Schimmel onder een houten vloer? 7 waarschuwingssignalen en 1 methode om het te voorkomen

door Natasja

12 December 2023

Schimmel onder een houten vloer? 7 waarschuwingssignalen en 1 methode om het te voorkomen
Advertisement

Houten vloeren zijn mooi en elegant en kunnen huizen charme, warmte en gezelligheid geven, maar tegelijkertijd zijn ze ook veel kwetsbaarder dan andere oppervlakken die voor vloeren worden gebruikt. Hout is namelijk een poreus materiaal en daarom is het veel gevoeliger dan andere oppervlakken voor de aanwezigheid van water en vocht, waardoor het gemakkelijker schimmel ontwikkelt. Daarom moet er altijd goed op worden gelet dat ze droog blijven door waterlekken en langdurige blootstelling aan stoom en vocht te vermijden.

Hoe weet je of er al schimmel onder de houten vloeren zit? Er zijn verschillende tekenen die op verborgen schimmelgroei kunnen wijzen en als je op hun verschijning let, kun je ze gemakkelijk in een vroeg stadium ontdekken en onmiddellijk effectieve actie ondernemen voordat de vloer ernstig beschadigd raakt.

Dus wat zijn de tekenen dat schimmel zich onder de houten vloer wortelt? Hier zijn er 7 met 1 methode om schimmelvorming te voorkomen.

1. Verhoogde luchtvochtigheid

1. Verhoogde luchtvochtigheid

325extraslow/Reddit

Een verhoogde luchtvochtigheid kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals blootstelling van het huis aan zeer vochtige weersomstandigheden of een slechte luchtverversing, maar als je tekenen van een verhoogde luchtvochtigheid opmerkt, is het zeer waarschijnlijk dat er zich ook schimmel onder de houten vloer aan het ontwikkelen is. Let op condensvorming op glas en spiegels, op de onderkant van het toilet en soms zelfs op het oppervlak van de vloer: het is misschien tijd om actie te ondernemen om het probleem tegen te gaan.

Advertisement

2. Insectenplagen

2. Insectenplagen

Brilliant-Ad2170/Reddit

Sommige insecten zoals kakkerlakken, mieren en duizendpoten voeden zich met schimmel en andere rottende stoffen, of worden sterk aangetrokken door de geur ervan. Daarom moet je op hun aanwezigheid letten: als je merkt dat deze insecten in je huis verschijnen en duidelijk in aantal toenemen, is de oorzaak waarschijnlijk de ontwikkeling van verborgen schimmel, en daarom is het ook een goed idee om onder de houten vloer te kijken.

3. Doordringende geur

3. Doordringende geur

redex93/Reddit

Schimmel heeft zijn eigen karakteristieke geur waardoor het gemakkelijk te herkennen is, zelfs als het verborgen is, dus als je een doordringende slechte geur van rot en schimmel opmerkt, onderzoek dan onmiddellijk de oorsprong, je hebt dan de kans om het probleem bij het begin aan te pakken en grote schade te voorkomen. De slechte geur is in feite te wijten aan de productie van vluchtige organische verbindingen en ontwikkelt zich al in de eerste stadia van het waarnemen: als je het ruikt voordat je het ziet, kun je schimmel in de kiem smoren.

4. Schimmel onder een houten vloer

4. Schimmel onder een houten vloer

tytianyin/Reddit

Naast de kenmerkende tekenen van de aanwezigheid van schimmel in huis, kunnen er ook meer specifieke tekenen worden waargenomen op de houten vloer, die beschadigd begint te raken door de verspreiding ervan. Wanneer je een van deze tekenen opmerkt, moet je nog sneller handelen om te voorkomen dat de schade zich uitbreidt en je de hele vloer moet vervangen. Er zijn verschillende soorten schade aan houten vloeren door schimmel:

  • Vlekken of verkleuring: de aanwezigheid van vocht en schimmel kan verkleuring veroorzaken, omdat deze zich voeden met de organische verbindingen in het hout. Als je atypische verkleuringen of onverklaarbare donkere vlekken opmerkt, onderzoek dan onmiddellijk de aanwezigheid van schimmel;
  • Structurele veranderingen: schimmel en vocht veranderen de structuur van het hout, dus elke verandering zoals opzwellen van de planken, zacht en sponsachtig aanvoelen, stoffig uiterlijk of structurele vervorming moet onmiddellijk worden aangepakt;
  • Afschilferen of afbladderen: net als de hierboven beschreven veranderingen worden deze twee problemen meestal veroorzaakt door de groei van schimmel en vocht, die de hechting tussen de vloer en de lijmlaag vernietigen.

5. Allergische symptomen

5. Allergische symptomen

Pexels

Als jij of een van je gezinsleden een onverklaarbare toename van symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of irritatie van de neus ervaart, is de verborgen verspreiding van schimmel misschien de oorzaak.

Advertisement

Hoe schimmel onder houten vloeren voorkomen

Hoe schimmel onder houten vloeren voorkomen

FreePik

Zoals eerder vermeld is vocht een van de hoofdoorzaken van de verspreiding van schimmel onder houten vloeren en daarom is het essentieel om overmatige blootstelling van houten vloeren aan water te voorkomen door niet alleen op te letten bij de normale schoonmaak en onmiddellijke verwijdering in geval van het per ongeluk vallen van water, maar ook bij het water geven van planten en bij het uitstappen uit de douche.

Naast deze voorzorgsmaatregelen kun je ook maatregelen nemen door schimmelwerende bescherming aan te brengen bij het schilderen van binnenmuren en zorgvuldig alle tekenen van schimmel te verwijderen voordat je een oppervlak schildert of afdicht, en door een continue luchtuitwisseling te bevorderen door speciale ventilatoren te gebruiken of ramen te openen.

En als schimmel zich overmatig heeft verspreid, bel dan onmiddellijk een professional!

Advertisement