Houtas: een waardevolle bron die je niet moet weggooien, maar moet hergebruiken voor huishoudelijke taken

door Natasja

11 December 2023

Houtas: een waardevolle bron die je niet moet weggooien, maar moet hergebruiken voor huishoudelijke taken
Advertisement

Als je in huis of tuin meer of minder vaak een vuurtje of een houtkachel aansteekt, vooral in de winter, dan heb je zeker al gezien dat er as overblijft na de verbranding. En heel vaak gooi je het weg, terwijl het een nuttige hulpbron zou kunnen zijn voor verschillende klusjes en zelfs voor de verzorging van planten.

We hebben het hier echter over as die alleen ontstaat bij de verbranding van hout, en niet - bijvoorbeeld - pellets of andere brandbare materialen die in verschillende gevallen worden gebruikt. Laten we eens kijken op welke manieren het kan worden hergebruikt in huis.

Advertisement

Houtas in huis gebruiken

Houtas in huis gebruiken

Creativo

Er zijn verschillende manieren waarop houtas van pas kan komen bij huishoudelijke klusjes:

  • Geuren absorberen. Een beetje zoals houtskool of natriumbicarbonaat werkt een schaaltje as om onaangename geuren te absorberen op afgesloten plekken, zoals zelfs meubels of de koelkast!
  • Zilver en metalen laten glanzen: neem wat as, meng het met een beetje water tot een licht schurende pasta en breng het aan op metalen voorwerpen, net zoals je zou doen met speciale crèmes, met behulp van een pluisvrije doek.
  • Bereid loog, waarmee je zeep kunt maken: om het te maken, moet je fijne as in water laten sudderen, dan van het vuur halen en minstens 12 uur wachten. Dit is de tijd die niet alleen nodig is om het af te koelen, maar ook om het vaste deel van het vloeibare deel te scheiden. De vloeistof aan de oppervlakte, waar je alle onzuiverheden uit moet filteren, vormt je loog!

Advertisement

As gebruiken in de tuin

As gebruiken in de tuin

Creativo

As kan ook op verschillende manieren buitenshuis worden gebruikt.

  • Als er sneeuw of ijs op de oprit ligt, gooi er dan as op om het te laten smelten. Het werkt ongeveer hetzelfde als zout, maar het is helemaal gratis als je in de winter altijd een vuurtje hebt branden!
  • Ook als je een vuurtje aangedaan hebt, misschien voor een barbecue of ook de open haard, en je wilt het snel doven, dan is as geweldig om de vlam letterlijk te smoren (net als aarde of zand trouwens).
  • Tegen slakken werkt het als een afschrikmiddel: dat fijne, grijze poeder is in feite een natuurlijk droogmiddel, dat voor dieren met een grote hoeveelheid water in hun lichaam, zoals slakken, voldoende is om als barrière te werken.

As gebruiken voor plantenverzorging

As gebruiken voor plantenverzorging

Pixnio

Er wordt vaak gezegd dat as de zuurgraad van de grond verlaagt en dus werkt als een natuurlijke bodemverbeteraar. Dit is zo, vooral als je het toevoegt aan de composthoop en het niet gewoon over de grond verspreidt of direct in de grond verwerkt.
Als je het in de compost gebruikt, kun je dit het hele jaar door doen, maar voeg dan altijd een kleine hoeveelheid toe, die niet merkbaar mag zijn in de mix.
Als je het daarentegen in de grond wilt verwerken, is de beste tijd aan het einde van de winter (en de aanbevolen dosis is 60 gram per vierkante meter).

Het spreekt echter voor zich dat dit alleen mag worden gedaan met planten die een voorkeur hebben voor alkalische bodems, en niet met de zogenaamde acidofiele planten (rododendrons, azalea's of hortensia's, om maar een paar van de populairste te noemen) of fruitbomen.

Houtas kan ook een goede bron van kalium zijn, maar alleen als het wordt geproduceerd door het verbranden van jonge, dunne takken.

Bewaar wat as de volgende keer dat je de open haard of kachel leegt: het kan goed van pas komen!

Advertisement