Ze zien er onuitwisbaar uit, maar dat hoeft niet: wat te doen bij een inktvlek?

door Natasja

23 December 2023

Ze zien er onuitwisbaar uit, maar dat hoeft niet: wat te doen bij een inktvlek?
Advertisement

Een inktvlek op een t-shirt: je denkt misschien gelijk dat er niets aan te doen is. Maar de vlek die de stift of pen achterlaat, is niet per se onuitwisbaar. Het is waar dat deze vlekken moeilijk te verwijderen zijn, maar voordat je het opgeeft, is het beter om een aantal middelen te proberen, toch?

Op witte kleding heb je een betere kans, terwijl gekleurde kleding een probleem kan zijn. Het belangrijkste is om snel te zijn, want hoe sneller je iets aan de vlek doet, hoe groter de kans dat je hem eruit krijgt. En laten we eens kijken welke manieren je kunt proberen.

Inktvlek: wat te doen zodra je het opmerkt

Inktvlek: wat te doen zodra je het opmerkt

Rawpixel, Freepik

Het eerste wat je moet doen is de wasinstructies van het afzonderlijke kledingstuk controleren: als daar toevallig staat dat dat kledingstuk chemisch gereinigd moet worden, loop niet het risico de situatie erger te maken en ga zo snel mogelijk naar de wasserij. In andere gevallen heb je thuis echter een kans van slagen.

Noodmaatregel, voor iedereen die niet wil wachten en risico's wil nemen:

  • voor witte kleding, bleekmiddel, het soort met traditionele chloor. Je kunt een kleine hoeveelheid uitsluitend op de vlek gieten en afwachten of het werkt door het kledingstuk binnen een paar minuten te verkleuren. Als het kledingstuk synthetisch is, gebruik dan slechts een paar druppels: het zou de stof zelf veel meer kunnen beschadigen dan in het geval van katoen. Spoel grondig uit zodra de vlek verkleurt.
  • voor gekleurde kleding is het ingewikkelder, maar als je de situatie op tijd hebt opgemerkt, kun je isopropylalcohol proberen. Je kunt het rechtstreeks op de vlek gieten, maar je kunt het ook op een schone, witte doek gieten en daarmee deppen. Er is altijd een risico dat de alcohol stoffen verkleurt.

Advertisement

Een methode om te proberen als de vlekken wat prominenter zijn

Een methode om te proberen als de vlekken wat prominenter zijn

rawpixel.com

Als je te maken hebt met een iets minder verse vlek, wees dan voorbereid met:

  • een of twee schone oude handdoeken
  • isopropylalcohol (of pure wodka)
  • verschillende wattenstaafjes
  • mild bleekmiddel (zuurstof)
  • een teil met water

Wrijf voordat je schade aanricht met een in alcohol gedrenkt wattenstaafje over een verborgen plek op het kledingstuk om te zien of deze verkleurt of dat er wat kleurstof van het kledingstuk op het wattenstaafje zelf terechtkomt. Als dit het geval is, vraag dan om hulp van een expert. Als er daarentegen niets gebeurt, probeer dan deze stappen:

1. Leg de handdoeken op een plank, of aan de binnenkant van het shirt: ze moeten klaar liggen om alle inkt die oplost en druppelt te absorberen.
2. Doop een wattenstaafje in de alcohol en dep (niet wrijven) de vlek: geleidelijk moet het wattenstaafje de opgeloste inkt kleuren, en zodra deze te vuil is, gebruik dan een ander wattenstaafje.
3. Ga door tot je de vlek hebt weggeveegd.
4. Vul de teil met lauw water en giet er een half glas bleekmiddel in.
5. Dompel de kleding onder in het water en laat het minstens twee tot drie uur staan.
6. Als alle sporen verdwenen zijn, spoel dan uit;
anders leeg de teil en vul het opnieuw en herhaal de handeling voor nog een paar uur.
7. Was de kleding zoals gewoonlijk
8. Laat drogen

Wat als er niets gedaan kan worden?

Als de professionals je vertellen dat er niets aan te doen is, of als pogingen thuis hebben gefaald, overweeg dan de volgende opties voordat je het kledingstuk weggooit:

  • in een andere kleur verven thuis;
  • iets over de vlek borduren;
  • er een patch op naaien of strijken.

Je kunt het kledingstuk een geheel nieuwe look geven en het nog lang blijven dragen!

Advertisement