Zien je orchideeën er niet zo mooi uit? Help ze met citroensap

door Natasja

12 December 2023

Zien je orchideeën er niet zo mooi uit? Help ze met citroensap
Advertisement

Orchideeën zijn prachtige maar ongelooflijk delicate planten en behoren tot de favoriete kamerplanten, vooral vanwege hun spectaculaire en kleurrijke bloemen. Hun verzorging en onderhoud is echter niet zo eenvoudig, want deze planten hebben speciale vereisten die, als ze niet worden gerespecteerd, niet zullen pronken of kunnen lijden.

Naast de juiste omstandigheden van licht, temperatuur en vochtigheid, kunnen orchideeën baat hebben bij speciale verzorging zoals bemesting of het gebruik van remedies die ze voeden en helpen om ze mooier te maken en de bloei te bevorderen.

Een van de vele remedies is citroensap, een populair ingrediënt in de keuken waar niemand aan zou denken om de planten te verzorgen. Maar is dit middel echt effectief bij de verzorging van deze tere en mooie planten? Dat lijkt inderdaad zo, en hieronder leggen we uit hoe.

Advertisement

Het welzijn van orchideeën bevorderen met citroensap

Het welzijn van orchideeën bevorderen met citroensap

Dino7813/Reddit

Er zijn veel manieren waarop citroen nuttig kan zijn voor het welzijn van de orchideeën. Direct op de plant of in de grond gebruikt, blijkt dit smakelijke ingrediënt uit de keuken ook om verschillende redenen een waardevolle bondgenoot te zijn bij het kweken van deze prachtige planten:

  • Glanzende bladeren: Een interessante eerste toepassing is het reinigen van de bladeren, wat je kunt doen door simpelweg een deel gefilterd citroensap te verdunnen in 5 delen water en dit mengsel te gebruiken om de bladeren van de orchideeën in te wrijven met een spons. Als je dit elke 3-4 maanden herhaalt, blijven de bladeren van de orchideeën glanzend en vrij van stof, wat hun welzijn bevordert;
  • Ongedierte voorkomen: als je citroen op de bladeren gebruikt, helpt het ook voorkomen dat ongedierte zich wortelt dankzij de zuurgraad; gebruik een oplossing van een deel citroensap op 3 delen water voor een effectief preventief effect;
  • Verwijderen van schimmels en bacteriën: in dezelfde verdunning als aangegeven in het vorige punt, zal de citroen ook zeer effectief blijken in het voorkomen van schimmels en bacteriën vanwege zijn antimicrobiële eigenschappen.

Advertisement

Andere toepassingen van citroensap en waarschuwingen

Andere toepassingen van citroensap en waarschuwingen

asnappeddragon/Reddit

Citroensap is niet alleen erg nuttig wanneer het op de bladeren van onze orchideeën wordt gebruikt:

  • irrigatie: door 2-3 ml citroensap toe te voegen aan een halve liter water en dit te gebruiken om de plant water te geven, bereik je een interessante toename in de groei van de plant, wat de celdeling en de opname van voedingsstoffen bevordert;
  • grond: direct in de grond zal citroensap ook helpen om de pH van de grond te verlagen als deze te alkalisch is; voeg elke 4 weken 1 of 2 theelepels toe aan een halve liter water voor een perfecte pH;
  • de gesneden bloemen van de orchideeën hebben ook baat bij citroensap; voeg 3 theelepels citroensap samen met een theelepel suiker en een theelepel chloorvrij bleekmiddel toe aan 3 liter lauw water en bedek de steel tot een derde van de lengte.

Vergeet echter niet dat sommige orchideeën gevoelig zijn voor zuren en dat de citroen ze daarom zou kunnen beschadigen. Wees dus voorzichtig met het gebruik van citroen en test eerst of de planten bestand zijn tegen deze behandeling.

Advertisement