6 planten die je in november moet planten om in de lente van hun schoonheid te genieten

door Natasja

22 November 2023

6 planten die je in november moet planten om in de lente van hun schoonheid te genieten
Advertisement

Een tuin, balkon of bloemenpark dat je betovert in de lente is het resultaat van veel werk en een goede planning van jaren, of op zijn minst maanden. Er zijn namelijk planten die, om in al hun glorie bewonderd te kunnen worden zodra de winterkou voorbij is, op tijd geplant moeten worden, meestal al in november.

Hieronder herinneren we je aan 6 planten van verschillende soorten die de moeite waard zijn om tegen het einde van de herfst in de tuin te planten.

Tulpen in de lente? Plant ze op tijd in november

Tulpen in de lente? Plant ze op tijd in november

Steve Snodgrass/Flickr (CC BY 2.0)

Dit geldt voor bijna alle bloembollen, inclusief tulpen: voorjaarsbloeiers moeten al in november worden geplant, zodat ze op tijd bezit nemen van de grond en bladeren en bloemen kunnen laten groeien zodra de temperaturen het volgende jaar weer beginnen te stijgen.

Er zijn eindeloos veel soorten en als je een mooi landschap wilt creëren in een hoek van het huis, denk dan eens na over een kleurenschema, misschien afwisselend rijen van verschillende tinten. Een zoektocht op online sites, of ook in sommige tuincentra, en je ziet hoe de tulpen eruit zien, evenals de maximale hoogte: houd rekening met grootte en kleur, en creëer je eigen Nederlands hoekje.

Advertisement

Rozen: plant ze in november in de grond om ze in de lente te zien bloeien

Rozen: plant ze in november in de grond om ze in de lente te zien bloeien

Yavuz Eren Güngör/Pexels

Als koningin van de tuin behoren ze tot de bekendste en meest geliefde planten en worden ze ook in de kunst gevierd. Wil je beginnen met het kweken van een mini rozentuin? Plant in de herfst, voor de vorst die de grond hard en onherbergzaam maakt, de rozenplanten die je gekocht hebt in potten in de grond of in grote plantenbakken. Zo hebben ze de tijd om te acclimatiseren voor de grote kou van midden in de winter en vinden ze alle middelen die ze nodig hebben om te ontkiemen en te bloeien in de lente.

Ajuga, een mooie bodembedekker om in november te planten

Ajuga, een mooie bodembedekker om in november te planten

Scottb211/Flickr (CC BY 2.0)

Als je op zoek bent naar een bodembedekkende plant voor halfschaduwrijke plekken, hoef je niet verder te zoeken: ajuga is daar perfect voor. Vermijd te zure bodems (onder veel dennen of sparren zal hij het misschien niet redden) en zorg voor een paar uur zon, al is het maar 's ochtends of laat in de middag, en je zult zien dat ze eerst de grond bedekken met een tapijt van donkergroene bladeren, met paarse tinten, en dan komen de bloemen die wel 20 centimeter hoog kunnen worden!

Planten die opnieuw uitzaaien: suikererwten

Planten die opnieuw uitzaaien: suikererwten

porterhi/Needpix

Dit zijn niet echt vaste planten, maar als ze de juiste plek vinden, zaaien ze zich opnieuw uit: dit zijn de zoete erwten, die ook elk jaar in het wild groeien in veel bossen en bermen. In kwekerijen en online kun je zaden vinden van soorten met geweldige kleurencombinaties, en vaak ook met dubbele bloemblaadjes. In november kun je ze gaan kweken, te beginnen met het ontkiemen van de zaden en ze dan in miniatuurpotjes te zetten om de planten op gang te krijgen. Als ze goed op gang zijn, aan het einde van de winter, zet je ze in potten of perken en zie je wat een spektakel ze zijn.

Alliums voor een altijd interessante tuin

Alliums voor een altijd interessante tuin

Jeffrey Eisen/Pexels

Een ander type bloembol dat blijft fascineren is de allium, een bolvormige bloem op lange, stevige groene stelen. Met hun perfect geometrische vorm zien ze eruit als iets uit een Dr. Seuss illustratie, en ook met deze bloemen kun je echt prachtige bedden maken door alliums van verschillende maten en kleuren te mengen.

Advertisement

Een prachtige boom: de magnolia

Een prachtige boom: de magnolia

Oldiefan/Needpix

Er zijn verschillende soorten magnolia's die de ogen betoveren van degenen die ze elk voorjaar op hun pad vinden, maar misschien is een van de populairste Magnolia × soulangeana, de Magnolia met de lilaroze bloemen die alle takken vullen in het vroege voorjaar, nog voordat al het blad er is. Als je er al van droomt om hem in de tuin te zetten, wacht dan niet tot november: dat is de maximaal aanbevolen tijd om hem te planten!

Zou je een van deze planten in je huis willen verwelkomen?

Advertisement