Hoe je thuis waspapier kunt maken met twee snelle en praktische methodes

door Natasja

16 November 2023

Hoe je thuis waspapier kunt maken met twee snelle en praktische methodes
Advertisement

Met het oog op duurzaamheid en het verminderen van vervuiling en afval, is een van de dingen die je kunt doen het vervangen van wegwerpproducten die je dagelijks voor verschillende doeleinden gebruikt. Plastic borden en bestek, servetten en papieren keukentextiel, maandverband en babyluiers: er zijn heel veel producten die we elke dag één keer gebruiken en dan weggooien.

Een van de vele dingen die je kunt vervangen door herbruikbare alternatieven is huishoudfolie, een onmisbaar accessoire in elke keuken omdat het je in staat stelt het voedsel in optimale omstandigheden te bewaren en helpt het te vervoeren. Hoewel het in de plastic recyclebak kan worden gegooid, kun je met deze folie niet helemaal duurzaam zijn, omdat het ook goed zou zijn om de productie en consumptie van microplastic te beperken.

Gelukkig zijn er veel duurzame alternatieven voor transparante folie, en een daarvan die je zelf thuis kunt maken van gerecycled materiaal is waspapier, dat veel voordelen heeft ten opzichte van folie.

Hoe wordt waspapier gemaakt? Dat leggen we hieronder uit.

Advertisement

Hoe maak je zelf waspapier in de oven?

Hoe maak je zelf waspapier in de oven?

Homesteadingfamily.com

Zelf waspapier maken is heel eenvoudig en vereist slechts een paar ingrediënten:

  • schone restjes lichtgewicht stof
  • bijenwas in tablet- of korrelvorm;
  • een schaar om de stof te knippen zonder hem om te zomen;
  • bakplaat;
  • kwast.

Verwarm eerst de oven op 180 graden en knip ondertussen de stof op de gewenste grootte en leg deze op de bakplaat. Bedek de stof met was, als je het tablet hebt gekocht kun je het raspen, als je liever balletjes hebt kun je ze direct gebruiken, plaats het dan in de oven en wacht tot de was helemaal gesmolten is.

Haal de bakplaat uit de oven, strijk de was over het hele oppervlak en laat afkoelen.

Het papier is klaar voor gebruik!

Advertisement

Waspapier maken met een strijkijzer

Waspapier maken met een strijkijzer

Astar's Place/YouTube

Een nog snellere methode om waspapier te maken maakt gebruik van het strijkijzer.

Net als in het vorige geval heb je restjes stof nodig die je in de gewenste vorm en maat kunt knippen. Leg de stof op een tafel of strijkplank op een vel bakpapier en bedek het met was. Leg er nog een vel bakpapier op en strijk met het hete strijkijzer zachtjes totdat de was helemaal gesmolten is. Til de stof nu op en laat het afkoelen.

Deze vellen waspapier kun je gewoon wassen met water en zeep en jarenlang hergebruiken; als de was beschadigd raakt, kun je de bovenstaande procedure herhalen. Waspapier is niet alleen milieuvriendelijk, het is ook antibacterieel, waardoor het voedsel langer houdbaar blijft.

Heb je het huishoudfolie al weggegooid?

Advertisement
Dit vind je misschien ook interessant