Weet je zeker dat de radiatoren zich op de juiste plaats bevinden? Tips om geen fouten te maken

door Natasja

04 December 2023

Weet je zeker dat de radiatoren zich op de juiste plaats bevinden? Tips om geen fouten te maken
Advertisement

Het plaatsen van radiatoren is van het grootste belang bij het ontwerpen van een huis, omdat de verwarmingsefficiëntie ervan afhangt, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op de rekeningen, maar ook potentiële ongevallenrisico's kunt vermijden. Of je nu besluit om het zelf te doen of de hulp van een professional inroept, het is daarom belangrijk om wat langer stil te staan bij de keuze van de plaatsing van elke radiator om ervoor te zorgen dat ze allemaal even efficiënt zijn en dat elke kamer goed wordt verwarmd.

Er zijn plekken in huis waar nooit een radiator zou mogen zijn, maar toch vind je ze vaak precies op de plek waar ze niet horen te zijn. Daarom is het handig om jezelf goed te informeren voordat je kiest waar je deze waardevolle bondgenoten tegen de winterse kou installeert. Elke kamer heeft zijn ideale plaats en sommige plaatsen in huis hebben geen radiator nodig.

Zorg voor maximaal rendement en verlaag de energierekening met deze tips voor de juiste plaatsing van radiatoren in huis.

1. Radiatoren en ramen

1. Radiatoren en ramen

rippcw1234/Reddit

Er wordt vaak gedacht dat een radiator nooit onder een raam mag worden geïnstalleerd, omdat dit zou leiden tot aanzienlijk warmteverlies. In werkelijkheid geldt dit voor ramen die niet perfect geïsoleerd zijn en die tegen buitenmuren van het huis geplaatst zijn, die aanzienlijk sneller afkoelen dan binnenmuren. Een radiator plaatsen onder een raam met stevige, goed geïsoleerde kozijnen is daarentegen wel een goed idee.

Advertisement

2. Radiatoren en gordijnen

2. Radiatoren en gordijnen

Accept_BREXIT/Reddit

In tegenstelling tot ramen zijn gordijnen geen goede vrienden van radiatoren. Als je de radiatoren achter gordijnen plaatst, kan de warme lucht moeilijker circuleren, waardoor de verwarming minder efficiënt werkt. Het is veel beter dat gordijnen niet in de nabijheid van van radiatoren hangen: zelfs als ze erboven of erachter hangen, kunnen ze warmte vasthouden en verhinderen dat deze vrij kan circuleren.

3. Radiatoren en meubels

3. Radiatoren en meubels

keheelee/Reddit

Te grote meubels en te zware planken mogen nooit boven of voor een radiator worden geplaatst. Het risico is, net als bij gordijnen, dat de vrije circulatie van warme lucht wordt belemmerd, wat onvermijdelijk kan leiden tot een hoger verbruik en een opeenhoping van warmte die schade kan toebrengen aan voorwerpen of planten op de meubels.

Hetzelfde geldt voor panelen voor radiatoren: radiatoren zijn zeker niet de meest aantrekkelijke elementen, maar ze bedekken is nooit een goed idee als je wilt dat ze je huis efficiënt verwarmen. Kies de designmodellen die je het mooist vindt en laat ze onbedekt.

4. Radiatoren en elektriciteit

4. Radiatoren en elektriciteit

Darewell/Reddit

Pas ook op voor stopcontacten en elektrische apparaten, de nabijheid van de radiator kan ze beschadigen door de hitte. Als je de televisie en videogameconsoles heel wilt houden, kun je ze beter uit de buurt van de radiator zetten!

Pas ook op voor de koelkast: die kan niet alleen beschadigd raken door de hitte als elektrisch apparaat, maar kan ook meer moeite hebben om af te koelen, waardoor het verbruik nog hoger wordt.

5. Zeer vochtige kamers

5. Zeer vochtige kamers

kittens_are_tasty/Reddit

Er zijn kamers zoals de keuken en de badkamer die een hoog vochtigheidspercentage hebben en het is goed om hier rekening mee te houden bij het kiezen van de radiatoren die je er wilt installeren. In deze kamers is het noodzakelijk om modellen te verkiezen die speciaal ontworpen zijn om hoge vochtigheid te weerstaan, anders kunnen ze moeilijker opwarmen of voortijdig stuk gaan.

Advertisement

6. Kamers waar nooit een radiator mag worden geplaatst

6. Kamers waar nooit een radiator mag worden geplaatst

fuchem/Reddit

Tot slot mag je niet vergeten dat er ruimtes zijn waar je geen radiator hoeft te installeren: gangen, berghokken, zolders, kelders en garages zijn plekken waar je normaal niet komt en die dus ook niet verwarmd hoeven te worden. Het is veel beter om je te concentreren op het goed verwarmen van de kamers die je gebruikt, zodat je daar meer thermisch comfort hebt.

Waar zitten de radiatoren in jouw huis?

Ok_solid_7637/Reddit

Ok_solid_7637/Reddit

Advertisement