je van dit idee?

Advertisement

6. Speelkamer

6. Speelkamer

hearthandpetals.com

Is een speelkamer wat je het liefst in huis wilt hebben? Maak hem! Denk eerst na over de ruimte die je ter beschikking hebt en kies dan de inrichting. Als er weinig ruimte is, kun je kiezen voor alleen een speeltafel, misschien voor kaarten, of een spelconsole aan de muur. Anders kun je neerzetten wat je wilt, zelfs een biljarttafel.

Het verschil tussen deze kamer en de oplossingen die je al hebt gezien, is het delen. De andere passies kun je ook alleen doen, maar voor deze - met uitzondering van videogames - moet je sociaal zijn en mensen om je heen hebben om mee te delen. Niet dat dit een slecht idee is, maar het is een keuze die moet worden gemaakt op basis van iemands behoeften en als je alleen wilt zijn, kun je beter voor iets anders kiezen.

Welke kiezen?

Dit zijn slechts 6 voorstellen om een eigen, ontspannende ruimte te creëren waarin je een paar uur kunt doorbrengen. Iedereen heeft waarschijnlijk vele passies en misschien één die er meer uitspringt dan de andere: welke moet je kiezen?

Hoe zou jij een kamer of een hoek van je huis willen veranderen om mooie momenten voor jezelf te creëren?

Advertisement