Een rommeltje in de koelkast? Zo kun je hem het beste reorganiseren voor Kerstmis

door Natasja

15 December 2023

Een rommeltje in de koelkast? Zo kun je hem het beste reorganiseren voor Kerstmis
Advertisement

Wanneer Kerstmis nadert, zijn we allemaal in rep en roer. We maken het huis schoon, versieren het, maken het mooi en glanzend schoon om onze gasten te verwelkomen en denken natuurlijk aan de lunch op de 25e. Een maaltijd die de hele familie samenbrengt en die, laten we eerlijk zijn, een van de beste maaltijden van het jaar is. Nadenken over het menu dat we gaan voorstellen, betekent ook dat we aan de slag gaan om alles wat we nodig hebben in huis te halen en ervoor te zorgen dat er niets ontbreekt bij de bereiding. Dit betekent boodschappen doen en de koelkast vullen.

Maar hoe houd je de koelkast schoon en netjes ondanks al het eten dat je moet bewaren? Er zijn een paar eenvoudige stappen om dit te bereiken en niet gek te worden in de aanloop naar de feestdagen.

Advertisement

De koelkast schoonmaken

De koelkast schoonmaken

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

We hebben al gezegd dat als het kerstmis is, we de ingrediënten inslaan die we nodig hebben om zowel het kerstdiner als de lunch te bereiden. Een gewoonte die, als je het aan het toeval overlaat, ertoe kan leiden dat de koelkast in een slagveld verandert. Om dit te voorkomen, kun je er in de eerste plaats voor zorgen dat hij vóór 25 december perfect schoon is. Alleen zo kun je hem tijdens de feestdagen 'gezond' houden.

Het is dan noodzakelijk om hem helemaal leeg te maken, al het voedsel dat nog opgeslagen ligt te doorzoeken en te kijken of er iets is dat weggegooid moet worden omdat het over de datum is, voordat je verder gaat met de nieuwe boodschappen in te ruimen. Als je dit sorteren en legen hebt gedaan, kun je het grondig schoonmaken.

Zorg voor doeken, sponzen en schoonmaakmiddelen en ga aan de slag om alle planken en bakken schoon te maken.

Advertisement

Je eigen kerstmenu samenstellen

Je eigen kerstmenu samenstellen

Pickpik

Verwijder alle etensresten, zodat er geen kruimels in de ruimte rondzwerven, en nadat je het schoonmaakmiddel - je kunt ook gewone azijn gebruiken - met een spons hebt aange bracht, droog jee de ruimte perfect af, zodat er geen schimmel ontstaat. Vergeet vervolgens niet om geen enkel punt over te slaan, zelfs niet de meest verborgen punten zoals naden en hoeken, want het is precies op die punten dat vuil en korsten zich ophopen. Als dit gedaan is, kun je verder gaan met winkelen en alles opruimen.

Eén ding is cruciaal: om te voorkomen dat het een rommeltje wordt, waar geuren zich vermengen en overbodige producten alleen maar ruimte innemen, maak je eigen menu en noteer alles wat je nodig hebt. Zo kom je niet in de verleiding om naar de supermarkt te gaan en producten te kopen die je niet gebruikt voor de kerstlunch, maar die wel ruimte innemen, onnodige chaos creëren en, als ze worden vergeten, bederven.

Organiseer de ruimte op de best mogelijke manier

Organiseer de ruimte op de best mogelijke manier

Rawpixel

Maar ondanks alle voorzorgsmaatregelen, netheid en orde, kan er een rommeltje ontstaan tijdens de bereiding van de maaltijd. Hier moet je methodisch, precies en schematisch te werk gaan. Als je thuiskomt met de tassen vol, stop niet alles in de koelkast of vriezer maar probeer het voedsel te verdelen. Je kunt kiezen voor een indeling op soort of op basis van het recept dat je gaat maken. In beide gevallen is een indeling een must om niet het risico te lopen er een rommeltje van te maken, maar ook om ervoor te zorgen dat er die dag niets ontbreekt.

Als je dan wilt dat bij het bewaren van geopende pakjes, of sauzen en andere voorbereidende bereidingen, de geuren zich niet met elkaar vermengen, kun je een halve citroen, een schaaltje met zout of baking soda neerzetten om ervoor te zorgen dat de geuren worden opgevangen.

Samenvatting

Dus om ervoor te zorgen dat de koelkast geen rommeltje wordt en de spullen erin onvindbaar zijn tijdens de feestdagen en vooral op eerste kerstdag, volg deze paar eenvoudige richtlijnen:

  • Maak de koelkast leeg en schoon voordat je boodschappen doet voor wat je met Kerstmis nodig hebt.
  • Denk van tevoren na over het menu om niet teveel eten te kopen en onnodig ruimte in te nemen.
  • Bewaar het gekochte voedsel schematisch en verdeel het per soort of recept.

Je zult zien dat de koelkast er veel beter uitziet en alles goed georganiseerd is. Nu moet je gewoon aan de slag!

Advertisement