Bakstenen schouw in klassieke of moderne stijl: hier zijn 14 ideeën voor inspiratie

door Natasja

15 December 2023

Bakstenen schouw in klassieke of moderne stijl: hier zijn 14 ideeën voor inspiratie
Advertisement

De open haard is een integraal onderdeel van de inrichting van huizen. Degenen die er een in huis hebben of er graag een willen, weten hoe belangrijk het is om hem zo mooi mogelijk te houden, zodat hij niet alleen een middel is om zich te verwarmen, maar vooral een aanvulling die de samenstelling van de kamers verfraait, verrijkt en compleet maakt.

Hier wordt het dus belangrijk om de trends bij te houden en de materialen en kleuren te kiezen die het beste passen bij de omgeving en smaak. Bakstenen haarden zijn bijvoorbeeld een designkeuze die perfect past bij zowel klassieke als moderne stijlen. Laten we eens kijken naar deze 14 ideeën voor inspiratie.

Advertisement

1. Warme, klassieke kleuren

1. Warme, klassieke kleuren

stiglerswoodworks.com

De bakstenen die we allemaal kennen zijn die in warme tinten, variërend van rood tot bruin in vele schakeringen. Dit zijn de stenen die geschikt kunnen zijn voor jouw haard. Deze stenen, die een groot deel van de muur in beslag nemen, zullen een intens 'schilderij' creëren dat je ook zou kunnen plaatsen tussen twee meubels die speciaal zijn gemaakt om de open haard te omarmen.

Advertisement

2. Pastelkleurige bakstenen

2. Pastelkleurige bakstenen

theletteredcottage.net

Lichte kleuren zijn ook een winnende keuze voor de constructie van de open haard. Je kunt kiezen voor subtiele tinten die niet alleen passen bij de zachte kleur van de muur erachter, maar ook contrasteren met een houten plank boven de haard.

3. Marmer en steen

3. Marmer en steen

brickbondsolutions.com

Een perfecte combinatie als je op zoek bent naar iets eenvoudiger, elegants en klassieks. Een vrij neutrale keuze die je ook kunt combineren met andere, modernere details, misschien met felle of pastelkleuren, om je eigen unieke en onmiskenbare stijl te creëren.

4. Licht en donker

4. Licht en donker

Country Living/wayfair.com

Witte bakstenen zijn perfect als je iets minimalistisch en moderns wilt toevoegen aan een accessoire dat op zichzelf al heel klassiek is. De haard bestaat al heel lang en was vroeger de plek in huis waar de hele familie omheen zat. Dat wil echter niet zeggen dat hij niet up-to-date kan worden gebracht, en dit voorbeeld is daar het bewijs van.

5. Zwarte steen

5. Zwarte steen

brightgreendoor.com

Het lijkt bijna geïnspireerd op vulkanische kleuren, op lava die precies deze kleuren aanneemt wanneer het stolt. Het contrast met de lichtere kleuren van een deel van de constructie, de voorwerpen die door het huis verspreid liggen en de vloer, maakt het plaatje compleet.

Advertisement

6. Ruwe steen

6. Ruwe steen

Ebern Designs/wayfair.com

De keuze voor ruwe, volledig natuurlijke steen is een tijdloze klassieker in het element van een open haard en zal zeker in het oog springen en iedereen die je huis binnenkomt fascineren.

7. Kleurcontrast

7. Kleurcontrast

Foundston/wayfair.com

In dit geval neigt de keuze voor stenen naar neutrale, lichte kleuren, zodat ze niet alleen bij de muur erachter passen, maar ook contrasteren met het donkere hout van het element. Er valt niets meer aan toe te voegen.

Advertisement

8. Heel veel licht...

8. Heel veel licht...

our_coastal_farmhouse/Instagram

Als je op zoek zijn naar een beetje licht, kan het kiezen van lichtgekleurde materialen voor de constructie van de open haard een troefkaart zijn. Kijk naar de lichtgekleurde bakstenen in verschillende tinten hoe ze perfect passen in de witte meubelwand. Prachtig!

9. Open haard als afscheidingswand

9. Open haard als afscheidingswand

houseofturquoise.com

Meestal bevindt de open haard zich in de keuken of woonkamer, maar hoe kun je hem in meerdere kamers plaatsen zonder er twee te bouwen? Simpel: de scheidingsmuur tussen twee kamers wordt de muur waarin je de open haard gaat plaatsen. Je kunt besluiten om de muur wit te schilderen en rode bakstenen te kiezen voor de open haard, het effect zal ongelooflijk zijn. Er zal een unieke en romantische sfeer worden gecreëerd.

Advertisement

10. Stenen open haard, maar nep

10. Stenen open haard, maar nep

Real Flame/wayfair.com

In dit geval is niet de steen nep, maar het vuur, dat kunstmatig wordt geanimeerd. Ook hier gaat de absolute moderniteit van het vuur perfect samen met het classicisme van de steen voor de constructie.

11. Grijze bakstenen

11. Grijze bakstenen

Steelsid/wayfair.com

Deze chique en elegante baksteen geeft de open haard de charme die hij mist. Romantiek is verzekerd en dankzij deze keuze kun je in de rest van de kamer donkere details aanbrengen die passen bij de binnenkant van de open haard.

Advertisement

12. Elegant mozaïek

12. Elegant mozaïek

simplyfutbol.com

We willen geen al te grote elementen voor de open haard, maar kleine, delicate stenen. Dus deze kleine, witte, glanzende kwartsietstenen zijn ideaal om je innovatieve idee tot leven te brengen.

13. Rustiek effect

13. Rustiek effect

brickbondsolutions.com

De roze kleur van de bakstenen komt overeen met het roze van de muren. Een zeer rustieke keuze die op het eerste gezicht warmte en 'huiselijkheid' creëert.

Advertisement

14. Visgraat bakstenen

14. Visgraat bakstenen

brickbondsolutions.com

Licht of donker maakt weinig uit. In dit geval is het de keuze van de positie die de haard originaliteit geeft. We zijn gewend om lineaire constructies te zien met verspringende bakstenen, dat wel, maar nog steeds horizontaal geplaatst. Als je echter iets excentriekers wilt, kun je besluiten om ze diagonaal te plaatsen, om een visgraatmotief te creëren dat buiten de gebaande paden valt.

Genoeg ideeën en voorstellen die je kunnen helpen bij het kiezen van de bakstenen open haard. Geef je creativiteit de ruimte en, waarom niet, denk aan het combineren van de verschillende oplossingen.

Welke vond jij het mooist?

Advertisement