Hoe je tot honderden euro's kunt besparen op gasrekeningen

door Natasja

19 November 2023

Hoe je tot honderden euro's kunt besparen op gasrekeningen
Advertisement

De tijd dat de temperaturen kouder beginnen te worden is aangebroken en in huis worden natuurlijk de effecten van deze verandering waargenomen. Er is overdag ook minder zonlicht  en daarom lijkt het onvermijdelijk om vaker gas te gebruiken.

We hebben besloten deze praktische gids te schrijven om je handige tips te geven over hoe je tot honderden euro's per jaar kunt besparen door alle gasgerelateerde verspilling te beperken!

Advertisement

Hoe je kunt besparen op de gasrekening

Hoe je kunt besparen op de gasrekening

Pixabay

Om ons aan te passen aan dit nieuwe klimaat, zijn we dus gedwongen om meer hulpbronnen te verbruiken, maar het is mogelijk om flink te besparen op de energierekening door de elektronische apparaten te optimaliseren en deze gewoonten te volgen.

  • Periodiek onderhoud van de verwarmingsketel: de absolute hoofdrolspeler in de warmteregeling van huizen is de verwarmingsketel, dus het is essentieel om deze te allen tijde 100% functioneel te houden. Een 'lijdende' ketel, omdat hij vuil/verstopt is, kan meer gas verbruiken maar veel minder opleveren!
  • Thermostaat afstellen: een paar graden meer of minder is al genoeg om een groot verschil te maken, niet zozeer de waargenomen warmte als wel de warmte die door je meter wordt geregistreerd! Overweeg dus serieus om de temperatuur die je in huis instelt met een of twee graden te 'beperken'.
  • Thermische isolatie: bijna overbodig om te zeggen, maar onmisbaar om dit te doen. Welke temperatuur je ook weet te creëren in huis, deze zal worden gewijzigd door slechte thermische isolatie: raamkozijnen en elke ruimte waar tocht vandaan kan komen, moeten snel worden gerepareerd om dit te voorkomen. Maar er is nog meer.

Advertisement

Trucs om het gasverbruik te optimaliseren

Trucs om het gasverbruik te optimaliseren

Freepik

  • Radiatorregeling: die kleine ventielen aan de zijkant van radiatoren hebben een enorme impact en hun doel is om de warmte die er vanaf komt te regelen. Een lichte aanraking is genoeg om de temperatuur te verlagen, terwijl het toch warm blijft en je maand na maand een mooie besparing op de rekening krijgt. Het is ook mogelijk om thermostatische kranen te installeren om verspilling te minimaliseren en zo het gebruik van radiatoren te optimaliseren.
  • Kleed je dik aan om warm te blijven: het lijkt misschien voor de hand liggend, maar je kleden met verschillende lagen kleding of de voorkeur geven aan de warmste kleding die beschikbaar is, kan je veel helpen besparen. Sweaters, fleece en maillots spelen een niet te onderschatten rol om warm en kostenvrij te blijven!

Extra: vergeet niet de luchtfilters te vervangen: niet alleen radiatoren, maar ook airconditioners worden vaak gebruikt om het huis te verwarmen. Hieruit volgt dat zorgvuldig onderhoud van deze apparaten essentieel is: luchtfilters kunnen verstopt raken en de efficiëntie van deze apparaten negatief beïnvloeden, waardoor je veel meer elektriciteit verbruikt dan je zou moeten.

Advertisement