Tapijtvlekken: werkt kokosolie echt om het schoon te maken?

door Natasja

18 December 2023

Tapijtvlekken: werkt kokosolie echt om het schoon te maken?
Advertisement

Tapijten en vloerbekleding behoren tot de meest vervuilde voorwerpen in huis en je moet altijd veel moeite doen om de hygiëne op deze oppervlakken op een aanvaardbaar niveau te houden. Wat te doen als ze, naast het gebruikelijke heen en weer geloop, vervuild raken met vlekken van een of andere stof die je er per ongeluk op laat vallen? Koffie, wijn en andere dranken die in huis worden gedronken vormen een risico, net als voedsel en de talloze dingen die we dagelijks gebruiken.

Er zijn verschillende methoden die je kunt proberen om een tapijt zelf schoon te maken voordat je de hulp van een expert inroept, en die methoden zijn ook afhankelijk van het soort vuil dat je wilt verwijderen. Onder de voorstellen die je online tegenkomt, is er ook een met kokosolie.

Advertisement

Kokosolie op tapijten

Kokosolie op tapijten

Freepik

Een van de voorstellen die je online tegenkomt is om gelijke delen baking soda en kokosolie te mengen: dit mengsel zou niet alleen kringen en vlekken uit tapijten verwijderen, maar ook uit de bekleding van banken en fauteuils. Maar het is eigenlijk niet zo'n onfeilbare methode: kokosolie kan, gezien zijn consistentie, de dingen erger maken en is ook moeilijk te verwijderen uit tapijt en stoffen vezels.

Een andere methode die misleidend kan zijn vanwege de naam, is een methode waarbij shampoo wordt genoemd. Wanneer je leest, vooral op sociale media, over mensen die bij hun tapijten en vloerbekleding shampooing toepassen, gebruiken ze eigenlijk geen haarproducten. In feite bedoelen ze specifieke producten, meestal enzymatisch, die worden gebruikt met speciale apparaten om tapijten en bekleding schoon te maken. Ze zien eruit als stofzuigers met een watertank en er zijn verschillende modellen en prijzen.

Advertisement

Het tapijt zelf reinigen

Het tapijt zelf reinigen

Freepik

Wat het gebruik van baking soda voor het reinigen van tapijten betreft, zit er een kern van waarheid in: dat multifunctionele middel in huis komt ook van pas bij tapijten en vloerbekleding.

Maar voordat je begint met schoonmaken, is het altijd een goed idee om al het droge vuil, stof, haar en vuil dat tussen de vezels kan zitten, weg te zuigen. Als je daarna recente vlekken wilt behandelen, bestrooi je de te behandelen plekken met baking soda en wacht je minstens een uur (of zelfs drie!).

Bij iets oudere vlekken kun je baking soda oplossen in warm (niet heet) water, goed schudden en op het tapijt spuiten. Schrob met behulp van een spons of een geschikte borstel in één richting om de baking soda samen met het water te laten indringen. Laat het drogen, zonder op het tapijt te lopen, en stofzuig het opnieuw grondig als alles droog is.

Voor tapijten van delicate materialen kun je, als je vuil wilt wegwassen, het beste kleine hoeveelheden mild wasmiddel gebruiken, goed verdund en alleen op de te behandelen plekken, goed en geduldig deppend.

Als DIY producten niet werken, probeer dan specifieke producten, maar denk er altijd aan de labels van de fabrikant te lezen om te voorkomen dat de stoffen verpest. En bij twijfel kun je altijd beter de experts raadplegen!

Advertisement